facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι δύσκολος με το φαγητό

Ερώτηση από Scorpina (27.5.2016)

“Γεια σας! Έχω ένα γιο 3 χρονών που όταν βλέπει άγνωστα τρόφιμα ή φαγητά, δεν μπαίνει στον κόπο να τα δοκιμάσει! Το κρέας και το ψάρι το τρώει μόνο λιωμένο ακόμη! Του το έχω δώσει και σε μερίδες, αλλά δεν το δοκιμάζει με τίποτα! Κάποιες φορές έφαγε φιλέτο κοτόπουλο, αλλά το βαρέθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τρώει κι άλλα φαγητά, ούτε όσπρια ούτε λαχανικά! Από φαγητά τρώει μόνο τραχανά και κους-κους με τυρί, μερικές φορές λιωμένο κρέας ή ψάρι και όχι πάντα, λιωμένες φακές μερικές φορές, γιαούρτι, πατάτες, ψωμί, τυρί, αγγούρι και καθόλου ντομάτα ή κάτι άλλο σε σαλατικό! Δεν έχει και δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το μάσημα. Τρελαίνεται για παξιμάδια-ντάκους. Κάναμε και θεραπεία σιδήρου κάποια στιγμή για 2 μήνες. Φοβάμαι μήπως μπούμε ξανά σε τέτοια διαδικασία. Τον έχω αφήσει και νηστικό κάποιες ώρες επιμένοντας να φάει φαγητό, αλλά ξεσπούσε, είχε νεύρα, δεν ηρεμούσε και τα πράγματα γίνονταν χειρότερα!!Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!”

Απάντηση από διαιτολόγο (2.6.2016)

“Γεια σας,

Η σωστή διατροφή για το παιδί σας απαιτεί, όντως, καθημερινά κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί), αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. αυγό, κιμάς, όσπρια)!!

Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται και ως νεοφοβία ή νεοφιλία.

Οι γονείς θα ήταν καλό να είναι ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη (παρουσία άρνησης του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο) στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και, για παράδειγμα, πρέπει να επιμένουν "ομαλά" στην επαναλαμβανόμενη έκθεση "νέων" τροφών (μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζουν τα παιδιά. Και, οι γονείς να μην απογοητεύονται και να μην εγκαταλείπουν όταν το παιδί αρνηθεί να δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο.

Μην είστε ούτε "πολύ αυστηρή" μαζί του διότι αυτό συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Αντί για πολλή αυστηρότητα συνιστάται η συχνή επιβράβευση από τους γονείς στα παιδιά για τη σωστή επιλογή τροφίμων. Ωστόσο, η επιβράβευση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μόνο με την ορθή της χρήση. Η εμφάνιση του φαγητού (να μοιάζει σαν παιχνίδι) βοηθάει, επίσης, στην βελτίωση της πρόσληψης τροφής.

Μην απογοητεύστε, γράψτε το διατροφικό ημερολόγιο μιας εβδομάδας του παιδιού σας και συζητήστε το με ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα μπορούσε να σας συμβουλέψει τι "αλλαγές" να κάνετε στη διατροφή του ώστε το παιδί να μην έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. να τρώει πιο συχνά αυγό την εβδομάδα (που περιέχει σίδηρο και πρωτεΐνη) εφόσον δεν τρώει κόκκινο κρέας, να τρώει περισσότερο φρούτο αντί για τα λαχανικά/ ημέρα..”

Στη διάθεσή σας,

Χριστίνα Φοντόρ

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.