facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Παιδική διατροφή. Μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά!

Παιδική διατροφή. Μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά!

Παιδική διατροφή. Μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά!

Η ισορροπημένη διατροφή κατά την πρώτη παιδική ηλικία (τόσο σε επίπεδο ενέργειας - θερμίδων όσο και θρεπτικών συστατικών) εξασφαλίζει την ομαλή και πλήρη ανάπτυξη του παιδιού καθώς και την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων (καρδιαγγειακών, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας) στην ενήλικη ζωή του.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Γενικά, τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν από το βρέφος σε διάφορες μορφές, ωστόσο σε ορισμένα από αυτά πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Στα ελαφρώς βρασμένα αβγά (μελάτα), λόγω πιθανής μόλυνσης από Salmonella. Τα αβγά πρέπει να βράζονται για 2 - 3 λεπτά.
  • Στους ολόκληρους ή σπασμένους ξηρούς καρπούς λόγω κινδύνου πνιγμονής. Είναι καλό να αποφεύγονται έως την ηλικία των 5 ετών.
  • Στα σταφύλια, στις σταφίδες, στα κομμάτια λουκάνικου και ωμού καρότου λόγω κινδύνου πνιγμονής.
  • Στα μαλακά και μπλε τυριά λόγω κινδύνου μόλυνσης από Listeria monocytogenes.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους χρειάζεται να περιλαμβάνει τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες. Στη συνέχεια, από τις πολτοποιημένες τροφές θα πρέπει να μεταβαίνει στις ψιλοκομμένες προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μάσηση.

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τις αντίστοιχες μερίδες απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων ανάλογα με την ηλικία τους, οι οποίες χρειάζεται να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Γενικές συστάσεις για παιδιά άνω των 2 ετών 

  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (1% - 2%). Μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή χρειάζονται το λίπος του γάλακτος. Άπαχο γάλα (0%) δεν πρέπει να καταναλώνεται έως την ηλικία των 5 ετών. Ωστόσο, σε ειδικές καταστάσεις (παιδική παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία κ.ά.) επαναπροσδιορίζονται οι συστάσεις ανάλογα και με την υπόλοιπη δίαιτα του παιδιού.
  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο - πορτοκαλί, μπλε - μοβ, λευκό - καφέ). Τα δύο κύρια γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) θα πρέπει να περιέχουν λαχανικά ή χορτόσουπα και να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα. Ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων είναι καλό το παιδί να καταναλώνει 2 - 3 φρούτα ημερησίως.
  • Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Ποικιλία τροφίμων εβδομαδιαίως (1 - 2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 2 φορές ψάρι, 2 - 3 φορές κρέας και κοτόπουλο, 3 αβγά την εβδομάδα).
  • Χρησιμοποίηση ελαιολάδου στην προετοιμασία των φαγητών.
  • Αποφυγή ποτών με πρόσθετη ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά κ.ά.).
  • Μείωση της πρόσληψης ζωικού λίπους.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλατιού.

 

 

05endiaf

Η βιολογική διατροφή και η σημασία της για τα παιδιά

 

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.