facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις

Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις

H οστεοπόρωση είναι μια πολύ κοινή μεταβολική νόσος των οστών που συχνά αγνοείται και δε λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως επειδή είναι μια σιωπηλή νόσος μέχρι να εκδηλωθεί με κάποιο κάταγμα.
Διάβασε περισσότερα
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;

Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα και στις γυναίκες.
Διάβασε περισσότερα
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος

Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, η οποία συνοδεύεται από βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα και ποικίλης βαρύτητας συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συριγμός, βήχας, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος, τα οποία συνδυάζονται με...
Διάβασε περισσότερα
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος

Διατροφή και παθήσεις του ήπατος

Το ήπαρ (συκώτι) κατέχει κομβική θέση στη ρύθμιση του μεταβολισμού στον ανθρώπινο οργανισμό και οι όποιες διαταραχές της λειτουργίας του συνεπάγονται μεταβολές στον βασικό μεταβολικό ρυθμό καθώς και στη θρέψη και στην επάρκεια των μικρο- και μακρο-θρεπτικών συστατικών.
Διάβασε περισσότερα
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up

H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up

Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του προληπτικού check up, ελέγχεται ένα πάνελ λιπιδίων που περιλαμβάνει την μέτρηση των επίπεδων της ολικής χοληστερόλης σας, της LDL (κακής) χοληστερόλης σας και της HDL (καλής) χοληστερόλης σας και των τριγλυκεριδίων.
Διάβασε περισσότερα
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

Με βάση τις ιδιαιτερότητες της φετινής επιδημίας, η πνευμονολόγος – φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, Σοφία Ραυτοπούλου, δίνει 5 απλά tips και μας λέει πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη.
Διάβασε περισσότερα
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

Οι ειδικοί απαντούν

Όλες οι απορίες σου βρίσκουν απάντηση εδώ.

Εάν έχεις κάποια ερώτηση για τη διατροφή σου στην εγκυμοσύνη, για το μεγάλωμα των μικρών σου, τον ύπνο τους και τη διατροφή τους, μη διστάσεις να την κάνεις στην επιστημονική μας ομάδα. Εδώ θα βρεις τις πιο αξιόπιστες απαντήσεις.

 

Επίλεξε τον ειδικό και κάνε την ερώτησή σου σήμερα.

Κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Ermi (12.03.2023) Καλησπέρα σας, Είμαι 11 εβδομάδων έγκυος και έπινα μη παστεριωμένο γάλα από άγνοια, αλλά διάβασα ότι θα έπρεπε...

Κατανάλωση ληγμένης μαγιονέζας στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Κανα (13.03.2023) Καλησπέρα σας,  Έφαγα ληγμένη μαγιονέζα και είμαι 7 εβδομάδων έγκυος. Κάνει κακό; Nα πάρω τον γιατρό τηλέφωνο; Απάντηση από...


Άρνηση τροφής

Ερώτηση από Ζετα (28.05.2023) Γειά σας έχω ένα αγοράκι τριών ετών και στο σπίτι δεν τρώει φαγητό μόλις του δίνω κλαίει...

Έλλειψη ενζύμου G6PD

Ερώτηση από χρήστη (19.02.2023) Καλησπέρα, στην περίπτωση έλλειψης ενζύμου G6PD, μπορείτε να μου πείτε ποια φάρμακα και ποιες τρoφες πρέπει να...


Είμαι έγκυος και αισθάνομαι ότι δεν θέλω το μωρό

Ερώτηση από Μαρία (25.05.2023) Καλησπέρα, Είμαι με τον άνθρωπο μου 7 χρόνια. Οι συνθήκες στη ζωή μας είναι πραγματικά υπέροχες. Έχουμε το δικό μας σπιτι...

Άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ερώτηση από Iliaxtida (08.05.2023) Καλησπέρα, Τον Ιούλιο είχα μία παλίνδρομη κύηση την 8η εβδομάδα. Πέρασαν αρκετοί μήνες ώστε να νιώσω καλύτερα. Τώρα...


Κερδίστε βιβλία της παιδικής σειράς…

Τα βιβλία της παιδικής σειράς "Το καλύτερο παιδί" περιμένουν 5... >>

Η ανάπτυξή του

“Πέφτει κάτω, χτυπιέται και κλαίει…

Συχνά καλούν γονείς στη γραμμή 11525 της ένωσης “Μαζί για... >>

Προβλήματα συμπεριφοράς του νηπίου

Παθήσεις που επιπλέκουν την εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια κύηση εξελίσσεται χωρίς καθόλου προβλήματα και... >>

Παθήσεις και εγκυμοσύνη

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως…

Θα παρατηρήσετε ότι έχει μία αυξανόμενη περιέργεια για τη φύση... >>

Ορόσημα ανάπτυξης 12 - 36 μηνών - άρθρα

Χρήση της τουαλέτας

Μαθαίνοντας πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να... >>

Χρήση της τουαλέτας

Videos babyzone.gr

 

 

Η ανάπτυξή του από 9 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης 9 έως 12 μηνών - Καθώς το μωρό σας πλησιάζει προς τα πρώτα του γενέθλια, μπορεί να αρθρώσει τις πρώτες του λεξούλες και να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δείτε περισσότερα

  Η συμβουλή του Babyzone

"πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επανέλθει η κοιλιά στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη";

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κενό. Προσοχή όμως... συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν ενώ κάποιες άλλες μπορεί να προβούν επιζήμιες.

Δες περισσότερα εδώ

Ερώτηση από Milka (01.10.2022)

Θα ήθελα να βρω λύση στο ζήτημα με το σύζυγό μου...Στην πρώτη εγκυμοσύνη που ήταν πιο δύσκολα καθότι είχα αποκόλληση στον 1ο μήνα, ο άντρας μου ήταν πολύ συμπαραστατικός. Στη β’ εγκυμοσύνη που έτυχε δεν το είχαμε προγραμματίσει και είμαι εμφανώς πιο ενεργή, δουλεύω κλπ εκείνος έχει βγάλει όλη του την γκρίνια. Δέχομαι τα καθημερινά καθώς έχουμε το πρωτότοκο κορίτσι κ αυτό με θέματα φαγητό, ύπνος αλλά νεύρα τόσα επειδή δεν έβαλα σωστό σκεύος στο μαγείρεμα δεν δικαιολογείται.. σε αυτή την εγκυμοσύνη οπότε συγχίζομαι παθαίνω κράμπες κ φοβάμαι.. Τι να κάνω να δω φως στο τούνελ;

Απάντηση από ψυχολόγο (01.10.2022)

 

Αγαπητή Αναγνώστρια Milka,

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Λυπάμαι που περνάς δύσκολα. Η γκρίνια δεν βάζει κανέναν σε καλή διάθεση-μάλλον φέρνει περισσότερη δυσφορία.

Ο σύζυγός όπως και η υπάρχουσα κόρη, θα πρέπει να αποδεχτούν πως ένα μωρό θα προστεθεί στην οικογένειά σας και θα είστε τέσσερις-είτε τους αρέσει είτε όχι. Οπότε πάρτε μία ανάσα και κοιτάξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να προστατευτείτε από το άγχος το οποίο επηρεάζει σημαντικά το αγέννητο μωρό.

Προτείνω τα εξής:

  1. Επικοινωνήστε με τον σύζυγο. Βρείτε χρόνο να συζητήσετε την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του νέου μέλος- το οποία θα αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες. Η γκρίνια προέρχεται από την αβεβαιότητα. Χρειάζεται να συζητήσετε τις απόψεις σας αλλά και τις αλλαγές που φέρνει το νέο μωρό.
  2. Προετοιμαστείτε την κόρη σας για τον νέο της ρόλο ως μεγαλύτερη αδελφή. Περιγράψτε τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα σας και στις ζωές σας. Θα έχει ένα μικρό αδελφάκι το οποίο δεν θα μιλάει για κάμποσο καιρό, ούτε θα περπατάει, δεν θα τρώει μόνο του και έτσι θα πρέπει να το φροντίζουν όλοι. Και επειδή η μαμά φροντίζει όλους θα πρέπει όλοι να την στηρίζουν.
  3. Τα της καθημερινότητας θα κάνεις όσα μπορείς όταν μπορείς και δεν θα αντιδράτε στις παραξενιές του ενός και του άλλου περί σκεύη κτλ. Όποιος πεινάει τρώει είτε σερβίρεται σε μπολ είτε σε πιάτο. 
  4. Φροντίστε να κάνετε οι τρεις σας ευχάριστες δραστηριότητες μαζί.
  5. Μάθετε να παίρνετε ανάσες ώστε να χαλαρώνετε. Εισπνέεται για 4 δευτερόλεπτα από την μύτη, κρατάτε την ανάσα σας για άλλα 4 δευτερόλεπτα και έπειτα εκπνέετε από το στόμα για 4 δευτερόλεπτα. Θα το κάνετε αυτό για δύο λεπτά πρωί-βράδυ ώστε να συνηθίζεται στον νέο τρόπο ηρεμίας. Όταν νοιώθετε το στρες, αυτόματα θα παίρνετε τις ανάσες.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τις αντιδράσεις του συζύγου σχετικά με την εγκυμοσύνη σας. Μπορείτε όμως να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε τις αντιδράσεις ή την κατάσταση σας. Αντί να σκέφτεστε ότι ο σύζυγός βγάζει την γκρίνια του, σκεφτείτε μήπως θα ανησυχεί για το πως θα τα βγάλουμε πέρα. Αυτή η ισορροπημένη σκέψη θα οδηγήσει σε μία εποικοδομητική συζήτηση, ενώ η αρχική σας σκέψη απλά σας οδηγεί στην απομόνωση και ταραχή.

Όταν ελέγχουμε τις σκέψεις μας τότε είμαστε σε μια καλή θέση να νιώσουμε καλύτερα και πιθανόν να αλλάξουμε και την δική μας αντίδραση. Αυτές οι τεχνικές προέρχονται από την γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και έχω αναφερθεί σε άρθρα εδώ στο babyzone σχετικά με το πως να προετοιμαστεί η εγκυμονούσα για τον ρόλο της μητρότητας και της μητρικής-βρεφικής σχέσης. Ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο και κάντε τις εργασίες που παρουσιάζω στο λεγόμενο άρθρο. Ασχοληθείτε με την εγκυμοσύνη σας. Κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με τον σύζυγό και δουλέψτε τα όρια με την κόρη σας. Βρείτε χρόνο να διασκεδάσετε όλοι μαζί γιατί όταν περνάμε καλά οικογενειακώς τότε έχουμε αποδείξεις πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα απρόβλεπτα μαζί. Δώσε χρόνο και υλοποίησε τις προτάσεις.

Με πολλή αγάπη,

Χρυσάνθη