facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

8 tips για να αποκτήσει ενδιαφέρον για το φαγητό του

Ερώτηση από liontarina (13.5.2015)

“Καλησπέρα έχω ένα αγοράκι τριών χρονών και με προβληματίζει που δεν τρώει καλά, τρώει μόνο μακαρόνια με κιμά, όσπρια και φρούτα, μοσχάρι και κοτόπουλο ούτε να το δει, γάλα πολύ λίγο πίνει το πρωί τυροκομικά καθόλου! Εγώ δεν τον πιέζω καθόλου ό,τι θέλει και όσο θέλει τρώει!”

Απάντηση από διαιτολόγο (14.5.2015)

“Από την αρχή της ζωής τους, τα παιδιά εκδηλώνουν προτιμήσεις και αποστροφές όσον αφορά στο φαγητό. Στην ηλικία των 2-6 ετών τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν μην επιθυμία κάποιων τροφών, μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό. Η συμπεριφορά αυτή σταδιακά μειώνεται και το παιδί θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαγητό του. Κάποια tips για να βοηθήσει:

1. Η εξοικείωση του παιδιού με τα τρόφιμα αυτά. Συχνά το παιδί χρειάζεται να δει ένα τρόφιμο ως και 15 φορές, ώσπου να αποφασίσει να το δοκιμάσει. Δείξτε, λοιπόν, υπομονή και μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειές σας αμέσως.

2. Προλάβετε τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες και απρόοπτα από την δοκιμασία του νέου τροφίμου. Για παράδειγμα, καθαρίστε του καλά το ψάρι- το παιδί σας δύσκολα θα ξαναφάει ψάρι αν στο παρελθόν βίωσε πνιγμό με κόκαλο από αυτό!

3. Ήρθε στην οικογένεια ένα αδερφάκι, ή μήπως κάνατε μια μετακόμιση; Τέτοιες σημαντικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά την επιθυμία να έχουν τον έλεγχο του τι τρώνε, ώστε να νιώσουν ανεξάρτητα. Δώστε τον χώρο και τον χρόνο στο παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του και αφιερώστε του την προσοχή σας για να μην την διεκδικήσει μέσω του φαγητού.

4. Φροντίστε το παιδί σας να πεινάει την ώρα των γευμάτων ώστε να τρώει στο οικογενειακό τραπέζι.

5. Σερβίρετέ του ένα τρόφιμο (απ' αυτά που δεν τρώει) την ώρα που παίζει με τον κολλητό του για να το μοιραστούν.

6. Η συμμετοχή του παιδιού στα ψώνια του σπιτιού, στην αγορά και την προετοιμασία των τροφίμων ή στο μαγείρεμα.

7. Η ωραία εμφάνιση των τροφίμων. Οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές -ώστε να μην τρομάζουν το παιδί- με ζωηρά χρώματα, ήπια μυρωδιά, γεύση και θερμοκρασία, ενώ το πιάτο καλό είναι να περιέχει τρόφιμα διαχωρισμένα μεταξύ τους, ώστε να διακρίνονται από το παιδί. Η παρουσίαση ενός ήδη αγαπητού τροφίμου στο παιδί μαζί με κάποιο άλλο καινούριο, μπορεί να βοηθήσει την κατανάλωση του νέου τροφίμου.

8. Δείξτε υπομονή και επιμονή, λειτουργήστε ως πρότυπα, πηγαίνετε για ψώνια και μαγειρέψτε μαζί με το παιδί, δημιουργήστε προσαρμοσμένες συνταγές στις δικές τους προτιμήσεις, εμφανίστε με όμορφο και χαριτωμένο τρόπο τα φαγητά και μην τα πιέζετε να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο απ' όσο επιθυμούν.

Καλή σας επιτυχία!”

Στη διάθεσή σας,

Χριστίνα Φοντόρ

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.