facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
 Φοντόρ Χριστίνα

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Κλινική Διαιτολόγο Φοντόρ Χριστίνα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Το παιδί μου δε μασάει τις τροφές

Ερώτηση από Sofali (13.04.2019)

“Καλησπέρα, έχω δυο αγοράκια δίδυμα 21 μηνών και ενώ τρώνε σχεδόν τα πάντα ο ένας δεν μασάει τις τροφές, τις θέλει πολτοποιημένες, δεν χρησιμοποιώ βέβαια το multi να είναι εντελώς κρέμα αλλά αυτό που πατάμε τις πατάτες να γίνουν πουρές, γιατί τα καταπίνει όλα απευθείας χωρίς να τα κρατά στο στόμα του και λίγο να τα μασάει. Να σας πώ επίσης ότι έχουν βγάλει κάποια δοντάκια, 4 μπροστά, πάνω, κάτω και κάποιους τραπεζίτες. Όποτε του δώσω κάτι να μασήσει, π.χ ένα μπισκότο το γλείφει συνέχεια μέχρι να μαλακώσει για να το καταπιεί και δεν το κόβει έστω με τα μπροστινά δοντάκια του, τι να κανω;”

Απάντηση από διαιτολόγο (16.04.2019)

“Γεια σας Sofali,

Κατ’ αρχάς καλό είναι να καταλάβουμε τι μπορεί να φταίει και το παιδί δυσκολεύεται στη μάσηση της τροφής. Συνήθως, μέχρι ηλικία 2 ετών θα έπρεπε να έχουν μάθει τη διαδικασία της μασήσεως αλλά σε κάποια άλλα παιδιά αυτό μπορεί να αργήσει λιγάκι μέχρι και 2,5 ετών. Καλό θα ήταν να παρατηρήσετε, στο παιδί σας, εάν το κομμάτι του φαγητού μένει στα μπροστινά δόντια και το παιδί, απλά, το λιώνει και το καταπίνει (δηλ. δεν το μασάει), ή μήπως το φαγητό μένει πάνω στη γλώσσα και το παιδί κάνει αναγούλα ή πνίγεται. Μήπως υπάρχει δυσκολία στην σύγκλιση των χειλών και στην κατάποση λόγω μυϊκής ανωριμότητας; Μήπως του δημιουργήθηκε κάποια φοβία λόγω των παραπάνω; Δώστε του λίγο χρόνο, δοκιμάζοντας τα παρακάτω: ενθαρρύνετε την στοματική εξερεύνηση και την ανάπτυξη τους μύες της γνάθου, προσφέροντας του ασφαλή αντικείμενα για δάγκωμα όπως οικολογικά παιχνίδια μάσησης, κάνοντας το να «μιλήσει» βγάζοντας ήχους και να γελά. Δώστε του ευκαιρία να μασάει με εναλλάξ πιο τραγανές υφές, μικρές μαλακές μπουκιές αλλά και πιο σκληρές τροφές. Αφήστε το να πιάσει με τα χέρια και να τρώει μόνο του. Προσοχή, επίσης, στη θερμοκρασία των τροφών, στο μέγεθος (τα λεπτά κομμάτια πιο εύκολα), το σχήμα ( τα sticks είναι προτιμότερα από κομμάτια, ροδέλες), την υφή, την αντίσταση (ωμό ή βραστό καρότο; δοκιμάστε και τα δύο). Αν συνεχίζετε να ανησυχείτε επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό (παιδίατρος, λογοθεραπευτή, διαιτολόγο).”

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Φοντόρ,

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.