facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το παιδί μου δε μασάει τις τροφές

Ερώτηση από Sofali (13.04.2019)

“Καλησπέρα, έχω δυο αγοράκια δίδυμα 21 μηνών και ενώ τρώνε σχεδόν τα πάντα ο ένας δεν μασάει τις τροφές, τις θέλει πολτοποιημένες, δεν χρησιμοποιώ βέβαια το multi να είναι εντελώς κρέμα αλλά αυτό που πατάμε τις πατάτες να γίνουν πουρές, γιατί τα καταπίνει όλα απευθείας χωρίς να τα κρατά στο στόμα του και λίγο να τα μασάει. Να σας πώ επίσης ότι έχουν βγάλει κάποια δοντάκια, 4 μπροστά, πάνω, κάτω και κάποιους τραπεζίτες. Όποτε του δώσω κάτι να μασήσει, π.χ ένα μπισκότο το γλείφει συνέχεια μέχρι να μαλακώσει για να το καταπιεί και δεν το κόβει έστω με τα μπροστινά δοντάκια του, τι να κανω;”

Απάντηση από διαιτολόγο (16.04.2019)

“Γεια σας Sofali,

Κατ’ αρχάς καλό είναι να καταλάβουμε τι μπορεί να φταίει και το παιδί δυσκολεύεται στη μάσηση της τροφής. Συνήθως, μέχρι ηλικία 2 ετών θα έπρεπε να έχουν μάθει τη διαδικασία της μασήσεως αλλά σε κάποια άλλα παιδιά αυτό μπορεί να αργήσει λιγάκι μέχρι και 2,5 ετών. Καλό θα ήταν να παρατηρήσετε, στο παιδί σας, εάν το κομμάτι του φαγητού μένει στα μπροστινά δόντια και το παιδί, απλά, το λιώνει και το καταπίνει (δηλ. δεν το μασάει), ή μήπως το φαγητό μένει πάνω στη γλώσσα και το παιδί κάνει αναγούλα ή πνίγεται. Μήπως υπάρχει δυσκολία στην σύγκλιση των χειλών και στην κατάποση λόγω μυϊκής ανωριμότητας; Μήπως του δημιουργήθηκε κάποια φοβία λόγω των παραπάνω; Δώστε του λίγο χρόνο, δοκιμάζοντας τα παρακάτω: ενθαρρύνετε την στοματική εξερεύνηση και την ανάπτυξη τους μύες της γνάθου, προσφέροντας του ασφαλή αντικείμενα για δάγκωμα όπως οικολογικά παιχνίδια μάσησης, κάνοντας το να «μιλήσει» βγάζοντας ήχους και να γελά. Δώστε του ευκαιρία να μασάει με εναλλάξ πιο τραγανές υφές, μικρές μαλακές μπουκιές αλλά και πιο σκληρές τροφές. Αφήστε το να πιάσει με τα χέρια και να τρώει μόνο του. Προσοχή, επίσης, στη θερμοκρασία των τροφών, στο μέγεθος (τα λεπτά κομμάτια πιο εύκολα), το σχήμα ( τα sticks είναι προτιμότερα από κομμάτια, ροδέλες), την υφή, την αντίσταση (ωμό ή βραστό καρότο; δοκιμάστε και τα δύο). Αν συνεχίζετε να ανησυχείτε επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό (παιδίατρος, λογοθεραπευτή, διαιτολόγο).”

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Φοντόρ,

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.