facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μη επαρκής πρόσληψη φρέσκων λαχανικών στην προσχολική ηλικία

Ερώτηση απο Βιβή (6.03.2014)

"Καλημέρα σας! Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμμετοχή σας στον χώρο μας! Έχω μία κόρη 4 ετών. Έχει ύψος 1 μέτρο περίπου και το βάρος της είναι:12,500 κιλά. Είμαι υπεύθυνη για τη διατροφή μας, στηρίζομαι στην μεσογειακή διατροφή. Οι πρόσφατες εξετάσεις αίματος έδειξαν σιδηροπενία (δεν ανησυχώ για αυτό) και όλα τα υπόλοιπα, μία χαρά! Θα ήθελα την βοήθειά σας όσον αφορά στο ότι δεν συμπαθεί τις σαλάτες: θέλει να βουτήξει ψωμάκι στο ζουμάκι αλλά, δεν θα φάει ικανοποιητική ποσότητα των λαχανικών. Φτιάχνω διάφορες σαλάτες εποχής και προσπαθώ να την πείσω για τις βιταμίνες που περιέχουν με ιστοριούλες κ.λ.π., μα, δεν βλέπω μεγάλη διαφορά. Κάποια λαχανικά τα καταναλώνει στα φαγητά μας, αλλά, τα φρέσκα, δεν είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες; Περιμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας. Με εκτίμηση, Βιβή Δ."

Απάντηση απο ειδικό (7.03.2014)

"Γεια σας Κα Βιβή,

Από τις πληροφορίες που μου δώσατε, παρατηρώ ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος της κόρης σας  είναι ΔΜΣ= 13 στο περίπου, με φυσιολογικές τιμές ΔΜΣ= 14-17Kg/m² , δηλαδή λίγο κάτω  απ' το φυσιολογικά όρια (οπότε, φυσιολογικά κιλά 15-17). Τότε επιτρέψτε μου, πριν απαντήσω στην ερώτηση σας να κάνω 2 επισημάνσεις!!

Πρώτον, όσον αφορά τα κιλά της κόρης σας,  καλό θα ήταν να το συζητήστε με παιδίατρο ή με διαιτολόγο  διότι σίγουρα η κόρη σας δεν προσλαμβάνει αρκετή ενέργεια (ως αποτέλεσμα τα κιλά της να είναι κάτω απ' τα φυσιολογικά επίπεδα)!! Αυτό θεωρείται αρκετά σημαντικό για την ηλικία της διότι μπορεί να την εμποδίσει στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Επίσης, το θέμα της σιδηροπενίας είναι αρκετά σημαντικό, αλλά πιθανός για να μην ανησυχείτε για αυτό θα το έχετε συζήτηση είδη με ειδικό.

Στην συνέχεια θα απαντήσω στο ότι "δεν θέλει να φάει ικανοποιητικά τις σαλάτες"!! Όντως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση στη διατροφή του παιδιού, διότι είναι η κύρια πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Να ξέρετε, όμως, ότι όχι μόνο τα φρέσκα λαχανικά είναι καλά για την υγεία, αλλά όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα, σε χυμό, μαγειρεμένα, προσφέρουν πολύτιμα συστατικά σε μικρούς και μεγάλους. Βιταμίνες που τυχόν δεν προσλαμβάνει από φρέσκα λαχανικά, θα μπορούσε να τα πάρει από τα φρέσκα φρούτα. Καλό είναι όμως να επιμένετε  στην προσπάθεια σας για την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών αλλά να ξέρετε ότι το παιδί μπορεί να περάσει από μια περίοδος όπου δεν θα "συμπαθήσει" κάποιες τροφές. Μην ανησυχείτε, αλλά να συνεχίστε να επιμένετε "ομαλά" στην επαναλαμβανόμενη έκθεση των φρέσκων λαχανικών ( μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζει το παιδί σας και να δοκιμάσει κάποιο νέο λαχανικό.

Στη διάθεσή σας"

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.