facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γιατί τρώει μόνο ελάχιστα και συγκεκριμένα φαγητά;

Γιατί τρώει μόνο ελάχιστα συγκεκριμένα φαγητά;

Γιατί τρώει μόνο ελάχιστα συγκεκριμένα φαγητά;

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά εκδηλώνουν προτιμήσεις και αποστροφές όσον αφορά το φαγητό. Δεν είστε οι μόνοι γονείς που δυσκολεύεστε, προσπαθώντας να μάθετε στο παιδί να δοκιμάζει νέα τρόφιμα και να τα αποδέχεται. «Φάε το φαγητό σου. Αφού δεν το έχεις δοκιμάσει, πώς ξέρεις ότι δεν σου αρέσει;» είναι φράσεις που έχετε χρησιμοποιήσει και εσείς ως γονείς στην προσπάθειά σας να πείσετε το παιδί να δοκιμάσει κάτι καινούργιο.

Ενώ ως βρέφος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να δοκιμάζει τα πάντα, ως παιδί γίνεται πιο επιλεκτικό και πιο «δύσκολο» σχετικά με το τι καταναλώνει. Η διστακτικότητα που μπορεί να παρουσιάζει ως προς την κατανάλωση φαγητών ή τροφίμων που δεν έχει δοκιμάσει στο παρελθόν είναι γνωστή με τον όρο «νεοφοβία». H νεοφοβία είναι ιδιαίτερα συχνή στα νήπια και τα μικρά παιδιά. Τα περισσότερα, όμως, καθώς μεγαλώνουν, την αποβάλλουν.

Η νεοφοβία ξεκινά συνήθως με τον απογαλακτισμό του βρέφους, ενώ αυξάνεται όταν το παιδί αρχίζει να περπατάει, με αποκορύφωμα την ηλικία των 2-6 ετών. Η συμπεριφορά αυτή σταδιακά μειώνεται, μέχρι να σταθεροποιηθεί στην ενήλικη ζωή. Από τι εξαρτάται, όμως, το αν το παιδί σας θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει ένα νέο τρόφιμο; Η αποδοχή των τροφίμων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η κατάσταση θρέψης του, δηλαδή αν ο οργανισμός έχει επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Αν νιώθει χορτάτο.
  • Οι προηγούμενες εμπειρίες του με το τρόφιμο.
  • Η άποψή του για το τρόφιμο (π.χ., ότι πίνοντας γάλα θα ψηλώσει).
  • Οι οικογενειακές συνήθειες που βιώνει (π.χ., αν κάθε βασικό γεύμα περιλαμβάνει σαλάτα).
  • Τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (χρώματα, αρώματα, υφή, σχήμα, τρόπος μαγειρέματος).

Όσο θα μεγαλώνει, το παιδί θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαγητό. Ως γονείς θα πρέπει να μάθετε στο παιδί την ποικιλία των γεύσεων, διαμορφώνοντας τελικά τις γευστικές του προτιμήσεις.

Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των παιδιών συχνά μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή, γι’ αυτό και θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διατροφή του παιδιού σας από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Αν αναρωτιέστε πόσο μπορεί να επηρεάσει η νεοφοβία τη διατροφή του, έχει φανεί πως η νεοφοβία έχει επίπτωση στην ποιότητα, αλλά και στην ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνει ένα παιδί. Τα παιδιά που παρουσιάζουν νεοφοβία έχουν βρεθεί να έχουν μειωμένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και ενδεχομένως αυξημένη κατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφίμων. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους του παιδιού, εντείνοντας το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, χωρίς ωστόσο να έχει εξεταστεί η άμεση σχέση νεοφοβίας και παχυσαρκίας.

Γνωρίζετε ότι...

…μέσω του θηλασμού, το παιδί μαθαίνει τις γεύσεις όλων των τροφίμων που καταναλώνονται από τη μητέρα; Ως αποτέλεσμα, ένα παιδί που θηλάζει έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει νεοφοβία στη νηπιακή ηλικία.

 

από το βιβλίο ''Stop στην παιδική παχυσαρκία Η γενιά του Χ-Large'', medNutrition publications

  paidiki-paxusarkia-468x60

Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη
άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr.
Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική
αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.

 

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.