facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
 Φοντόρ Χριστίνα

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Κλινική Διαιτολόγο Φοντόρ Χριστίνα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Αυξημένο βάρος παιδιού

Ερώτηση απο Nicki (9.4.2014)

"Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών. Το ύψος της είναι 105cm και το βάρος της 21,5kg. Αν και προσέχω πάρα πολύ τη διατροφή της (στα πλαίσια του φυσιολογικού ώστε να μη γίνομαι και καταπιεστική) η μικρή βάζει συνέχεια βάρος. Θέλω να τονίσω ότι τρέφεται μόνο με σπιτικά προϊόντα και δεν τρώει άχρηστες τροφές (μπισκότα γκοφρέτες κλπ). Από μωρό είχε αυξημένο βάρος και ποτέ δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ερώτηση μου είναι μέχρι πιο σημείο μπορείς να στερείς από ένα παιδί πράγματα που τρώνε τα άλλα παιδάκια εφόσον πλέον παρατηρώ ότι έχει αρχίσει και αντιδρά όταν της "απαγορεύω" να τρώει κάτι. Ευχαριστώ."

Απάντηση απο ειδικό (12.4.2014)

"Γεια σας Nicki,

Ένα κοριτσάκι 4 ετών, 105 cm και 21 κιλά έχει ΔΜΣ =19,04, όπου ο φυσιολογικός ΔΜΣ για την κόρη σας θα έπρεπε να είναι ΔΜΣ<17. Δηλαδή, σε κιλά η κόρη σας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2-3 κιλά λιγότερο. Λογικά, τα κιλά του παιδιού σας μπορούν να μειωθούν με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και αύξηση/ έναρξη της φυσικής δραστηριότητας/ αθλήματος. Σας νιώθω όμως προβληματισμένη! Φοβάμαι πως και εσείς η ίδια μπορεί να μην έχετε αρκετές γνώσεις για να αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα του βάρους του παιδιού σας. Σας δίνω κάποιες συμβουλές:

  • Αποφύγετε να ασκείτε πίεση σε θέματα διατροφής π.χ. «φάε τη σαλάτα σου», «μη φας παγωτό» κ.ά.
  • Φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι υγιεινά σνακ, μικρής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ποπ κορν χωρίς βούτυρο), αντί για γλυκίσματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (ακόμη και σπιτικά).
  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας. Προσοχή όμως! Η επιβράβευση πρέπει να είναι λεκτική «Συγχαρητήρια! Έφαγες το σπανακόρυζο. Θα γίνεις δυνατός/ή σαν το Ποπάυ» και όχι υλική «Φάε το σπανακόρυζο για να σου δώσω σοκολατάκι».
  • Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με νέα τρόφιμα έχοντάς τα συχνά διαθέσιμα και δείχνοντας πόσο τα απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιοι.
  • Λειτουργήστε ως πρότυπο που θα μιμηθεί το παιδί σας, ακολουθώντας και εσείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, φυσιολογικές ώρες ύπνου, επαρκή φυσική δραστηριότητα κ.ά.
  • Αποφύγετε τη διάκριση των τροφίμων σε «καλά» και «κακά». Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες.

Μη διστάζετε να έρχεστε σε επαφή με έναν ειδικό διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλέψει πιο αναλυτικά πάνω στη διατροφή του παιδιού σας ώστε να του φτιάξετε ένα πλάνο διατροφής χωρίς στερήσεις και κατάλληλο για την ανάπτυξή του! Όσο το νωρίτερο το αντιμετωπίζετε τόσο το καλύτερο!

Στη διάθεση σας."

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.