facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αρνείται να δοκιμάσει νέες τροφές εάν δεν έχουν ωραία εμφάνιση

Ερώτηση από Κατερίνα (8.4.2015)

“Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να κάνω την τεσσάρων χρονών κόρη μου να δοκιμάζει νέες τροφές. Δε δοκιμάζει αν δεν τις αρέσει η εμφάνιση του φαγητού.”

Απάντηση από διαιτολόγο (9.4.2015)

“Όντως η σωστή διατροφή για το παιδί σας απαιτεί καθημερινά κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα: φρούτα - λαχανικά- γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί) -αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. αυγό, κιμάς, όσπρια)!!

Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται και ως νεοφοβία ή νεοφιλία. Οι γονείς θα ήταν καλό να είναι ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη (παρουσία άρνησης του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο) στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και, για παράδειγμα, πρέπει να επιμένουν "ομαλά" στην επαναλαμβανόμενη έκθεση "νέων" τροφών (μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζουν τα παιδιά. Και, οι γονείς να μην απογοητεύονται και να μην εγκαταλείπουν όταν το παιδί αρνηθεί να δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο. Μην είστε ούτε "πολύ αυστηρή" μαζί του διότι αυτό συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντί για πολλή αυστηρότητα συνιστάται η συχνή επιβράβευση από τους γονείς στα παιδιά για τη σωστή επιλογή τροφίμων. Ωστόσο, η επιβράβευση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μόνο με την ορθή της χρήση. Η εμφάνιση του φαγητού (να μοιάζει σαν παιχνίδι) βοηθάει, επίσης, στην βελτίωση της πρόσληψης τροφής.

Μην απογοητεύστε, γράψτε το διατροφικό ημερολόγιο μιας εβδομάδας του παιδιού σας και συζητήστε το με ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα μπορούσε να σας συμβουλέψει τι "αλλαγές" να κάνετε στη διατροφή του ώστε το παιδί να μην έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. να τρώει πιο συχνά αυγό την εβδομάδα (που περιέχει σίδηρο και πρωτεΐνη) εφόσον δεν τρώει κόκκινο κρέας, να τρώει περισσότερο φρούτο αντί για τα λαχανικά/ημέρα.”

Στη διάθεσή σας,

Χριστίνα Φοντόρ

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.