facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τι κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο;

Τι κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο;

Στην περίπτωση που παρά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά και είτε λόγω μη επαρκούς ηλιοπροστασίας (μικρότερος δείκτης ηλιοπροστασίας από τον επιθυμητό, αποφυγή χρήσης καπέλου ή γυαλιών ηλίου) είτε υποεκτίμηση της επικινδυνότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, καταλήγετε σπίτι με ένα δερματικό έγκαυμα.

Και τώρα τι κάνουμε; Αρχικά αφαιρούμε τα ρούχα και τοποθετούμε την περιοχή του δέρματος που έχει υποστεί τη βλάβη κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό, τουλάχιστον για 3 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε το βάθος του εγκαύματος και προστατεύουμε τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος από την επιπλέον καταστροφή.

Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε πάνω στην περιοχή του εγκαύματος οδοντόπαστες, βούτυρο, γιαούρτι, ντομάτα ή οτιδήποτε άλλο «γιατροσόφι».

Εάν έχουν ήδη δημιουργηθεί φυσαλίδες ή έλκη, δεν τα πειράζουμε.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και τον βαθμό του εγκαύματος, αλλά και για να σας παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης.

Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως τα 20 πρώτα χρόνια ζωής. Αυτό δε γίνεται μόνο το καλοκαίρι στην παραλία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο, στην εκδρομή, στη βόλτα, στα ψώνια. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, αλλά και τους εαυτούς μας, να φροντίζουν τη δερματική τους υγεία, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, για να υιοθετήσουν μια υγιή συμπεριφορά σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.