facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Συχνά κρυολογήματα

Συχνά κρυολογήματα για τα παιδιά. Θεραπεία και πρόληψη.

Συχνά κρυολογήματα για τα παιδιά. Θεραπεία και πρόληψη.

Ξεκινά η περίοδος των κρυολογημάτων που προκαλούνται από τον ρινοϊό και τον αδενοϊό, πολύ ύπουλους μικροοργανισμούς, που κυκλοφορούν μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Το παιδί προσβάλλεται αρκετά συχνά, κρυολογώντας 2-3 φορές στη διάρκεια του χειμώνα.

Συμπτώματα

  • Καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, ασταμάτητο φτέρνισμα και μια γενικότερη δυσφορία χαρακτηρίζει την πρώτη φάση, η οποία διαρκεί τρεις περίπου ημέρες και είναι η πλέον μολυσματική, γιατί οι εκκρίσεις της μύτης και τα σταγονίδια του σάλιου είναι πραγματικά συμπυκνώματα του ιού, πολύ μολυσματικά.
  • Τα συμπτώματα του κρυολογήματος μειώνονται σταδιακά τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο βλεννογόνος της μύτης αρχίζει να ξεφλουδίζει και η βλέννα του γίνεται πιο κίτρινη και ορώδης

Θεραπεία

  • Να φροντίζετε η μύτη του μικρού να είναι πάντα καθαρή, γιατί η βλέννα προσφέρει το ιδανικό έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, τα οποία προκαλούν και άλλες λοιμώξεις. π.χ. ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Εάν το παιδί είναι μικρό, να τραβάτε τις εκκρίσεις με την ειδική μικρή αντλία την οποία βάζετε στη μύτη του (θα τη βρείτε στα φαρμακεία).
  • Κάντε του πλύσεις με φυσιολογικά διαλύματα ή με θαλασσινό νερό, ειδικά παρασκευασμένα για τη μύτη. Με τη βοήθεια ενός δοσομετρητή εγχέονται στα ρουθούνια και βοηθούν στον καθαρισμό τους. Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης μια συσκευή που επιτρέπει την ακόμη πιο εύκολη ενστάλαξή τους μέσα στη μύτη. Πρόκειται για μια συσκευή ρινικού σπρέι, που εξατμίζει πιο εύκολα το υδατώδες διάλυμα μέσα στη μύτη.
  • Επιτρέπονται επίσης ρινικά αποσυμφορητικά, αλλά μόνο για παιδάκια άνω των έξι ετών και για σύντομα χρονικά διαστήματα (2-3 ημέρες).

Πρόληψη 

  • Να δίνετε συχνά στο παιδί τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως φασόλια, νιφάδες ολικής άλεσης, τυριά, κρέας χοιρινό και μοσχαρίσιο. Το μέταλλο αυτό διευκολύνει το έργο των λευκών αιμοσφαιρίων (των «φρουρών» του οργανισμού) και κυρίως ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων Τ, των κυττάρων που επιτίθενται και καταστρέφουν τον ρινοϊό.
  • Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, να το μάθετε να αναπνέει σωστά με τη μύτη. Οι ρινικές κοιλότητες αποτελούν το πρώτο φίλτρο που παγιδεύει και μπλοκάρει τους «ανεπιθύμητους».
  • Και έχει μεγάλη σημασία το παιδί να πλένει τα χέρια με άφθονο νερό και σαπούνι ή με απολυμαντικά μαντηλάκια, όταν έχει βρεθεί σε δημόσιο χώρο, καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης των ιών.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.