facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις

Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις

H οστεοπόρωση είναι μια πολύ κοινή μεταβολική νόσος των οστών που συχνά αγνοείται και δε λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως επειδή είναι μια σιωπηλή νόσος μέχρι να εκδηλωθεί με κάποιο κάταγμα.
Διάβασε περισσότερα
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;

Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα και στις γυναίκες.
Διάβασε περισσότερα
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος

Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, η οποία συνοδεύεται από βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα και ποικίλης βαρύτητας συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συριγμός, βήχας, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος, τα οποία συνδυάζονται με...
Διάβασε περισσότερα
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος

Διατροφή και παθήσεις του ήπατος

Το ήπαρ (συκώτι) κατέχει κομβική θέση στη ρύθμιση του μεταβολισμού στον ανθρώπινο οργανισμό και οι όποιες διαταραχές της λειτουργίας του συνεπάγονται μεταβολές στον βασικό μεταβολικό ρυθμό καθώς και στη θρέψη και στην επάρκεια των μικρο- και μακρο-θρεπτικών συστατικών.
Διάβασε περισσότερα
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up

H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up

Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του προληπτικού check up, ελέγχεται ένα πάνελ λιπιδίων που περιλαμβάνει την μέτρηση των επίπεδων της ολικής χοληστερόλης σας, της LDL (κακής) χοληστερόλης σας και της HDL (καλής) χοληστερόλης σας και των τριγλυκεριδίων.
Διάβασε περισσότερα
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

Με βάση τις ιδιαιτερότητες της φετινής επιδημίας, η πνευμονολόγος – φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, Σοφία Ραυτοπούλου, δίνει 5 απλά tips και μας λέει πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη.
Διάβασε περισσότερα
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις
Οστεοπόρωση: έλεγχος και εξετάσεις
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;
Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος
Πρόκληση ή διαχείριση του σοβαρού άσθματος
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος
Διατροφή και παθήσεις του ήπατος
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up
H σημασία της ένταξης της non-HDL στο ετήσιο check up
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips
Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips
Δικές μας στιγμές

Οι ειδικοί απαντούν

Όλες οι απορίες σου βρίσκουν απάντηση εδώ.

Εάν έχεις κάποια ερώτηση για τη διατροφή σου στην εγκυμοσύνη, για το μεγάλωμα των μικρών σου, τον ύπνο τους και τη διατροφή τους, μη διστάσεις να την κάνεις στην επιστημονική μας ομάδα. Εδώ θα βρεις τις πιο αξιόπιστες απαντήσεις.

 

Επίλεξε τον ειδικό και κάνε την ερώτησή σου σήμερα.

Κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Ermi (12.03.2023) Καλησπέρα σας, Είμαι 11 εβδομάδων έγκυος και έπινα μη παστεριωμένο γάλα από άγνοια, αλλά διάβασα ότι θα έπρεπε...

Κατανάλωση ληγμένης μαγιονέζας στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Κανα (13.03.2023) Καλησπέρα σας,  Έφαγα ληγμένη μαγιονέζα και είμαι 7 εβδομάδων έγκυος. Κάνει κακό; Nα πάρω τον γιατρό τηλέφωνο; Απάντηση από...


Άρνηση τροφής

Ερώτηση από Ζετα (28.05.2023) Γειά σας έχω ένα αγοράκι τριών ετών και στο σπίτι δεν τρώει φαγητό μόλις του δίνω κλαίει...

Έλλειψη ενζύμου G6PD

Ερώτηση από χρήστη (19.02.2023) Καλησπέρα, στην περίπτωση έλλειψης ενζύμου G6PD, μπορείτε να μου πείτε ποια φάρμακα και ποιες τρoφες πρέπει να...


Είμαι έγκυος και αισθάνομαι ότι δεν θέλω το μωρό

Ερώτηση από Μαρία (25.05.2023) Καλησπέρα, Είμαι με τον άνθρωπο μου 7 χρόνια. Οι συνθήκες στη ζωή μας είναι πραγματικά υπέροχες. Έχουμε το δικό μας σπιτι...

Άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ερώτηση από Iliaxtida (08.05.2023) Καλησπέρα, Τον Ιούλιο είχα μία παλίνδρομη κύηση την 8η εβδομάδα. Πέρασαν αρκετοί μήνες ώστε να νιώσω καλύτερα. Τώρα...


Κερδίστε βιβλία της παιδικής σειράς…

Τα βιβλία της παιδικής σειράς "Το καλύτερο παιδί" περιμένουν 5... >>

Η ανάπτυξή του

“Πέφτει κάτω, χτυπιέται και κλαίει…

Συχνά καλούν γονείς στη γραμμή 11525 της ένωσης “Μαζί για... >>

Προβλήματα συμπεριφοράς του νηπίου

Παθήσεις που επιπλέκουν την εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια κύηση εξελίσσεται χωρίς καθόλου προβλήματα και... >>

Παθήσεις και εγκυμοσύνη

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως…

Θα παρατηρήσετε ότι έχει μία αυξανόμενη περιέργεια για τη φύση... >>

Ορόσημα ανάπτυξης 12 - 36 μηνών - άρθρα

Χρήση της τουαλέτας

Μαθαίνοντας πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να... >>

Χρήση της τουαλέτας

Videos babyzone.gr

 

 

Η ανάπτυξή του από 9 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης 9 έως 12 μηνών - Καθώς το μωρό σας πλησιάζει προς τα πρώτα του γενέθλια, μπορεί να αρθρώσει τις πρώτες του λεξούλες και να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δείτε περισσότερα

  Η συμβουλή του Babyzone

"πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επανέλθει η κοιλιά στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη";

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κενό. Προσοχή όμως... συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν ενώ κάποιες άλλες μπορεί να προβούν επιζήμιες.

Δες περισσότερα εδώ

Σακχαρώδης διαβήτης σε μικρές ηλικίες

Σακχαρώδης διαβήτης σε μικρές ηλικίες

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μία χρόνια πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ολική έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-νησιδίων του Langerhans, στο πάνκρεας.

Η συχνότητα του τύπου 1 διαβήτη αυξάνεται συνεχώς, χωρίς να μπορούμε να το αιτιολογήσουμε. Καθώς είναι μια αυτοάνοση νόσος, φαίνεται ότι ακολουθεί τον αυξημένο επιπολασμό αυτών των νόσων.

Επιπλέον, φαίνεται να εμφανίζεται και σε νεαρότερες ηλικίες (κάτω από την ηλικία των 6 ετών), όλο και περισσότερο. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι η αντιμετώπιση του θα ήταν εύκολη, με τη χορήγηση ινσουλίνης, αλλά η πρακτική θα τον είχε διαψεύσει. Οι προκλήσεις και οι παγίδες για τον ιατρό αλλά και για τον ασθενή εμφανίζονται ακόμη και από τη διάγνωση και σίγουρα επιτείνονται εξαιτίας της μικρής ηλικίας του ασθενούς.

Με την ανακοίνωση της διάγνωσης στον ασθενή και την οικογένεια του, υπάρχει, σχεδόν πάντα, ένα «πένθος» για το γεγονός αυτό. Κυρίως η οικογένεια του νεοδιαγνωσμένου διαβητικού, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μικρό παιδί, θεωρεί ότι έχει έρθει το «τέλος» για αυτό. Είναι στα χέρια των εκπαιδευτών και της οικογένειας, αυτό να ξεπεραστεί γρήγορα.

Η εκπαίδευση της διαβητικής οικογένειας έχει αρκετά σημεία που πρέπει να καλυφθούν:

  • διάφορες ινσουλίνες που κυκλοφορούν,
  • νέου τύπου ινσουλίνες,
  • υπογλυκαιμίες,
  • υπεργλυκαιμίες,
  • άσκηση,
  • ασθένειες,
  • διατροφή,
  • τρόπος χορήγησης ινσουλίνης,
  • μέτρηση σακχάρου αίματος,
  • πρόγραμμα ημέρας του διαβητικού,
  • ψυχολογία του διαβητικού,
  • στόχοι για το διαβήτη και τον ασθενή.

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο της οικογένειας, χωρίς να παραβλέπουμε έναν καλό έλεγχο. Για την καλύτερη και αρτιότερη εκπαίδευση, καθώς και για την επαφή με την οικογένεια, είναι απαραίτητη η παρουσία μιας ομάδας ειδικών: νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη στον διαβήτη, διαιτολόγος, ψυχολόγος και τελευταίος και σίγουρα όχι ο πιο σημαντικός, ο ιατρός. Το κάθε μέλος της ομάδας θα επικεντρώσει στο κομμάτι της θεραπείας που ξέρει καλύτερα. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να επικοινωνεί μεταξύ της, ώστε να εκτιμηθούν τυχόν ιδιαιτερότητες του ασθενούς και της οικογένειας του.

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι μια ισορροπία ανάμεσα σε ινσουλίνη, διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Αυτό ακριβώς φοβίζει τους γονείς μικρών παιδιών με διαβήτη.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται:

  • Θα δεχθούν εύκολα να κάνουν μετρήσεις και ενέσεις;
  • Θα μπορούν να ελέγξουν την διατροφή τους και τη δραστηριότητά τους;
  • Θα μπορούν να αντιληφθούν τις υπογλυκαιμίες;

Παίζει ρόλο η ηλικία εμφάνισης του διαβήτη;

Το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μικρά είναι το πλεονέκτημά τους. Ο τρόπος συμπεριφοράς τους μπορεί να διαμορφωθεί και να διδαχθεί. Εδώ κομβικό ρόλο παίζουν οι γονείς και η ομάδα του διαβήτη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης (στυλό ή αντλίες) καθώς και οι τεχνολογίες ελέγχου σακχάρου με πολλά χρώματα, σχήματα και ελάχιστη ποσότητα αίματος (3 ml) είναι εξαιρετικά φιλικά σε παιδιά και η εξοικείωσή τους με αυτά είναι θαυμαστή. Οι στερητικές δίαιτες του διαβήτη είναι πλέον παρελθόν. Σε συνδυασμό με τις νέες ινσουλίνες, μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στο διατροφικό πρόγραμμα των μικρών παιδιών με διαβήτη, σχετικά με τις ποσότητες φαγητού και την ώρα του γεύματος. Όσο για τις υπογλυκαιμίες, ο συχνός έλεγχος και ο χρόνος θα φέρουν και την αντίληψή τους.

Πολλοί γονείς με μικρά παιδιά με διαβήτη, ανησυχούν ότι θα εμφανίσουν επιπλοκές από αυτόν, καθώς θα έχουν περισσότερο καιρό τη νόσο, σε σχέση με ένα μεγαλύτερο παιδί. Αυτό φαίνεται να μην είναι αληθές. Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι η ηλικία εμφάνισης διαβήτη δεν παίζει ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών. Αυτό που παίζει σίγουρα ρόλο είναι ο έλεγχος του διαβήτη και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η ομάδα και η οικογένεια του διαβητικού.

Συμπερασματικά, ο διαβήτης σε μικρά παιδιά δεν πρέπει να τρομάζει. Τα παιδιά προσαρμόζονται εξαιρετικά καλά στις όποιες προκλήσεις. Οι νέες τεχνολογίες επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο με ίσως πιο πολύπλοκο αλλά και πιο φιλικό προς το παιδί τρόπο. Οι γονείς, μετά την αρχική απογοήτευση θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το παιδί τους. Η ζωή του άρχισε πριν από λίγο καιρό!!!

 

Γράφτηκε από: Νικόλαος Κεφαλάς
Παιδίατρος - Ενδοκρινολόγος | Διαβητολογικό Ιατρείο Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: kefalasn@yahoo.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα