facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πως επιλέγουμε αντηλιακή κρέμα για βρέφη και παιδιά

Πώς επιλέγουμε αντηλιακή κρέμα για μωρά και παιδιά και πώς την χρησιμοποιούμε

Πώς επιλέγουμε αντηλιακή κρέμα για μωρά και παιδιά και πώς την χρησιμοποιούμε

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντηλιακές κρέμες δε μας παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB). Απλά, μας επιτρέπουν να καθίσουμε στον ήλιο, για κάποιο χρονικό διάστημα, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα παιδικά αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα και προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα.

Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (ανόργανα), αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μετά την επάλειψη, αφήνουν στο δέρμα ένα λευκό φιλμ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη και νήπια, αλλά και σε παιδιά με προβλήματα ατοπικής δερματίτιδας και δυσανεξία στα αντηλιακά χημικών φίλτρων.

Αντηλιακά με χημικά φίλτρα

Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα (οργανικά), απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την αφήνουν να βλάψει τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μεγαλύτερα του έτους, που δεν εμφανίζουν δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα.

Αντηλιακά βάσει του δείκτη αντηλιακής προστασίας

Τα αντηλιακά χωρίζονται ακόμη με βάση τον δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF- SunProtectionFactor.). Ο δείκτης SPF αφορά κυρίως την ακτινοβολία UVB, στην οποία οφείλεται και η ελαφρά κοκκινίλα, μετά από ολιγόλεπτη απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο.

Για παράδειγμα δείκτης αντηλιακής προστασίας UVB 20 σημαίνει ότι χωρίς αντηλιακή προστασία, θα μπορούσατε να μείνετε στον ήλιο επί 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει το δέρμα σας να κοκκινίζει, με το αντηλιακό φίλτρο με SPF 20, μπορείτε να μείνετε στον ήλιο 20 φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσει να κοκκινίζει το δέρμα σας.

Τέλος, για να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται η προστασία των αντηλιακών, βάζουμε στο παιδί αρκετή ποσότητα αντηλιακού, καλύπτουμε σχολαστικά όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 ώρες ή συχνότερα, εάν το παιδί μπαινοβγαίνει στο νερό.

Θυμίζουμε ότι τα περισσότερα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής 2 χρόνια. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό γαλάκτωμα της προηγούμενης χρονιάς φτάνει να είναι αποθηκευμένο σε δροσερό και σκιερό μέρος (Θερμοκρασία δωματίου <25ο C).

Δεν ξεχνάμε:

  • Βρέφη έως 6 μηνών δεν εκτίθενται στον ήλιο!
  • Ακολουθούμε τα μέτρα αντηλιακής προστασίας καθημερινά και όχι μόνο στην παραλία.
  • Αποφεύγουμε την ηλιακή έκθεση 11πμ-4μμ, καθημερινά.
  • Η ομπρέλα θαλάσσης προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο σε ποσοστό 15%, ενώ το νερό της θάλασσας σε ποσοστό μόλις 5%.
  • Ρούχα τα οποία προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μόνο αυτά τα οποία έχουν πυκνή ύφανση, δηλαδή εκείνα τα οποία δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά αν τα σηκώσεις στον ήλιο. Επίσης, ακόμη και τα ηλιοπροστατευτικά ρούχα εάν βραχούν, χάνουν περίπου το 50% της ηλιοπροστατευτικής τους ικανότητας.
  • Καταναλώνουμε πάντοτε άφθονα υγρά.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.