facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Οδηγίες διατροφικής συμπεριφοράς για τους γονείς

toddler-boy-eating-biscuit

toddler-boy-eating-biscuit

Ήδη από το δεύτερο έτος της ζωής του, το μωρό σας είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την έννοια της σωστής διατροφής και εσείς καλείστε να είστε για αυτό, σωστά πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς αλλά και να ανταποκριθείτε στις πραγματικές διατροφικές ανάγκες του. Χρειάζεται για παράδειγμα, όταν σερβίρετε το γεύμα, να έχετε υπόψη ότι οι μερίδες του δεν είναι ίδιες με τις μερίδες των ενηλίκων. Μάλιστα, μία παιδική μερίδα αντιστοιχεί στο 1/3 της μερίδας των ενηλίκων!

Στη νηπιακή ηλικία, το παιδί έχει έντονη δραστηριότητα και συνεπώς χρειάζεται αρκετή ενέργεια και σημαντικό είναι να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα, πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του. Θυμηθείτε να προμηθεύετε το παιδί σας με πέντε τουλάχιστον μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνες και μέταλλα!

Να μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε αυτοί που αποφασίζετε την τροφή που θα καταναλώσει το παιδί σας και τελικά το ποια θρεπτικά συστατικά θα προσλάβει! Το μόνο που μπορεί να αποφασίσει το παιδί είναι το πόσο θα φάει και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει καλά καθώς δεν έχει μάθει ακόμα να ανταποκρίνεται στα οπτικά ερεθίσματα παρά μόνο στα βιολογικά. Εσείς, ως γονείς, θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε είτε λεκτικές, είτε μη λεκτικές νύξεις πείνας όπως ευερεθιστότητα ή νευρικότητα, καθώς επίσης και διάφορες εκφράσεις σε περίπτωση κορεσμού όπως η στροφή της κεφαλής προς την αντίθετη κατεύθυνση είτε η άρνηση για κατανάλωση τροφής.

Καλό είναι, επίσης, να ενθαρρύνετε το παιδί σας έτσι ώστε να συνεχίσει να τρώει γιατί μπορεί απλά να έχει κουραστεί ή να έχει βαρεθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην το πιέζετε υπερβολικά και να αποφεύγετε εκφράσεις όπως “άδειασε το μπουκάλι σου” ή “φάε όλο το πιάτο σου”, γιατί μπορεί να οδηγήσει είτε σε αρνητικές στάσεις για φαγητό, είτε σε υπερκατανάλωση τροφής που έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού σας.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα παιδιά στα οποία παρατηρείται αυξημένο βάρος, θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που τους σερβίρουμε εξ αρχής. Εάν περάσουν 20 λεπτά από την ώρα που τελείωσαν το γεύμα τους και δε νιώθουν χορτάτοι, μπορείτε να ξανασερβίρετε.

 

05endiaf

Η βιολογική διατροφή και η σημασία της για τα παιδιά

 

Μαίρη Σελανικλή
Γράφτηκε από: Μαίρη ΣελανικλήWebsite: https://www.mednutrition.gr/
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.