facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ασφάλεια στο σπίτι - Πρόληψη ατυχημάτων σε παιδιά μέχρι 3 ετών

Ασφάλεια στο σπίτι - Πρόληψη ατυχημάτων σε παιδιά μέχρι 3 ετών

Ασφάλεια στο σπίτι - Πρόληψη ατυχημάτων σε παιδιά μέχρι 3 ετών

Στην ασφάλεια των παιδιών μέχρι 3 χρόνων θα πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν :

 • οι σωματικές και πνευματικές αλλαγές του παιδιού κατά την ανάπτυξή του
 • και η ενδεχόμενη έλλειψη εμπειρίας των γονέων ή των ατόμων που φροντίζουν το παιδί.

Η ασφάλεια του παιδιού στο σπίτι – Τρόποι πρόληψης ατυχήματος

Η πρόληψη των ατυχημάτων είναι μια πολύπλευρη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Στην πλειονότητά τους τα ατυχήματα είναι προβλέψιμα.

Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην ηλικία 1-36 μηνών τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι.

Τα αγόρια εκτίθενται σε κίνδυνο πιο συχνά από τα κορίτσια. Η διαφορά γίνεται πιο εμφανής από την ηλικία του ενός (1) έως δύο (2) ετών. Τα κορίτσια ωριμάζουν γρηγορότερα όσον αφορά τις λειτουργίες της αντίληψης και του συντονισμού αλλά πιθανώς να εμπλέκονται και πολιτιστικοί λόγοι.

Οι κίνδυνοι που θα πρέπει να προβλεφθούν είναι πολλοί, ανάλογα με το σενάριο του ατυχήματος. Η πρόληψη του παιδικού τραύματος δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο παρά αλλαγή συμπεριφοράς.

 • Οι πτώσεις αποτελούν την πρώτη αιτία ατυχήματος στα πρώτα χρόνια της ζωής. Ένα νεογνό μπορεί να πέσει μόνο αν κάποιος το αφήσει να πέσει ή πέσει ο ίδιος μαζί του ενώ το έχει στην αγκαλιά του. Ένα βρέφος όμως μπορεί αιφνίδια να στριφογυρίσει και να πέσει από το τραπέζι αλλαγής (αλλαξιέρα), ένα κρεβάτι, άλλο έπιπλο, μια συσκευή (πχ πλυντήριο) ή το relax.
 • Αν χρησιμοποιείται ψηλό καρεκλάκι για σίτιση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι καλά δεμένο πάνω του και δεν υπάρχει κοντά του σταθερό σημείο για να κλωτσήσει και να πέσει μαζί με το κάθισμά του.
 • Το μωρό που μπουσουλάει μπορεί να σκαρφαλώσει ή να κατρακυλήσει σε σκάλες με ή χωρίς την περπατούρα. Επιβάλλεται η χρήση κιγκλιδωμάτων στις σκάλες, προστατευτικών περιφράξεων ή ασφαλειών στα παράθυρα καθώς και ανθεκτικών υαλοπινάκων.
 • Τα μπαλκόνια πρέπει να έχουν προστατευτικά με κάθετα κάγκελα ,χωρίς διακοσμητικά όπου το μικρό παιδί μπορεί να πατήσει και να σκαρφαλώσει.
 • Τα εγκαύματα αποτελούν την δεύτερη συχνότερη κατηγορία ατυχήματος στην ηλικία αυτή. Συνηθέστερο υγρό είναι το ζεματιστό νερό, ο καφές, το τσάι ή το λάδι. Πιο σπάνιο αλλά βαρύτερο είναι το έγκαυμα από τζάκι, ανάφλεξη ή από  χημικά. Δεν θα πρέπει ποτέ οι ουρές του τηγανιού ή του μπρικιού να είναι προς τα έξω στην κουζίνα και πάντα η θερμαντική πηγή να φροντίζουμε να μην είναι προσπελάσιμη από τα μικρά παιδιά.
 • Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν από σακούλες που φορούν στο κεφάλι, από κορδόνια ή κορδέλες  που μπορεί να έχουν στο κρεβάτι τους πριν κοιμηθούν. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί μέτρο πρόληψης.
 • Οι δηλητηριάσεις λόγω λήψης φυτοφαρμάκων, καυστικών ουσιών καθαρισμού, κατάποσης αποτσίγαρου ή την λήψη φαρμάκων που υπάρχουν στο σπίτι, θα προληφθούν με την απομόνωση των επικίνδυνων ουσιών σε χώρους μακριά από τα παιδιά και την χρήση σε φαρμακευτικά σκευάσματα ανθεκτικών στο άνοιγμα πωμάτων ασφαλείας για παιδιά.
 • Είναι εγκληματική αμέλεια η πρόσβαση των παιδιών σε αφύλακτες πισίνες χωρίς περίφραξη και γεμάτες νερό.

Δευτερογενής πρόληψη

Η δευτερογενής πρόληψη των ατυχημάτων είναι η λήψη κάθε μέτρου που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε βλάβης ακόμα κι όταν συμβεί ένα ατύχημα.

 • Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας περιορίζεται με την χρήση διακόπτη ασφαλείας στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού.
 • Οι συνέπειες μιας εμπλοκής σε τροχαίο θα είναι μικρότερες με την σωστή χρήση ζώνης και καθίσματος για τον μικρό επιβάτη, την υποχρεωτική επιβίβαση στο πίσω μέρος της καμπίνας του αυτοκινήτου και τη συνετή οδήγηση. Η πίεση που θα ασκηθεί από το παιδί για να είναι ελεύθερο μέσα στο όχημα, στο εμπρός κάθισμα  ή στην αγκαλιά του συνεπιβάτη, σίγουρα είναι μικρότερη από την πραγματική  αγάπη που νοιώθετε γι αυτό. Προσφέρεται πραγματική φροντίδα παραμένοντας ανυποχώρητοι.
 • Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας ισχύει και για τους μικρούς ποδηλάτες όπου το κράνος και η χρήση εξαρτημάτων προστασίας πρέπει να καθιερωθούν.

Τέλος, η ανάθεση μικρών πρωτοβουλιών στο παιδί και η παρότρυνσή μας στην απόκτηση δεξιοτήτων από αυτό, δημιουργούν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητά του  αλλά ταυτόχρονα το προστατεύουν από πολλούς κινδύνους.

 

Γράφτηκε από: Κωνσταντίνος Βελαώρας
Χειρουργός Παίδων - APLS Instructor - Επιμελητής Β΄ ΓΝ Παίδων Πεντέλης
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.