facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Έλλειψη ενζύμου G6PD

Ερώτηση από χρήστη (19.02.2023)

Καλησπέρα, στην περίπτωση έλλειψης ενζύμου G6PD, μπορείτε να μου πείτε ποια φάρμακα και ποιες τρoφες πρέπει να αποφεύγoνται;

Ευχαριστώ.

Απάντηση από διαιτολόγο(20.02.2023)

 

Από την στιγμή που το παιδί σας παρουσιάζει έλλειψη στο ένζυμο G6PD, προληπτικά, θα πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, κυρίως τα πολύ όξινα φρούτα (εσπεριδοειδή) γιατί η βιταμίνη C προκαλεί ρήξη του τοιχώματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Καλό θα ήταν να αποφεύγει επίσης τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά), η οποία συμμετέχει στην πήξη του αίματος και να προσθέσεις τροφές που είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα μύρτιλλα κτλ., η οποία έχει φανεί ότι έχει ευεργετική και προστατευτική επίδραση.

Ακόμη, δεν πρέπει να καταναλώνει κουκιά, φάβα (απο κουκιά), ρεβίθια, μπιζέλια και ωμά αμύγδαλα για να αποφύγει την εμφάνιση κάποιου αιμολυτικού επεισοδίου.

Τέλος και πιο σημαντικό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχη στη ναφθαλίνη, στην ασπιρίνη και σε κάποια αντιβιοτικά τα οποία εάν τύχει και χρειαστεί να λάβει να του προκαλέσουν αιμόλυση.

Με εκτίμηση,
Χριστίνα Φοντόρ
Διαιτολόγος

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.