facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τι να αποφεύγω κατά την κύηση

Τι να αποφεύγω κατά την κύηση

Τι να αποφεύγω κατά την κύηση

Τους 9 αυτούς σημαντικούς μήνες της ζωής σου, έχεις να σκεφτείς και το μωράκι σου που μεγαλωνει μέσα σου. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί γερό και δυνατό!

Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα είναι να αποφεύγεις:

Το κάπνισμα

Γυναίκες οι οποίες καπνίζουν έχουν συνήθως πρόβλημα στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και κυρίως αντιοξειδωτικών βιταμινών. Η κυριότερη παρενέργεια του καπνίσματος είναι η μείωση της παροχής οξυγόνου στο έμβρυο και έτσι τα νεογνά γυναικών που καπνίζουν γεννιούνται πολλές φορές πρόωρα, με μειωμένο σωματικό βάρος και με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η καλύτερη σύσταση σε γυναίκα που καπνίζει είναι να διακόψει το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.     

Το αλκοόλ

Μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στα εμβρυϊκά κύτταρα, εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, νοητική καθυστέρηση, αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου και προβλήματα στην όραση.  

Κάποια είδη άσκησης

Να επιλέξεις μέτριας έντασης δραστηριότητες που δεν θα σου προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως είναι το περπάτημα, το αερόμπικ στο νερό, η κολύμβηση, η γιόγκα, ή ένα στατικό ποδήλατο. Μεγάλα βάρη εγκυμονούν κίνδυνο κάκωσης. Απόφευγε τη σωματική δραστηριότητα όταν έχει πολλή ζέστη. Μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης απόφευγε ορισμένες ασκήσεις όπως κάποιες στάσεις στη γιόγκα όπου χρειάζεται κανείς να ξαπλώσει ανάσκελα. Απόφευγε τα αθλήματα που έχουν επαφή και τις δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως το ποδόσφαιρο, το μποξ και την ιππασία. Απόφευγε δραστηριότητες κατά τις οποίες χρειάζεται να πηδάτε ή να αλλάζεται απότομα κατεύθυνση, όπως είναι το τένις ή το μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν οι σύνδεσμοί σου και είναι πολύ πιο εύκολο να τραυματιστείς κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Απόφευγε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πτώση, όπως το πατινάζ στον πάγο ή η κατάβαση με σκι. (Δίκτυο Πληροφόρησης για τον Έλεγχο του Βάρους (WIN))  

Κάποια είδη τροφών

Να αποφεύγεις  τα ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα και ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του sushi, αλλαντικά και λουκάνικα όπως χοτ ντογκ, πατέ, καπνιστά φυλασσόμενα στο ψυγείο, μαγιονέζες, σάλτσες και γλυκά που περιέχουν ωμά αυγα, μη παστεριωμένα τυριά και γάλα, αλκοόλ (το πολύ ενα ποτηράκι την εβδομάδα), οχι καλα πλυμμένα φρούτα και λαχανικά, ψάρια που περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου όπως καρχαρίας και ξιφίας και ωμά οστρακοειδή. Να ελαχιστοποίήσετε επίσης τη χρήση του καφε στη μια με δυο φορές ημερησίως.  

Τη λήψη φαρμάκων και ναρκωτικών

Μπορεί να προκαλέσει τερατογέννηση, βλάβες στο νευρικό σύστημα, χαμηλό βάρος γέννησης και  αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Την ακτινοβολία

Στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γίνονται ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονική τομογραφία κι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπου χρησιμοποιείται ακτινοβολία, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη,  και αποφέυγεται η στενή επαφή με άτομα που υποβληθησαν σε διαγνωστικές εξετάσεις με ραδιενεργά μέσα για τρεις μέρες.

Την παραμονή σε χώρους με πολύ κόσμο και μη καλά αεριζόμενους

Τη βαφή των μαλλιών πριν τη 13η εβδομάδα της κύησης

Από ότι φαίνεται δε βλάπτει η βαφή των μαλλιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Θα ήταν ίσως πιο φρόνιμο να γίνει μετά τις 13 πρώτες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Πάντως εάν βάφεις μόνη τα μαλλιά σου καλό θα ήταν να λάβεις κάποια μέτρα ώστε να εκτεθείς όσο το δυνατόν σε λιγότερα χημικά, όπως να φοράς γάντια, να αφήσεις τη βαφή στην τρίχα για το λιγότερο δυνατό χρόνο και να βρίσκεσαι σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Οι ανταύγειες και οι φυτικές βαφές είναι προτιμητέες.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.