facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γιατί οι γυναίκες δε γεννάνε πια φυσιολογικά, όπως τα παλιά χρόνια;

Γιατί οι γυναίκες δε γεννάνε πια φυσιολογικά, όπως τα παλιά χρόνια;

Γιατί οι γυναίκες δε γεννάνε πια φυσιολογικά, όπως τα παλιά χρόνια;

Ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Τα παλιά χρόνια, οι γυναίκες περνούσαν περισσότερες ώρες όρθιες. Για να πάνε κάπου, περπατούσαν. Όταν κάθονταν, χρησιμοποιούσαν ξύλινες καρέκλες, που τους επέτρεπαν να κρατούν όρθιο τον κορμό τους.

Επίσης έκαναν πολλές εργασίες σκυφτές, όπως να δουλεύουν στα χωράφια και να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Σε αντιδιαστολή, σήμερα, η γυναίκα γυρνάει από τη δουλειά της, όπου πέρασε την περισσότερη μέρα καθισμένη, οδηγώντας. Πιθανά, η θέση του καθίσματος του αυτοκινήτου, να έχει μια κλίση προς τα πίσω, για να είναι πιο αναπαυτική. Στη συνέχεια, στο σπίτι, για να ξεκουραστεί, βουλιάζει στον αναπαυτικό καναπέ της, βλέποντας τηλεόραση, με τον κορμό της να εξακολουθεί να κλίνει προς τα πίσω. Οι συχνές συστάσεις από τους γιατρούς και συγγενείς για ανάπαυση και προσοχή, την οδηγούν να περνά πολλές ώρες ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Το σκύψιμο, έχει καταστεί μια απαγορευμένη κίνηση από τη σύγχρονη έγκυο. «Μη σκύβεις», σπεύδουν να της φωνάξουν, αυτοί που είναι κοντά της.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η στάση της εγκύου με άξονα κάθετο ή με κλίση προς τα εμπρός, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια, πέρασε, με το σύγχρονο τρόπο ζωής, σε άξονα με κλίση προς τα πίσω.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής της στάσης του σώματος;

Πριν αναλύσουμε τις επιπτώσεις ας αναφέρουμε δυο βασικά στοιχεία της φυσιολογίας του τοκετού. Πρώτον, η ιδανικότερη θέση για να βγει εύκολα ένα μωρό είναι όταν το κεφαλάκι του προβάλλει προς τα κάτω, το πίσω μέρος, το ινίο, είναι μπροστά και το πρόσωπό του κοιτάζει προς τα πίσω δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Δεύτερον, το χαμηλότερο σημείο του κεφαλιού είναι η μικρή πηγή, το σημείο που συναντιόνται, αλλά ακόμα δεν έχουν ενωθεί, τρία οστά του κρανίου, το ινιακό και τα δυο βρεγματικά. και η μικρή πηγή ακολουθώντας τη βαρύτητα, τείνει να προσεγγίζει το πιο χαμηλό σημείο του σώματος της εγκύου.

Στην περίπτωση που ο άξονας του σώματος της εγκύου τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι κάθετος ή/ και κλίνει προς τα εμπρός, το κεφαλάκι του μωρού, ακολουθώντας τη βαρύτητα, θα γυρίσει ώστε να κοιτάζει πίσω και η μικρή πηγή, θα τοποθετηθεί μπροστά. Έχοντας πάρει την ιδανική θέση, θα συνεχίσει φυσιολογικά τη διαδικασία της εμπέδωσης, το σταδιακό κατέβασμα δηλαδή στη λεκάνη.

Αν ο άξονας έχει κλίση προς τα πίσω, η μικρή πηγή θα τείνει προς το χαμηλότερο σημείο του κορμού της εγκύου, που είναι το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής της στήλης. Αν και το κεφαλάκι έχει μια τάση να ακολουθεί το δρόμο για την ιδανική θέση, εδώ έχουμε πιο πολλές πιθανότητες το μωρό να αποκτήσει τη λεγόμενη οπισθία θέση. Η μικρή πηγή είναι κοντά στη σπονδυλική στήλη και το μωρό κοιτάζει εμπρός. Αυτή η θέση δημιουργεί δυσκολίες στην εμπέδωση και έξοδο του μωρού. Ακόμα κι αν η θέση του είναι προσθία, η βαρύτητα εδώ δε βοηθά στην εμπέδωση, γιατί το κεφαλάκι αναγνωρίζει ως χαμηλότερο σημείο τη σπονδυλική στήλη κι όχι την έξοδο της λεκάνης.

Πώς να βοηθήσετε, λοιπόν, το μωρό σας να πάρει την ιδανική θέση, για να γεννηθεί φυσιολογικά;

  • Προσπαθήστε λοιπόν να είναι πιο όρθια η θέση του κορμού σας ή/και λίγο να κλίνει εμπρός. Οι μεγάλες μπάλες γυμναστικής βοηθούν πολύ σε αυτό. Αγοράστε ένα μέγεθος κατάλληλο. Όταν κάθεστε τα ισχία σας πρέπει να βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από τα γόνατά σας. Μπορείτε να κάθεστε στη μπάλα και να τρώτε, να βλέπετε τηλεόραση και να χαλαρώνετε. Μπορείτε να κινείστε ελαφρά, δεξιά-αριστερά ή μπρος-πίσω, γεγονός που διατείνει και ανακουφίζει τους μυς της κορμού. Γύρτε τον άξονά σας προς τα εμπρός με το να στηριχτείτε ελαφρά στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά σας.
  • Βάλτε το περπάτημα στην καθημερινότητα σας.
  • Όταν κάθεστε στο καναπέ, βάλτε μαξιλάρι στην πλάτη, για να μείνει όρθια και καθίστε οκλαδόν, που βοηθά στη διάταση των μυών και τενόντων της πυέλου και του εσωτερικού των μηρών. Προετοιμάστε τους, γιατί αυτοί θα διαταθούν κατά τον τοκετό. Για ακόμα μεγαλύτερη διάταση ενώστε τα πέλματα και απομακρύνετε τα γόνατα όσο μπορείτε περισσότερο, ώστε να πλησιάζουν στο επίπεδο που είναι οι γλουτοί σας. Με μικρές κινήσεις, σιγά-σιγά, προσπαθήστε να φέρετε τα πέλματα πιο κοντά σας.
  • Μια άλλη στάση, αγαπημένη των μικρών παιδιών, είναι το βαθύ κάθισμα. Είναι η φυσική στάση για να βγει οτιδήποτε από τη λεκάνη. Είναι επίσης μια στάση που πολλές κοινωνίες τη χρησιμοποιούν στις συναθροίσεις τους. Μια παραλλαγή θα είναι να στηρίζετε πλάτη και αγκώνες στον καναπέ. Επίσης, είναι πολύ βολικό, όταν είσαστε σε βαθύ κάθισμα, να στηρίζετε την πλάτη σας στην μπάλα, που αυτή με τη σειρά της ακουμπά στον τοίχο. Στην αρχή πιθανό να νιώσετε ότι ταλαντεύεστε μέχρι να βρείτε την ισορροπία σας. Με τον καιρό όμως θα το συνηθίσετε και ίσως να αποδειχθεί μια από τις πιο βολικές στάσεις για να βλέπετε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για να καταλάβετε πόσο βοηθά η στάση αυτή στην προετοιμασία του σώματός σας για τον τοκετό, να ξέρετε ότι κατά τη διάρκειά της αυξάνεται η χωρητικότητα της λεκάνης σας κατά 10-30% σε σχέση με την ύπτια θέση.

 

Καρολίνα Κολιοπούλου
Γράφτηκε από: Καρολίνα ΚολιοπούλουWebsite: https://drkoliopoulou.gr/
Μαιευτήρ - Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@drkoliopoulou.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.