facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η περίοδος της λοχείας - Συνήθεις ερωτήσεις

Η περίοδος της λοχείας - Συνήθεις ερωτήσεις

Η περίοδος της λοχείας - Συνήθεις ερωτήσεις

Τώρα που γεννήθηκε το μωρό σας, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθετε από τις αλλαγές που έφερε στο σώμα σας η εγκυμοσύνη και ο τοκετός.

Τι είναι τα λόχεια?

Μετά τον τοκετό η μήτρα αποβάλλει διάφορα υπολείμματα υμένων και το στρώμα που κάλυπτε το εσωτερικό της μαζί με αίμα. Αυτά είναι τα λόχεια. Για τις δυο πρώτες μέρες είναι άφθονα και έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλες σερβιέτες, ίσως και διπλές. Σιγά σιγά μειώνεται η ποσότητά τους και το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας τα λόχεια είναι ροζ ή καφέ. Στο τέλος της δεύτερης καφε ή κίτρινα και σταδιακά εξαφανίζονται.

Πότε θα μου έρθει η περίοδος?

Αν δε θηλάζετε, θα έρθει σε 6-8 εβδομάδες, μπορεί και νωρίτερα. Αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τότε μπορεί να μη δείτε περίοδο για μήνες. Συνήθως έρχεται κατα τη διάρκεια του σταδιακού απογαλακτισμού, όπου το μωρό αρχίζει να δέχεται κι άλλες τροφές. Αν θηλάζετε και του δίνετε και συμπλήρωμα γάλακτος, τότε η περίοδος θα έρθει ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Μπορώ να μείνω έγκυος όσο θηλάζω?

Θεωρητικά, αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, αναστέλλουν την ωορρηξία στις ωοθήκες και έτσι δε μένετε έγκυος. Οταν δίνετε συμπλήρωμα γάλακτος ή το μωρό σας έχει αρχίσει να δέχεται κι άλλες τροφές.τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Να θυμάστε, ότι μπορεί να γίνει ωορρηξία προτού σας έρθει η πρώτη περίοδος.

Γιατί η κοιλιά μου εξακολουθεί να είναι μεγάλη μετά τον τοκετό?

Μετά τον τοκετό, μπορεί να εξακολουθείτε να φαίνεστε έγκυος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η μήτρα σας είναι μεγάλη και σκληρή και μπορείτε να την ψηλαφίσετε στο ύψος του ομφαλού. Σιγά σιγά με την αποβολή των λόχειων και τις συσπάσεις της επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος, σαν ένα αχλάδι. Αυτό θα χρειαστεί 4-6 εβδομάδες. Οι εντερικές έλικες πιέζουν τους χαλαρωμένους κοιλιακούς μύες και έτσι η κοιλιά φαίνεται φουσκωμένη. Αλλά κι οι μύες θα επανέλθουν σταδιακά και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Επίσης μη ξεχνάτε ότι οι κοιλιακοί σας έτσι χαλαροί και αδύναμοι δεν μπορουν να στηρίξουν το βάρος του κορμού σας, γι αυτό επιβαρύνονται οι μύς της πλάτης σας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της πλάτης και της μέσης. Προστατέψτε τους ραχιαίους σας με το να διατηρείτε σωστή στάση γενικώς και ιδιαίτερα κατά το θηλασμό και με το να μη σηκώνετε τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας.

Γιατί αφού γέννησα φυσιολογικά πονάει η κοιλιά μου?

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται και μετά χαλαρώνει. Ετσι αποβάλλει τα λόχεια και επανακτά σιγά σιγά το αρχικό της μέγεθος. Οι ενοχλήσεις από τους υστερόπονους θα κρατήσουν λίγες μέρες και θα είναι πιο έντονες κατά το θηλασμό ή αν έχετε γεννήσει άλλο παιδάκι. Πάντως αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα, αν χρειαστεί.

Πονάω όταν κάθομαι μετά από φυσιολογικό τοκετό?

Ο γιατρός κάνει περινεοτομή, δηλαδή κόβει με ένα ψαλιδι την περιοχή μεταξύ κόλπου και πρωκτού. Αυτό γίνεται για να βγεί αβίαστα το μωρό σας και να μη σκιστεί ο κόλπος κατά τη διαρκεια του τοκετού. Μετά ράβει προσεκτικά την περινεοτομή, η οποία για λίγες ημέρες θα είναι ευαίσθητη και λίγο πρησμένη. Θα πρέπει να προσέχετε την υγιεινή της περιοχής, να πλένεστε με ένα αντισηπτικό σαπουνάκι και να σκουπίζεστε καλά και πιεστικά.  Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιο παυσίπονο τις πρώτες ημέρες. Μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε με κρύες κομπρέσες.

Μετά τον φυσιολογικό τοκετό θα παρουσιάσω μια ελαφρά ακράτεια ούρων?

Λόγω της διάτασης και της χαλάρωσης των μυών της περιοχής γύρω από την ουρήθρα μπορεί να παρουσιάσετε ένα βαθμό ακράτειας ούρων. Αυτό με τον καιρό και μέχρι να επανέλθει ο τόνος και η ανατομία των μυών σας στην προ εγκυμοσύνης εποχή, θα αποκατασταθεί. Οι ασκήσεις Kegel  βοηθάνε πολύ. Οι ασκήσεις αυτές γυμνάζουν τους μυς που περιβάλλουν την ουρήθρα, τον κόλπο και το ορθό. Ουσιαστικά είναι η μυική σύσπαση που κάνετε όταν θέλετε να σταματήσετε ξαφνικά την διαδικασία της ούρησης. Αυτή η κίνηση πρέπει να διαρκεί 10  δευτερόλεπτα και να την επαναλαμβάνετε συνεχόμενα 10-20 φορές. Αυτό μπορεί να γίνεται πολλές φορές την ημέρα. Προσέχετε όμως να εντοπίσετε την κίνηση στους πυελικούς μύς και να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς ή τους γλουτιαίους. Επίσης τις πρώτες 1-2 μέρες μπορεί να νιώθετε τσούξιμο κατά την ούρηση. Αυτό είναι φυσιολογικό μιας και κατά την έξοδο του μωρού η περιοχή της ουρήθρας τραυματίζεται κι αυτή ελαφρώς.

Το στήθος μου πέτρωσε και πονάει. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Το τρίτο περίπου 24ωρο μετά τον τοκετό έρχετε το γάλα. Πολλές φορές ο ερχομός του συνοδεύεται από έντονο οίδημα που ευθύνεται για πόνο και πρήξιμο του στήθους για 24 έως 48 ώρες. Ευτυχώς αυτό συμβαίνει όσο είσαστε στο μαιευτήριο, όπου θα σας βοηθήσει ο γιατρός και η μαίες. Προσπαθείτε να θηλάζετε κι αν αυτό είναι πολύ επώδυνο ας βγάζετε γάλα με ένα θήλαστρο. Καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντούς πριν το θηλασμό για να μαλακώνει το στήθος και ενδιάμεσα των θηλασμών να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες. Γρήγορα αυτή η κατάσταση θα περάσει και θα ο θηλασμός θα γίνεται χωρίς ενόχληση.

Πόσο θα πονάω μετά από καισαρική?

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι καισαρικές γίνονται με επισκληρίδιο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είσαστε ξύπνια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, να ακούσετε και να δείτε το μωρό σας,  αλλά και να μην πονάτε καθόλου τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αργότερα, αρχίζει να εμφανίζεται μια ενόχληση που προκαλείται αρχικά με τις κινήσεις και μοιάζει με το έντονο κάψιμο που θα νιώθατε αν είχατε κάνει πάρα πολλές ασκήσεις κοιλιακών μυών. Οταν ο πόνος γίνει πιο έντονος, αντιμετώπιζεται πολύ καλά  με τα συνήθη παυσίπονα στο μαιευτήριο και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Όταν πάτε στο σπίτι μετά από τέσσερα 24ωρα το πιθανότερο είναι να μη χρειαστείτε ξανά παυσίπονο.

Μετά τη γέννα παρουσιάζονται αλλαγές στη διάθεση μου?

Το 70-80% των λεχωίδων γίνονται πιο εύξαπτες ή μελαγχολικές ή λίγο περισσότερο αγχώδεις. Αυτό διαρκεί από λίγες ώρες έως μια εβδομάδα και είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση, αφού η μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα και άγνωστες συνθήκες όπου πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι το «δημιουργικό» στρές της νέας μητέρας. Πάντως καλό είναι να συζητά με το σύντροφο και φίλους αυτό που την απασχολεί, να μοιράζεται τις αγωνίες με άλλες μητέρες που έχουν περάσει από τη θέση της και να βγαίνει από το σπίτι της, έστω και για λίγο, σε καθημερινή βάση για να αποφορτιστεί ψυχολογικά. Υπάρχουν όμως μερικές γυναίκες κι αυτό φτάνει στο 10% των νέων μητέρων, που αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες, να παρουσιάζουν έντονη μελαγχολία, θυμό και άγχος και να μην μπορούν να χαρούν τον ερχομό του μωρού τους. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη της λοχείας και πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.