facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ενοχλητικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Ενοχλητικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Ενοχλητικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη και καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα σας και είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε μερικές ενοχλήσεις. Οι 13 πιο συχνές ενοχλήσεις είναι:

Κοιλιακό άλγος στην εγκυμοσύνη

Τα πονάκια στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. Συνήθεις λόγοι που δεν ειναι διόλου ανησυχητικοί είναι κράμπες που κάνει ο μυς της μήτρας, όπου η έγκυος νιώθει πόνο σαν αυτόν της περιόδου, και μπορεί να συμβαίνουν αραιά μες στην ημέρα. Επίσης ο πόνος που προκάλει το τέντωμα των στρογγυλών συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, καθώς αυτή μεγαλώνει. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και στιγμιαίος και να προκαλείται από διάφορες κινήσεις ή πιο αμβλύς και διαρκής. Άλλος λόγος κοιλιακού άλγους στην κύηση είναι η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός, δηλαδή το φούσκωμα ή κάποιοι κολικοί του εντέρου, καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ήπια παροδικά κοιλιακά άλγη οφείλονται στις προετοιμαστικές για τον τοκετό συσπάσεις της μήτρας. Στις περιπτώσεις όμως που ο πόνος αυξάνεται σε ένταση, γίνεται διαρκής, δεν περνά μετά από μερικά λεπτά ξεκούρασης ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, εκροή υγρών από τον κόλπο, ζάλη ή πυρετό η αιτία μπορεί να είναι άλλη όπως αποβολή, αποκόλληση του πλακούντα ή πρόωρος τοκετός και θα πρέπει να ενημερωθεί ο μαιευτήρας για να δώσει οδηγίες.

 

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Αν παρατηρείτε τώρα περισσότερα κολπικά υγρά είναι απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να είναι λευκά σχεδόν άοσμα και οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και στην αύξηση της αιμάτωσης του κόλπου.

 

Αλλαγές στο στήθος σας

Από την αρχή της εγκυμοσύνης το στήθος σας θα μεγαλώσει και θα είναι πιο ευαίσθητο. Η θηλή σιγά σιγά μπορεί να αποκτήσει πιο σκούρο χρώμα, να μεγαλώσει και να προεξέχει για να μπορεί το μωρό σας να θηλάσει καλύτερα. Να φοράτε ένα μεγαλύτερο και πιο άνετο σουτιέν.

 

Συχνουρία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ογκος του αίματός σας αυξάνεται και το ίδιο και η λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα να παράγονται πιο πολλά ούρα. Επίσης η πίεση της μήτρας στην κύστη σάς κάνει να νιώθετε ότι επιθυμείτε να ουρήσετε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη έχει λίγα ούρα. Η πίεση της μήτρας στην κύστη επίσης μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά ακράτεια ούρων όταν σφίγγεστε, βήχετε ή σηκώνετε βάρος. Καλό θα ήταν να περιορίσετε τη λήψη υγρών που περιέχουν καφεΐνη, που είναι διουρητική, όπως καφές, κόλα, τσάι, αλλά όχι του νερού που είναι απαραίτητο σε καθημερινή λήψη 6-8 ποτηριών.

 

Ματώνουν τα ούλα και η μύτη σας

Στην εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται κι έτσι όλα τα όργανα αιματώνονται περισσότερο. Επίσης οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τα ούλα να ματώνουν εύκολα. Επιπλέον η  ορμόνη προγεστερόνη τα κάνει πιο ευάλωτα στα μικρόβια. Χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και κάνετε ένα οδοντιατρικό check-up στην αρχή της εγκυμοσύνης, καθώς έχει μεγάλη σημασία τα δόντια σας να παραμένουν υγιή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη μπορεί ο βλεννογόνος της μύτης να αιματώνεται περισσότερο από πριν κι έτσι μπορεί να ματώνετε εύκολα από τη μύτη, να νιώθετε σα να έχετε συνάχι και να μην αναπνέετε εύκολα. Ας χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για αποσυμφόρηση, ενώ ένας υγραντήρας στο δωμάτιο μπορεί να βοήθησει για να αναπνέετε καλύτερα στη διάρκεια του ύπνου.

 

Νιώθετε πολύ πρησμένη

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επίσης προκαλούν κατακράτηση υγρών, οιδήματα ή κοινώς πρήξιμο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε πρηστεί στα πόδια, στα χέρια ή και στο πρόσωπο. Αυτό είναι συχνό και επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και όταν κάνει ζέστη. Να πίνετε πολλά υγρά, όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, να κρατάτε ανασηκωμένα τα πόδια σας στηρίζοντάς τα σε μαξιλάρια. Να βαδίζετε αλλά να αποφεύγετε την ορθοστασία. Αν πρηστείτε απότομα να το αναφέρετε στο γιατρό σας γιατί μπορεί να είναι σημείο αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Το οίδημα στην περιοχή του καρπού του χεριού μπορεί να σας προκαλέσει πόνο ή μούδιασμα ή κάψιμο στο χέρι κι αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα που περνούν από τον καρπό πιέζονται ιδιαίτερα όταν ο καρπός λυγίζει. Αυτό λέγεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, είναι συχνό στην εγκυμοσύνη και καλό θα ήταν να φοράται ακόμα και στον ύπνο ένα ναρθηκάκι που δεν επιτρέπει στον καρπό να λυγίζει.

 

Ραγάδες και πανάδες

Σε μερικές γυναίκες το δερμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη και τα μήλα σκουραίνει. Αυτό είναι πιο έντονο όταν η έγκυος εκτίθεται στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό. Αυτό είναι το μητρικό χλόασμα. Μετά την εγκυμοσύνη οι πανάδες αυτές ελλατώνονται σε ένταση ή φεύγουν εντελώς. Επίσης συχνή είναι η εμφάνιση μιας σκούρας γραμμής κατά μηκος της κοιλιάς, η οποία θα υποχωρήσει εντελώς μερικούς μήνες μετά τη γέννα. Οι ραγάδες στους μαστούς, στην κοιλιά, στους μηρούς και στους γλουτούς εξαρτώνται από την κατασκευή του δέρματος της γυναίκας, αλλά και από το πόσο βάρος θα πάρει κατά την εγκυμοσύνη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης και για να περιοριστεί τουλάχιστον η έκτασή τους καλό θα ήταν να μην πάρετε πάνω από 11-12 κιλά. Μετά τη γέννα πάντως δε θα διακρίνονται τόσο εύκολα.

 

Πόνοι στη μέση και την πλάτη

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για πόνους στη μέση και στην πλάτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο επιπλέον βάρος που πρέπει να κρατήσει η σπονδυλική στήλη και στην αλλαγή της στάσης. Καλό θα ήταν να φοράτε χαμηλά, αλλά όχι εντελώς φλάτ, παπούτσια που υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού, να αποφεύγετε το σήκωμα μεγάλου βάρους, για να σκύψετε να λυγίζετε τα γόνατά σας, να κάθεστε σε καρέκλες που κρατάνε ίσια την πλάτη σας, ή να βάζετε ένα μαξιλαράκι στο κάτω σημείο της ράχης και να κοιμάστε στο πλάι κι όχι ανάσκελα. Τέλος αν πονάτε μπορεί να νιώσετε καλύτερα με την εφαρμογή στο επώδυνο σημείο μιας χλιαρής θερμοφόρας.

 

Καούρες

Τα καψίματα στην περιοχή του λαιμού και του στέρνου οφείλονται στην παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο. Πρώτον, ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τη βαλβίδα που χωρίζει αυτά τα δύο όργανα και δεύτερον η μήτρα που μεγαλώνει πιέζει το στομάχι από κάτω. Καλό θα ήταν εάν τρώγατε 6 μικρά γεύματα αντί για 3 μεγάλα, να μην πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να αποφεύγετε τα λιπαρά και τηγανητά, τα πικάντικα, τους όξινους χυμούς όπως των εσπεριδοειδών και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Επίσης να τρώτε το τελευταίο γευμα 2-3 ωρες πριν ξαπλώσετε, γιατί δεν είναι καλό να ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι και τέλος ο γιατρό σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα όπως τα αντιόξινα.

 

Ναυτία

Να θυμάστε ότι είναι για καλό σκοπό και οι έρευνες δείχνουν ότι εγκυμοσύνες που συνοδεύονται από ναυτία έχουν πολλή καλή εξέλιξη. Η ναυτία και οι έμετοι είναι συχνοί στις πρώτες 12-14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Συμβαίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και συχνά με άδειο στομάχι. Θα βοηθούσε αν τρώγατε 2 φρυγανιές το πρωι πριν σηκωθειτε απο το κρεβάτι και αν τρώγατε εύπεπτα μη-λιπαρά φαγητα. Να περπατάτε, εδώ θα βοηθούσαν τα γλυκά αεριούχα αναψυκτικά. Να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) προσπαθώντας να είναι πάντα γεμάτο το στομάχι σας. Μετά το φαγητο να παραμένετε καθιστή ή όρθια και να αποφευγετε μυρωδιές και τρόφιμα που σας ενοχλόυν.

 

Μετεωρισμός

Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη είναι πολύ αυξημένα και εξαιτίας της οι εντερικές κινήσεις είναι πιο χαλαρές και η πέψη των τροφών είναι πιο αργή με αποτέλεσμα να παρουσιάσετε δυσπεψία, φουσκώματα, αέρια και δυσκοιλιότητα. Να πίνετε 8 ποτήρια υγρά, να τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και να ασκήστε καθημερινώς, έστω με τη μορφή απλού βαδίσματος.

 

Δυσκοιλιότητα

Παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως σε γυναίκες που ήταν δυσκοίλιες και πριν την εγκυμοσύνη. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς κατανάλωσης φυτικών ινών (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά). Η προσαρμογή σε διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες είναι από τα πρώτα και σημαντικά μέτρα κατά της δυσκοιλιότητας. Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, μπορεί να χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταπολεμούν αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

 

Κιρσοί και αιμορροΐδες

Οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται ή εμφανίζονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της διάτασης των φλεβών από τη στάση του αίματος που προκαλείται στα κάτω άκρα εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Εφόσον σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού αλλά είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την επανεμφάνισή τους στην επόμενη κύηση. Για να προλάβετε την εμφάνισή τους να αποφεύγετε την ορθοστασία, να γυμνάζεστε συχνά -για να διασφαλίσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος- και να έχετε τα πόδια σας ανασηκωμένα όταν ξεκουράζεστε ώστε το αίμα να μην “εγκλωβίζεται” στα πόδια. Η εμφάνιση των αιμορροΐδων σχετίζεται επίσης με τη δυσκοιλιότητα. Για να προλάβετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων καλό θα είναι να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα που ίσως εμφανίζετε. Για να το επιτύχετε αυτό εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ώστε να προσλαμβάνετε καθημερινά ικανή ποσότητα φυτικών ινών και καταναλώστε άφθονα υγρά, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

 

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία της μαιευτήρος-γυναικολόγου Καρολίνας Κολιοπούλου

 

02endiaf

Παθήσεις που επιπλέκουν την εγκυμοσύνη

Πρακτικές συμβουλές για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Μικροπροβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τους πρώτες μήνες της εγκυμοσύνης σας

Αλλαγές που προκαλεί η εγκυμοσύνη στα μαλλιά και στο δέρμα

Γλαύκωμα και εγκυμοσύνη

Υπέρταση στην κύηση

Διαβήτης της εγκυμοσύνης - Ένα διογκούμενο πρόβλημα


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.