facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τρίβει το βρακάκι της

Ερώτηση από Θεοφανια Πιαγκου (15.04.2021)

Γειά σας, η κόρη μου είναι 4 χρονών και τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι η κορούλα μου τρίβει το βρακάκι της και το πρόβλημα είναι ότι δεν το κάνει μόνο στο σπίτι της το κάνει και σχολείο και μου το έχει αναφέρει η δασκάλα της και επίσης το κάνει το πρωί στο κρεβάτι της και είναι μπρούμυτα τι να κάνω γι αυτό;

Απάντηση από ψυχολόγο (15.04.2021)

Αγαπητή αναγνώστρια Θεοφανία Πιάγκου,

Η ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα είναι φυσιολογική ειδικά στις ηλικίες 2 με 4 ετών όπου και ξεκινά η εκπαίδευση της χρήσης τουαλέτας. Σ αυτήν την περίοδο το παιδί ανακαλύπτει πως το γεννητικό όργανο έχει συγκεκριμένη χρήση και αυτό τους τραβά την περιέργεια. Θα έχετε προσέξει πόσο τα νήπια αρέσουν να νοιώθουν ελεύθερα και να κυκλοφορούν με το φανελάκι-βρακάκι. Η εξερεύνηση και περιέργεια με το σώμα είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης.

Όταν παρατηρείς πως το νήπιο σου αγγίζει τον εαυτό του χρειάζεται μία ήρεμη τακτική. Δεν επικρίνουμε το παιδί, αντιθέτως ξεκινάμε να το πληροφορήσουμε για το σώμα. Ονομάζουμαι τα μέλη του σώματος με το σωστό τους όνομα για να δείξουμε στο παιδί πως το σώμα δεν είναι κάτι που το ντρεπόμαστε. Πληροφορούμε το παιδί πως την περιοχή που καλύπτει το εσώρουχο δεν το δείχνουμε σε κανέναν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικά στο σπίτι. Εξηγούμε στο παιδί πως η εξαίρεση στον κανόνα είναι στην παρουσία παιδιάτρου και πάντα με την παρουσία του γονέα.

Στην δική σας περίπτωση ενημερώνετε την κόρη σας πως δεν αγγίζει-δεν τραβάει το εσώρουχο της δημόσια. Εμημερώνετε την νηπιαγωγό πως όταν θα την βλέπει να το κάνει θα την απομονώνει από την θέα τον υπόλοιπον παιδιών και θα προσπαθεί άμεσα να την αποσπάσει την προσοχή με μία δραστηριότητα.

Θα αναρωτιέσται γιατί το κάνει αυτό. Πέραν το ότι ανέφερα νωρίτερα, ένας άλλος λόγος είναι ότι το παιδί πιθανόν νοιώθει άγχος (π.χ. ανασφάλεια, ένταση) και αυτός είναι ένας τρόπος να χαλαρώσει. Υπάρχουν αλλαγές στο σπιτικό σας; Γνωρίζουμε πως η κοινωνική απομόνωση έχει επηρεάσει την κοινωνία ως σύνολο και τα νήπια δεν είναι εξαίρεση. Μήπως ο ύπνος της δεν είναι ξεκούραστος (π.χ. φοβίες την νύχτα);

Θα χρειαστείτε περαιτέρω συμβουλευτική αν το νήπιο ξεκινά να παρουσιάζει τα ακόλουθα:

  1. Υπερβολική ενασχόληση με σεξουαλικό παιχνίδι, πράξεις ή λέξεις
  2. Επανηλειμμένο μυστικό παιχνίδι σεξουαλικό με άλλα παιδιά
  3. Εκδήλωση γεννητικών οργάνων δημοσίως
  4. Προσποιώντας σεξουαλικές πράξεις χρησιμοποιώντας λούτρινα παιχνίδια
  5. Πόνος όταν ουρεί ή κάθεται

Στις ανωτέρω περιπτώσεις- όπως καταλαβαίνεται- χρειάζεται να επισκεφθείτε παιδίατρο και παιδοψυχολόγο/ψυχίατρο.

Προς το παρόν,

  1. Προσφέρεται στο παιδί ενημέρωσει σχετικά με το σώμα
  2. Πληροφορίες πως δεν αγγίζουμαι τον εαυτό μας δημοσίως, δεν επιτρέπουμε σε κάνεναν (συγγενείς και μη) να μας αγγίζουν στα μέρη που καλύπτουν τα εσώρουχα μας και ΔΕΝ αγγίζουμε εμείς το σώμα του άλλου (στα αντίστοιχα μέρη)
  3. Παρατηρούμε αν το παιδί μας έχει κάποιο άγχος / ανασφάλεια και μετά αγγίζει τον εαυτό του ώστε να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε την συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται
  4. Αποσπάμε την προσοχή του παιδιού όταν αναγνωρίζουμε τι θα κάνει (και εφόσον μπορούμε)
  5. Ενημερώνουμε το νηπιαγωγείο να προσπαθεί να αποσπά την προσοχή του παιδιού αν την προλάβουν διαφορετικά το απομονώνουν.

Ψυχραιμία, υπομονή και συνήθως περνάει.