facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δίδυμα – Πώς κρατάω ισορροπία;

Ερώτηση από Δέσποινα (21.2.2017)

“Καλησπέρα. Είμαι μαμά διδύμων. Κορίτσι και Αγόρι. 14 μηνών.

Όταν γυρίζω από την δουλειά, ή όταν ξυπνάνε το πρωί, είναι ο πρώτος που θέλει να τον πάρω αγκαλιά. Και επειδή κλαίει πιο έντονα, παίρνω εκείνον αγκαλιά. Τις περισσότερες φορές.

Νομίζω όμως ότι η Μελίνα με κοιτάζει με παράπονο και απορία στα μάτια.

Προσπαθώ να κρατώ μια σειρά. Σήμερα πρώτος ο ένας, αύριο, πρώτος ο άλλος. Αλλά δεν ξέρω αν το κάνω σωστά. Και προσπαθώντας να ικανοποιήσω την ανάγκη του Άγγελου, χαλάω κάτι στην Μελίνα.

Ούτε θέλω να νιώθει η Μελίνα ότι δεν την αγαπώ, ότι την αγαπώ λιγότερο ή, ότι είναι δεύτερη στην επιλογή μου.

Γενικά, αυτό με το ποιον θα ταΐσω πρώτο. ποιον θα κάνω μπάνιο πρώτο. Ποιον θα αγκαλιάσω είναι ένα θέμα για εμένα. Δεν ξέρω αν αναπαράγω κάποιο λάθος.
Ευχαριστώ”

Απάντηση από ψυχολόγο (21.2.2017)

“Αγαπητή Δέσποινα,

Ακούω απόγνωση και ενοχές στην ερώτησή σου. Πρώτα απ' όλα σου στέλνω μια ζεστή αγκαλιά -είσαι μαμά δίδυμων και δεν είναι καθόλου εύκολο- και σου λέω πως είσαι μια θαυμάσια μαμά!

Υπάρχουν 3 θέματα εδώ:

1. Η πραγματική συμπεριφορά των δίδυμων,

2. Η δική σου άποψη της συμπεριφοράς τους και

3. Η προσωπική σου εμπειρία.

Σίγουρα ανταποκρινόμαστε στο παιδί που δείχνει πως χρειάζεται την άμεσα ανάγκη μας (π.χ. πονάει, πεινάει, χρειάζεται αλλαγή πάνας). Αλλά το κάνουμε με προσοχή. Γιατί υπάρχει και η συναισθηματική ανάγκη που πολλές φορές παραβλέπεται. Εσύ είσαι το αντικείμενο αγάπης των δίδυμων. Και τα δύο προσπαθούν να σ' έχουν αποκλειστικά. Λογικό είναι αφού είσαι η μαμά τους. Είναι λογικό να ανταγωνίζονται για την προσοχή σου. Όμως αυτό θα γινόταν είτε είναι δίδυμα ή δύο αδελφάκια π.χ. 3 και 2  χρονών. Οπότε καλό είναι από τώρα να βάλεις τα θεμέλια για να μην υπάρξει έντονη ζήλεια από τώρα.

Πότε σε κοιτάει η Μελίνα με απορία ή παράπονο; Είναι κάθε φορά που παίρνεις τον αδελφό της αγκαλιά ή τον κάνεις πρώτα μπάνιο ή τον ταΐζεις πρώτα; Πρόσεξε την συμπεριφορά της για να βεβαιωθείς αν πράγματι είναι έτσι όπως λες και δεν είναι οι ενοχές σου που τα βλέπουν.

Αυτό το μια μέρα ο ένας πρώτα μια η άλλη μπέρδεψε έμενα πόσο μάλλον την Μελίνα. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Η απορία της Μελίνας μπορεί να είναι η αντίδραση του μπερδέματος που νοιώθει. Πως μπορεί να λογικέψεις ένα μωρό 14μηνών ότι έχει σειρά της μαμάς η αγκαλιά; Το μόνο φάρμακο για την ανασφάλεια είναι περισσότερη στοργή και αγάπη. Άρα αν πραγματικά έχει η Μελίνα παράπονο θα βρεις τον χρόνο να περνάτε οι δύο μαζί και έτσι θα καθησυχάζεται διότι θα σου έχει εμπιστοσύνη.

Γυρνάς απ’ την δουλειά τα καλωσορίζεις με ανοιχτή αγκαλιά για τους δυο -έστω και στο πάτωμα. Δώσε τους και τους δύο μια σφικτή αγκαλίτσα, ένα φιλάκι και πες τους αυτό που κάνεις. Ναι, πες τους  τώρα η μανούλα φιλάει την Μελίνα και τώρα τον Άγγελο...εάν αρχίζει ο Άγγελος να κλαίει πιο έντονα είναι γιατί σε θέλει αποκλειστικά. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Δεν είσαι αποκλειστική όταν είναι και οι δύο ξύπνιοι, οπότε μην ενθαρρύνεις αυτήν την 'προσδοκία' του κάνοντας τα πάντα πρώτα για τον Άγγελο. Σειρά θα βάλεις στον χρόνο που περνάς με τα παιδιά σου. Αν καταφέρνεις να κοιμίζεις τον έναν θα έχεις αρκετό χρόνο να περάσεις με την άλλη (έστω και μισή ώρα) για να ενδυναμώσεις τη σχέση σας.

Να σε ρωτήσω αν έχεις βοήθεια στο σπίτι, μπαμπά, γιαγιά/παππού, κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει στο μπάνιο ή την ώρα του φαγητού ώστε καθώς ταΐζεις ή κάνεις μπάνιο τον έναν μπορεί να απασχολείται ο άλλος; Να υποθέσω ότι θηλάζεις και πρέπει τότε ο καθένας να έχει (δικαιολογημένα) σειρά;

Να γνωρίζεις ότι τα παιδιά ποτέ δεν έχουν αρκετή αγάπη ή αρκετό αποκλειστικό χρόνο με την μαμά. Όσο περισσότερο τους δίνεις άλλο τόσο θα διεκδικήσουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μην νοιώθουν ανασφάλειες. Θυμήσου το φάρμακο. Το κάθε κατόρθωμα γίνεται γεγονός, με το που μπαίνουν στο δωμάτιο το τεράστιο χαμόγελό σου τα καλωσορίζει και φιλάκια. Πολλά φιλάκια και αγκαλιές.

Συγκεκριμένα για εσένα: ένοιωθες εσύ πως ήσουν η δεύτερη; Ορισμένες φορές στο νου μας φυλάμε μια παλιά πληγή ή ένα παράπονο απ’ τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ωραίο που προσπαθείς να μην μεταφέρεις τέτοιο λάθος, κι επειδή το έχεις υπ' όψιν σου πιθανόν να το αποφύγεις.

Είμαι στην διάθεση σου να το συζητήσουμε περαιτέρω στο 6986775642 ή στείλε μου εμαιλ στο info@sophrosyna.org. Να τα χαίρεσαι Δέσποινα και να είσαι δυνατή.”