facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στην φυσιολογική θλίψη και την κατάθλιψη;

Ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στην φυσιολογική θλίψη και την κατάθλιψη;

Ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στην φυσιολογική θλίψη και την κατάθλιψη;

Αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε απογοήτευση μετά από μια αποτυχία ή θλίψη μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια.

Τα αρνητικά αυτά αισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες αδυναμίες του χαρακτήρα μας. Η θλίψη μας σκληραγωγεί και μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή μας. Η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες μας βοηθά να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τις αρνητικές συνέπειες των ανώριμων συμπεριφορών.

Τα σημάδια της κατάθλιψης

Όταν η θλίψη αντί να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες εμποδίζοντας τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ομαλής ζωής όπως είναι η δουλειά, η διατροφή, ο ύπνος και οι στενές μας σχέσεις τότε είναι πιθανόν να υποφέρουμε από κατάθλιψη και να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.

Για να φτάσει η κακή διάθεση μέχρι την κατάθλιψη δεν θέλει και πολύ.

Τα στατιστικά

Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 14%-16% των Ελλήνων πάσχει από μία τουλάχιστον ψυχική διαταραχή, με πιο συχνές τις αγχώδεις διαταραχές. Στην έρευνά του, ο ΠΟΥ αναφέρει πως, σε ότι αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 14,9% πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, το 6,4% από κατάθλιψη και το 4,6% από αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης και καταβολής.

Πού οδηγούν βέβαια όλα αυτά; Σε μία άκρως κερδοφόρα αγορά για τις φαρμακοβιομηχανίες, η οποία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν τα 650 εκατ. ευρώ ετησίως. «Οι γιατροί συνταγογραφούν πολύ συχνά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα» λέει ο Στιούαρτ Σίπκο, ψυχίατρος. Ο Σίπκο προειδοποιεί ότι η λογική τού να παίρνει κάποιος αντικαταθλιπτικά χάπια σαν καραμέλες είναι λανθασμένη: τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με πλήθος παρενεργειών, όπως η εξάρτηση και η σεξουαλική δυσλειτουργία. «Εκτός κι αν ένα άτομο πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, γεγονός που θα οδηγήσει το γιατρό να του συνταγογραφήσει φάρμακα, οι κίνδυνοι από τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη».

 

Σαββούλα Μάλλιου
Γράφτηκε από: Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: sevvimalliou@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.