facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θα πρέπει να κακομαθαίνουμε τα παιδιά τα Χριστούγεννα;

Θα πρέπει να κακομαθαίνουμε τα παιδιά τα Χριστούγεννα;

Στην εποχή μας τα παιδιά παίρνουν δώρα από παντού. Τους γονείς, τους παππούδες, τους συγγενείς, τους φίλους… Ακόμη και εσείς όταν πάτε επίσκεψη το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να πάρετε δώρο, έστω κάτι μικρό όπως σοκολατίτσα, στα μικρά της οικογένειας. Έτσι τα παιδιά πιστεύουν ότι τα δώρα τούς ανήκουν δικαιωματικά και οι γονείς δεν κάνουν τίποτα για να διαλύσουν αυτόν τον μύθο. Αντίθετα, οι γονείς θα κάνουν τα πάντα για να τους παράσχουν αυτά που επιθυμούν. Αλλά κάνουν καλό στα παιδιά όταν μετατρέπουν το δωμάτιό τους σε κατάστημα παιχνιδιών;

Γιατί οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τόσο πολύ τα Χριστούγεννα;

Την περίοδο των Χριστουγέννων κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις παιχνιδιών. Τα παιδιά τις βλέπουν και καταλήγουν να κυνηγάνε τον μπαμπά και τη μαμά για να τους το πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα. Και αν δεν τους το πάρουν μπορεί να αισθανθούν ανεπαρκείς, όταν θα δουν ότι ένας ξάδελφος ή ο καλύτερός τους φίλος έχει αποκτήσει περισσότερα από ό, τι εκείνα.

Πολλοί γονείς αγοράζουν δώρα συχνά ως τρόπο να μετριάσουν τη δική τους ενοχή, ότι είναι απόντες είτε επειδή είναι αφοσιωμένοι στην καριέρα τους ή πάρα πολύ απορροφημένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αλλά αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς είναι λάθος. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που όλοι επιστρέφουν στη δική τους παιδική ηλικία. Όσα περισσότερα πράγματα αισθάνονται ότι στερηθήκαν σαν παιδιά, τόσα περισσότερα θέλουν να δώσουν στα δικά τους παιδιά. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που είχαν υπερφορτωθεί με δώρα όταν ήταν παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στην υπερκατανάλωση. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα δώρα που αγοράζουν για τα παιδιά τους εκφράζουν τα πράγματα που θα ήθελαν να αποκτήσουν εκείνοι.

Πώς αυτή η υπερκατανάλωση είναι επιβλαβής;

Σε ένα παιδί μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όταν δέχεται δώρα σε συχνή βάση είναι ένας ασφαλής τρόπος να θεωρήσει ότι έτσι του δείχνουν ότι το αγαπούν. Αν συμβεί αυτό, το παιδί δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει τη διάκριση μεταξύ των εννοιών αγάπη, χρήμα και δώρο. Με επίκεντρο την υλική αξία ενός αντικειμένου που είναι δεδομένο, ένα παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει τη συμβολική αξία ενός δώρου καθώς και τη σημασία του να δωρίζει.

Μπορούν τα δώρα Χριστουγέννων να είναι μια ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά ή τους καλούς βαθμούς στο σχολείο;

Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα είναι αγαπημένο έθιμο όλων μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για να έρθει κοντά η οικογένεια και είναι συνετό να χρησιμοποιήσετε αυτή την περίσταση για να διδάξετε σε ένα παιδί τη σημασία και τη χαρά του δούναι και λαβείν. Όμως υπάρχουν πολλές περιστάσεις, πιο κατάλληλες για να μάθει πειθαρχία ένα παιδί ή την επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς.

Πώς μπορούν να βεβαιωθούν οι γονείς ότι τα παιδιά δε λαμβάνουν τα δώρα που τους χαρίζουν, ως δεδομένα;

Τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα που τους χαρίζουν ως δεδομένα, αν τα «πνίγουν» συνεχώς με αυτά. Σε αυτήν την περίπτωση όχι απλά θα τα θεωρούν δεδομένα αλλά δε θα τους δίνουν και ιδιαίτερη προσοχή με αποτέλεσμα να τα πετάξουν μακριά και να μην ξανασχοληθούν με αυτά. Αντ 'αυτού, είναι σημαντικό να τους δώσουν χρόνο για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, χωρίς αυτές να εκπληρώνονται αμέσως. Αυτός είναι ένας τρόπος να μάθουν να ονειρεύονται και να μην έχουν ξεσπάσματα όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Έτσι θα διδαχθούν τα παιδιά ότι δεν είναι παντοδύναμα - κάτι που τα μικρά παιδιά πιστεύουν - και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Αυτό είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας μάθησης που θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κάθε μέρα και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.