facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τεχνική θηλασμού

Τεχνική θηλασμού

Τεχνική θηλασμού

Η παραγωγή του γάλακτος δεν έχει σχέση με το μέγεθος του στήθους. Μπορεί να είναι πολύ μικροί οι μαστοί και να παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται είναι ανάλογη της ζήτησης.

Το ερέθισμα παραγωγής του γάλακτος είναι ο θηλασμός, έτσι όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό σας τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγεται. Αρχικά τα μωρά, τις 4 πρώτες εβδομάδες, θηλάζουν 8-10 φορές την ημέρα (τρώνε λίγο και πολλές φορές). Στη συνέχεια τρώνε 5-6 φορές την ημέρα και όταν αρχίσουν στερεές τροφές, θηλάζουν μόνο 2-3 φορές την ημέρα.

Οι θέσεις θηλασμού είναι η καθιστή και η ξαπλωτή. Θα πρέπει να είστε χαλαρή και να αισθάνεστε άνετα.

Στην καθιστή θέση θα πρέπει η μέση σας και τα χέρια σας να στηρίζονται κάπου. Κρατάτε το μωρό σας στο πλάι, με το προσωπάκι του προς εσάς και η κοιλιά του να ακουμπά στη δική σας κοιλιά, ώστε να μην απαιτείται να στρίψει το κεφάλι του για να πιάσει τη θηλή του μαστού. (εικόνα 1)

θηλασμός, θέσεις και τεχνικές

Εικόνα 1

Η ξαπλωτή θέση είναι πιο ξεκούραστη και αποτελεί τη μοναδική θέση θηλασμού, όταν η μάνα πονάει στα γεννητικά όργανα, λόγω τομής κατά τον τοκετό. Κάθεστε στηρίζοντας πολύ καλά την πλάτη σας είτε ανακαθισμένη στο κρεβάτι σας ή σε άνετο κάθισμα. Μπορείτε όμως να είστε και πιο ξαπλωμένη. Ιδιαίτερα όταν έχετε κάνει καισαρική τομή ή για το βραδινό τάισμα. Στην ξαπλωτή θέση, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη του μωρού σας, ώστε να μπορεί να φτάνει τη θηλή σας. (εικόνα 2)

θηλασμός

Εικόνα 2

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ιδανικό για το θηλασμό είναι το γρήγορο ξεκίνημά του.

Αν είναι δυνατόν προσπαθήστε να το θηλάσετε ακόμη και στην αίθουσα τοκετού. Αν όμως είστε εξαντλημένη, ζητήστε να σας το φέρουν στο δωμάτιό σας και να το θηλάσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε να του χορηγήσουν ξένο γάλα τη νύχτα, διότι μετά δεν θα πιάνει το στήθος σας. Αν σας πουν στο μαιευτήριο ότι θέλει επιπλέον υγρά, χορηγήστε του νερό.

Συμβουλευτείτε τις μαίες για να σας καθοδηγήσουν στο θηλασμό. Όταν το θηλάζετε μην σκύβετε ώστε το μωρό να φθάσει τη θηλή σας. Ανασηκώστε το με τα χέρια σας ή βάλτε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας ώστε να υπερυψωθεί το μωρό σας. Δοκιμάστε να κρατάτε το μωρό σε διάφορες στάσεις για να βρείτε μόνη σας την πιο άνετη για σας, χωρίς να σας κουράζει. (εικόνα 3)

τεχνικές θηλασμού

Εικόνα 3

Καθώς κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, χαϊδεύετε το μάγουλό του με το δάκτυλό σας προς την πλευρά που βρίσκεται η θηλή που θα θηλάσει ή κρατήστε το μαστό σας με τον ελεύθερο δείκτη και αντίχειρα (ο αντίχειρας να είναι από πάνω) και φέρτε τη θηλή του μαστού στο μάγουλο του μωρού, ώστε να αγγίξει τη γωνία του στόματος και να ανοίξει το στόμα του.

Το μωρό γυρίζει και πιάνει τη θηλή. Αν όμως δεν πιάνει τη θηλή, πρέπει με ένα δάκτυλο σας να αγγίζετε τα χείλη του ώστε να το ανοίξει και να πιάσει το μαστό. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό έχει πιάσει τόσο τη θηλή όσο και το έγχρωμο μέρος της θηλής, διότι διαφορετικά δεν θα αδειάζει το μαστό. Πρέπει επίσης να προσέξετε ότι ο μαστός σας δεν εμποδίζει τη μύτη του, για να αναπνέει. Αυτό το πετυχαίνεται με τη βοήθεια του δακτύλου σας. (εικόνα 4)

θέσεις θηλασμού

Εικόνα 4

Θηλάστε για 5 λεπτά από κάθε μαστό σε κάθε θηλασμό την πρώτη ημέρα, για 10 λεπτά την δεύτερη μέρα και 15 λεπτά την τρίτη μέρα.

Έτσι το στήθος σας κατεβάζει γάλα, οπότε το θηλάζετε για 10' από τον ένα μαστό και αν πεινάει το βάζετε και στον άλλο μαστό, ώστε να αδειάζει και τον άλλο μαστό. Κάθε φορά ξεκινάτε θηλασμό από τον άλλο μαστό.

Για να διακόψετε τον θηλασμό, βάλτε το μικρό δάκτυλο του χεριού σας στη γωνία του στόματος του μωρού, οπότε αφήνει το στήθος χωρίς να χρειάζεται να το τραβήξετε.

Σε περίπτωση που το μωρό δεν θηλάζει με δύναμη ή δεν θηλάζει αρκετά (π.χ. πρόωρο) και ο μαστός δεν αδειάζει, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε το γάλα σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγάζετε τα γάλα σας με αντλία, να το αποθηκεύετε στο ψυγείο για 24 ώρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες και να συμπληρώνετε άλλους θηλασμούς, μέχρι το πρόωρο να μάθει να θηλάζει. (εικόνα 5)

στάσεις θηλασμού

Εικόνα 5

Όταν το μωρό τελειώσει το θηλασμό, σκουπίστε τις θηλές και αφήστε τις ελεύθερες για 10 λεπτά αν είναι δυνατόν, στον αέρα, για να σκληρύνουν, ιδιαίτερα τις πρώτες δύο εβδομάδες.

.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.