facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τα πρώτα του εμβόλια

Τα πρώτα του εμβόλια. Προστασία του μωρού σας από νοσήματα.

Τα πρώτα του εμβόλια. Προστασία του μωρού σας από νοσήματα.

Το μωρό σας όταν γεννιέται προστατεύεται από διάφορα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, ερυθρά, μαγουλάδες, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, τέτανο, κ.α., υπό την προϋπόθεση ότι έχει εμβολιασθεί η μαμά του ή έχει νοσήσει.

Η προστασία αυτή διαρκεί για 5 - 6 μήνες, οπότε το αίμα της μάνας που έδωσε στο μωρό της καταστρέφεται. Γι' αυτό οι εμβολιασμοί πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα, ώστε να δοθεί στο μωρό ο χρόνος να φτιάξει δικά του αντισώματα (ουσίες που το προστατεύουν από τα μικρόβια).

Ο καλύτερος χρόνος να αρχίσουμε τα εμβόλια είναι η ηλικία των 2 μηνών και μετά. Για τα πρόωρα, θα πρέπει να διορθωθεί η ηλικία τους. Εάν αρχίσετε τον 2ο μήνα με την πρώτη δόση και τον 4ο μήνα τη δεύτερη δόση, τότε το μωρό σας δεν θα νοσήσει ποτέ από την αρρώστια αυτή, π.χ. αν εμβολιάσετε για ιλαρά το μωρό σας, ουδέποτε θα νοσήσει. Άρα, όταν ένα παιδί εμβολιάζεται για ένα νόσημα δεν θα αρρωστήσει ποτέ στην ζωή του από το νόσημα αυτό. Οι περισσότεροι γονείς, λανθασμένα πιστεύουν ότι το παιδί παρά τους εμβολιασμούς θα νοσήσει ελαφρά, π.χ. θα περάσει ελαφρότερα την ιλαρά. Είναι λάθος. Το συμβούλιο ομοιοπαθητικών (Council of Faculty for Homeopathy) υποστηρίζει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνονται κανονικά.

Μην έχετε κανέναν ενδοιασμό, κάντε τα εμβόλια, σώζουν ζωές. Έτσι οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει όχι θανάτους, αλλά ούτε αρρώστιες από λοιμώδη νοσήματα για τα οποία τα παιδιά έχουν εμβολιασθεί. Δεν έχουν δει άρρωστο με διφθερίτιδα, τέτανο, πολιομυελίτιδα, κ.α. Τα εμβόλια ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της παιδιατρικής του προηγούμενου αιώνα.

Τα εμβόλια έχουν παρενέργειες; Πώς μπορώ να τις αντιμετωπίσω;

Τα εμβόλια, όπως και όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι σπάνιες και πολύ ήπιες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, γκρίνια ή χαμηλός πυρετός. Οι αντιδράσεις αυτές συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα καθαρό, δροσερό βρεγμένο πανάκι στην περιοχή που έγινε η ένεση για να απαλύνετε τον πόνο. Σοβαρές παρενέργειες συνήθως δεν παρατηρούνται από τα εμβόλια (π.χ. αλλεργικές αντιδράσεις). Εάν το παιδί σας αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντίδραση που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Ποια είναι τα συστατικά από τα οποία αποτελείται ένα εμβόλιο και σε τι χρησιμεύουν;

Τα εμβόλια περιλαμβάνουν συστατικά που ονομάζονται αντιγόνα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αναπτύξει αντισώματα για να αμυνθεί στα μικρόβια. Τα αντιγόνα που περιλαμβάνουν τα εμβόλια προέρχονται από τα μικρόβια από τα οποία έχουν στόχο να το προστατεύσουν, αλλά τα μικρόβια αυτά είναι εξασθενημένα ή ανενεργά και έτσι δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Επιπλέον, τα εμβόλια περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες και κάποιων άλλων συστατικών, που είτε είναι απαραίτητα για την παρασκεύη του εμβολίου ή διασφαλίζουν ότι το εμβόλιο που θα φτάσει στον καταναλωτή είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία συστήνει ο εμβολιασμός των παιδιών σας να γίνεται με το ακόλυθο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό απεικονίζεται στον παρακάτω Πίνακα Εμβολιασμών.

 

Πίνακας εμβολίων

Πίνακας εμβολίων

(πατήστε για μεγέθυνση)

Επεξήγηση συμβόλων πίνακα

 

Δείτε προϊόντα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Το φαρμακείο σας 

Τι θα χρειαστείτε για το μωρό που περιμένετε

Πάνες στις καλύτερες τιμές 

Βρεφικά ρούχα - Παιδικά  |  Η συλλογή της DPAM

Βόλτα - Φροντίδα - Βρεφικό δωμάτιο

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.