facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τα πρώτα του δοντάκια

Τα πρώτα του δοντάκια

Τα πρώτα του δοντάκια

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών για τα παιδικά δοντάκια του. Για θέματα όπως πότε κάνουν την εμφάνισή τους, ποιά είναι τα συμπτώματα, γιατί είναι σημαντικά και άλλα πολλά, θα βρείτε τις απαντήσεις εδώ!

Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια;

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.

Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα. Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Τί συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα πρώτα του δόντια και τί μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι:

  • κόκκινα και διογκωμένα ούλα,
  • μεγάλη ποσότητα σάλιου,
  • δυσφορία και γκρίνια,
  • αλλαγή στις συνήθειες διατροφής,
  • ανορεξία,
  • ανησυχία στον ύπνο.

Γενικά, τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι' αυτό το σκοπό. Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.

Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

  •  Κατ' αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.
  • Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.
  • Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.
  • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.
  • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων. 
  •  Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.

Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως. Γι' αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

Πότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;

Ο καθαρισμός του στόματος αρχίζει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια. Μέχρι το τέλος του 2ου έτους του μωρού μία βρεγμένη γάζα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα, καθαρίζει σωστά τα πρώτα δόντια του χωρίς να τα ερεθίζει (12 ως 24 μηνών).

Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα (μέχρι το 3ο έτος του).

Τί είναι το φθόριο και πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει μέχρι 60% την εμφάνιση της τερηδόνας. Το φθόριο δηλαδή βοηθά τα παιδιά να έχουν πιο γερά δόντια και τους γονείς να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Θα πρέπει να δίνεται σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με την ηλικία και την περιοχή που ζει κάθε παιδί. Γι' αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για τη δοσολογία και τον τρόπο χρήσης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Τί πρέπει να κάνω αν το παιδί μου τραυματίσει τα δόντια του;

Είναι αλήθεια ότι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα έχει και τα πρώτα του ατυχήματα. Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αμέσως να αξιολογηθεί από έναν παιδοδοντίατρο, αν το τραύμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά, και να ληφθούν τυχόν προληπτικά μέτρα.

Τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική.

1. Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα του στόματος - η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των μαλθακών ιστών - μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.

2. Οι οδοντίατροι κάνουν σήμερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καμία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια. Αιώνια αποτελέσματα έχει μόνο η πρόληψη, γιατί μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.

3. Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα. Πρόληψη σημαίνει ότι πηγαίνω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι μόνο όταν πονάω. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

 

Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία
Γράφτηκε από: Ελληνική Παιδοδοντική ΕταιρίαWebsite: http:// www.hspd.gr
Παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας προς τα παιδιά
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@hspd.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.