facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η ασφάλεια του μωρού μου στο αυτοκίνητο

Η ασφάλειά του μωρού μου στο αυτοκίνητο

Η ασφάλειά του μωρού μου στο αυτοκίνητο

Για ασφαλείς διαδρομές είτε μέσα στη πόλη για κοντινές διαδρομές, είτε στην εξοχή για πιο μακρινές εξορμήσεις, θα πρέπει να έχετε ειδικό κάθισμα ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού σας.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει τη χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, ως υποχρεωτική στη χώρα μας για παιδιά έως και 12 ετών. Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη καθισμάτων κατάλληλα για κάθε ηλικία, βάρος και ύψος παιδιών.

Οι ζώνες των αυτοκινήτων είναι τοποθετημένες για άτομα που έχουν ύψος άνω του 1,35μ. Σε περίπτωση ατυχήματος, πιο μικρόσωμα άτομα κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά από το κομμάτι της ζώνης που αντί να περνά από τον ώμο τους, όπως θα έπρεπε, περνά από το λαιμό τους - και από το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης, που αντί να περνά από τους γοφούς τους, περνά από την κοιλιά.

Η ελάχιστη ηλικία μέχρι την οποία το παιδί υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί κάθισμα που κοιτάζει προς τα πίσω είναι οι 12 μήνες. Από τους 12 μήνες και μετά καλό θα είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ίδιο κάθισμα έως ότου το παιδί ξεπεράσει τους περιορισμούς βάρους και ύψους που θέτει ο κατασκευαστής.

Γιατί ανάποδο κάθισμα;

Σε μια μετωπική σύγκρουση, όντας σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά, το κεφάλι θα φύγει προς τα μπρος με τρομακτική δύναμη και ενδέχεται τραυματισμός στον αυχένα λόγω του φορτίου που ασκείται. Σε ανάποδο κάθισμα το φορτίο στον αυχένα είναι τουλάχιστον 3 φορές μικρότερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Συμβουλές για ασφαλείς διαδρομές!

 • Τοποθετήστε το κάθισμα ασφαλείας κατά προτίμηση στο μέσο του πίσω καθίσματος.
 • Σιγουρευτείτε ότι έχετε ασφαλίσει τις πόρτες και τα παράθυρα.
 • Μη μεταφέρετε νεογέννητο σε καλαθούνα ή πορτ-μπεμπέ (εκτός αν διαθέτει εγκεκριμένο σύστημα πρόσδεσης για το αυτοκίνητο), στα γόνατα ή στην αγκαλιά κάποιου.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σε σταθμευμένα στον ήλιο αυτοκίνητα.
 • Διαφορετικά καθίσματα ταιριάζουν με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά αυτοκίνητα. Πάντα δοκιμάστε ένα κάθισμα το οποίο σκέφτεστε να αγοράσετε στο αυτοκίνητο σας πριν από την αγορά. Κάποια απαιτούν παρουσία συστήματος isofix στο όχημα. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας το διαθέτει.
 • Ποτέ μην εγκαταστήσετε ένα κάθισμα με φορά προς τα πίσω, πίσω από ένα ενεργό αερόσακο.
 • Χρησιμοποιήστε καθίσματα που είναι κατάλληλα για το βάρος του παιδιού σας.
 • Η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται μόνο σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης.
 • Κατά την εγκατάσταση των παιδικών καθισμάτων θα πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο πολύ πίεση.
 • Η ελαστικότητα των εσωτερικών ζωνών ασφαλείας θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να είναι δυνατή μόνον η εισαγωγή 2 δαχτύλων μεταξύ του ώμου και της ζώνης.
 • Τα καθίσματα που βλέπουν πίσω είναι ασφαλέστερα από τα καθίσματα που βλέπουν μπροστά. Συνιστάται τα παιδιά να κάθονται σε καθίσματα που βλέπουν πίσω τουλάχιστον μέχρι 12 μηνών.
 • Ποτέ μην αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα.
 • Αν το κάθισμα έχει εμπλακεί σε ατύχημα, θα πρέπει να αντικατασταθεί.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται σε ένα παιδικό κάθισμα με ρυθμιζόμενη υποστήριξη της πλάτης μέχρι του βάρους των 36kg ή 135 εκατοστά ύψος. 

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του Χειρουργού Παίδων Γεώργιο Π. Σπυρίδη

Γεώργιος Π. Σπυρίδης
Γράφτηκε από: Γεώργιος Π. Σπυρίδης
Χειρουργός Παίδων - Επικουρικός Επιμελητής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
E-mail: gspyridis@hotmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.