facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανατροφή από τρίτα άτομα

Ανατροφή από τρίτα άτομα. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Ανατροφή από τρίτα άτομα. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Γιαγιάδες – Παππούδες

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι στην ανατροφή του μωρού τους, αλλά μπορεί όμως να αποτελέσουν πηγή προστριβών με το ζευγάρι.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία τους, αλλά και την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στο ζευγάρι. Μερικές φορές όμως, λόγω της υπερβολικής αγάπης των παππούδων στο μωρό, προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους τρόπο του ταΐσματος, την αλλαγή στις πάνες, στο ντύσιμο, το μπάνιο, κ.α. Η εμμονή των παππούδων να τηρηθούν οι συμβουλές τους και να μεγαλώσουν το μωρό όπως εκείνοι πιστεύουν γίνεται αφορμή έντονων προστριβών. Έτσι, θα πρέπει το ζευγάρι, πριν γεννήσει, να συζητήσει μεταξύ του, τι ρόλο θα παίξουν οι γονείς και από τις δύο πλευρές και μέχρι σε ποιο σημείο θα δέχονται την επέμβασή τους. Αποφασίστε λοιπόν, αν και πόση βοήθεια θέλετε από τους παππούδες και καθορίστε εκ των προτέρων τους κανόνες επαφής, επικοινωνίας και παρέμβασής τους στην ανατροφή του μωρού σας. Θα πρέπει να τονίσετε σε όλους τους παππούδες και από τις δύο πλευρές, ότι το μωρό είναι δικό σας και ότι η περιποίηση, διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και εκπαίδευση του παιδιού σας αφορά μόνο εσάς. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κάποια λάθη, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας. Μπορείτε να πείτε στους παππούδες ένα παλιό απόφθεγμα που λέει: «Αν ο Θεός ήθελε να αναθρέφουν τα παιδιά οι παππούδες, δεν θα υπήρχε εμμηνόπαυση».

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά η βοήθειά τους, η πείρα τους και οι συμβουλές είναι πολύτιμος θησαυρός. Θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε όλα τα προβλήματα με τους παππούδες, γιατί εκείνος που τελικά θα ζημιωθεί από την απομάκρυνσή τους θα είναι το μωρό σας. Με άλλα λόγια, η καλή σχέση γονιών - παππούδων θα ωφελήσει όλη την οικογένεια. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη και μοναδική βοήθεια στο μωρό σας, καθ' όσον έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, έχουν εμπειρία και αγαπούν πραγματικά το εγγόνι τους, έτσι ώστε εσείς να είσθε ήσυχοι για το μωρό σας. Εκμεταλλευθείτε τη γνώση τους και την εμπειρία τους, μέχρι κάποιου ορίου. Θα σας μάθουν πώς να προσφέρετε αγάπη και σιγουριά στο μωρό σας. Είναι λάθος, ενώ αγαπάτε το μωρό σας, να μην του το δείχνετε για να μην «κακομαθαίνει».

Σε περίπτωση εξάλλου χωρισμού του ζευγαριού, η προσφορά των παππούδων είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να παροτρύνετε το μωρό σας να αγαπάει τους παππούδες και να τους βλέπει πολύ συχνά, χωρίς να στρέφετε το μωρό εναντίον των παππούδων. Φυσικά θα πρέπει και οι παππούδες από την πλευρά τους να μην στρέφουν το μωρό εναντίον του ενός ή του άλλου γονιού. Μην παρασυρθείτε από άσχημα συναισθήματα, σκεφθείτε το μωρό σας, χρειάζεται αγάπη, ασφάλεια και στοργή που μπορεί να τα πάρει ανιδιοτελώς από τους παππούδες.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι η πατρότητα ή η μητρότητα είναι μια ευθύνη, το να είσαι παππούς ή γιαγιά είναι ανταμοιβή, μια ανταμοιβή που και εσείς θα θέλατε να απολαύσετε κάποια μέρα στο μέλλον. Βεβαιωθείτε ότι δεν στερείτε από τους δικούς σας γονείς αυτή την ανταμοιβή.

Νταντά (βρεφοκόμος)

Πριν πολλά χρόνια οι νταντάδες αποτελούσαν απαραίτητο υπηρετικό προσωπικό των πολύ πλουσίων οικογενειών. Ο ρόλος των βρεφοκόμων ήταν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και οι βασιλικές οικογένειες συμβάλλουν άμεσα στο μεγάλωμα του μωρού τους, ταΐζοντάς το, αλλάζοντάς το κλπ, και βοηθούνται από κάποια οικιακή βοηθό.

Οι γονείς μερικές φορές προβληματίζονται να πάρουν νταντά διότι δεν θέλουν να σηκώνονται τη νύχτα, θέλουν να έχουν ελεύθερο χρόνο για το άλλο παιδί ή διότι έχουν ανασφάλεια για το πώς θα μεγαλώσουν το μωρό τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ιδεώδες είναι να μεγαλώσουν το μωρό οι γονείς του. Εάν νιώθετε άπειροι, ζητήστε βοήθεια από τη μαία και τον παιδίατρό σας. Εάν όμως δεν σας καλύψουν, μπορείτε να προσλάβετε μια νταντά, αλλά για πολύ μικρό διάστημα, ώστε να σας εκπαιδεύσει. Σε περίπτωση που η μάνα είναι κουρασμένη από τον τοκετό, μπορεί ο πατέρας να ταΐσει το μωρό, να αλλάξει τις πάνες, να κάνει το μπάνιο του μωρού ή ο ένας να το φροντίζει την ημέρα και ο άλλος τη νύχτα. Εάν προσλάβετε νταντά για να ασχολείσθε αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί, είναι μεγάλο λάθος, διότι μεταθέτετε το πρόβλημα για αργότερα που θα διώξετε τη νταντά και τότε θα είναι πολύ χειρότερα. Μάθετε να μοιράζεστε την ευθύνη του μωρού με τον μπαμπά από την αρχή, ώστε να έχετε χρόνο και για το άλλο παιδί.

Αν τελικά αποφασίσετε να προσλάβετε νταντά, μην απευθύνεστε σε γραφεία και σε αγγελίες εφημερίδων. Ρωτήστε τους φίλους σας, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άτομο που έχει μεγαλώσει δικά του παιδιά. Οποιαδήποτε όμως κι αν προσλάβετε, κάντε εξετάσεις για φυματίωση ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα. Ο παιδίατρός σας θα σας συμβουλεύσει τι να κάνετε.

Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
(από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη
άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr.
Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική
αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.