facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

H Άνοιξη με τις γύρεις & τις αλλεργίες της

H Άνοιξη με τις γύρεις & τις αλλεργίες της

H Άνοιξη με τις γύρεις & τις αλλεργίες της

Η γύρη

Τα έντομα, τρέφονται με το νέκταρ του άνθους και μεταφέρουν από λουλούδι σε λουλούδι τη γύρη, που γονιμοποιεί τα ωάρια, στον ύπερο. Αλλά και ο άνεμος μεταφέρει τις διάφορες γύρεις. Αυτές οι αερομεταφερόμενες γύρεις είναι η αιτία της ενοχλητικής συμπτωματολογίας, από την οποία υποφέρει, περί το 20 με 25% του γενικού πληθυσμού!

Την άνοιξη, ο άνεμος περιέχει τις γύρεις, όταν δε είναι ισχυρός τις παρασύρει μέχρι 200 χιλιόμετρα! Αυτό συμβαίνει διότι οι μικρού μεγέθους γυρεόκοκκοι είναι ελαφρείς. Και, επειδή είναι μικρού μεγέθους, εισπνέονται με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας, σε ευαισθητοποιημένα άτομα. Οι γύρεις με μεγάλο μέγεθος, και βάρος, γονιμοποιούν άλλα φυτά όταν τα έντομα τις μεταφέρουν εκεί. Τα φυτά, επομένως, κατατάσσονται σε ανεμόγαμα ή εντομόγαμα, και οι γύρεις ανεμόφιλες ή εντομόφιλες, αντιστοίχως. Οι εντομόφιλες γύρεις δεν εισπνέονται, συνεπώς δεν είναι αλλεργιογόνα, λόγω μεγέθους και βάρους, με εξαιρέσεις τους κηπουρούς, ανθοκόμους, κα.

Η γυρεοφορία

Η γυρεοφορία, κάθε περιοχής, εξαρτάται άμεσα από την γεωγραφία, από το κλίμα της περιοχής. Σε βόρεια ή ορεινά μέρη, δηλ. χαμηλές θερμοκρασίες, φύονται άλλα δένδρα ή γρασίδια και άλλα σε πιο εύκρατες θερμοκρασίες (νότια, πεδινά, παραθαλάσσια). Τα ήπια κλίματα, γενικά, συνδυάζονται με πιο παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας.

Αλλά και ακραία φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί, όπως στην χώρα μας, «ο ανοιξιάτικος χειμώνας του 2007», που μέσα στο μεσοχείμωνο είχε πολλά κουνούπια και άλλα έντομα και λουλούδια της άνοιξης.

Οι κύριες αερομεταφερόμενες γύρεις, στην Ελλάδα, παράγονται από τα:

1. Δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, κυπαρίσσι κ.α.)
2. Αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), χορτάρια, γρασίδια, γκαζόν, «αγριάδα».
3. Ζιζάνια, αγριόχορτα, θάμνοι, αγριοβότανα.

Η γυρεοφορία στην χώρα μας

Τα αγρωστώδη και η ελιά ευθύνονται για το 70% και 60% της αλλεργικής νοσηρότητας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μετά τους θερινούς μήνες υπάρχει η αλλεργία από τα ζιζάνια. Το περδικάκι, όμως, σε ορισμένα μέρη, προκαλεί συμπτώματα (περίπου 4 στους 10 ασθενείς) σχεδόν όλο τον χρόνο, εκτός από Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Η διάδοσή του είναι πολύ εκτεταμένη, σε τοίχους, χαλάσματα, πλακόστρωτα, κ.α. διότι ευδοκιμεί όπου υπάρχει υγρασία και μοιάζει σαν άγριος βασιλικός. Το περδικάκι ή περδικού-λι ή φιλοβασιλικός ονομάζεται επίσης παρθενούλι (διότι υπάρχει στον Παρθενώνα), ή ελξίνη, νεροπλύτα, ζαρο-φλίκι, κολιτσάνι, κ.α., ανάλογα με την περιοχή.

Συμπτώματα - Θεραπεία - Πρόληψη

Τα τυπικά συμπτώματα από τις εαρινές γύρεις είναι τα πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα (χαρακτηριστικά), ο κνησμός (φαγούρα) στην μύτη ή τα μάτια, με ή χωρίς εποχιακό αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Ως θεραπεία εννοείται πρώτα από όλα η πρόληψη, δηλ. η αποφυγή του αιτίου, που όμως δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ανακουφιστική θεραπεία παρέχεται με τα διάφορα φάρμακα. Πολύ καλά αποτελέσματα, ριζική θεραπεία, επιτυγχάνεται με την απευαισθητοποίηση.

Πάντοτε, πρέπει να τονιστεί, επιβάλλεται η μείωση (το καλλίτερο είναι αποφυγή) στην έκθεση, δηλ. πρόληψη, να συνδυάζεται με την οποιαδήποτε θεραπεία, ώστε να μη πυροδοτείται ο μηχανισμός της αλλεργίας.

Όταν υπάρχει γύρεοφορία συνιστάται:

1. Παραμονή μέσα στο σπίτι, με κλειστά παράθυρα, τις «ώρες αιχμής», όταν δηλ. η ατμόσφαιρα είναι «φορτωμένη» με γύρεις (πρακτικά 08:00 και 20:00).
2. Αποφυγή περιπάτων τις «ώρες αιχμής» ή όταν φυσάνε ισχυροί άνεμοι.
3. Διαδρομές - ταξίδια, με κλειστά τα παράθυρα των μεταφορικών μέσων.
4. Χρήση συστήματος κλιματισμού (air condition) και στο σπίτι και στα μεταφορικά μέσα.
5. Επιστρέφοντας στο σπίτι, λούσιμο και πλύσιμο, και τα ενδύματα έξω από το υπνοδωμάτιο.

Σίγουρα, η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή, αλλά με τα προβλήματά της, για τα αλλεργικά άτομα!

Σίγουρα, επίσης, θα λυθούν τα προβλήματα που φέρνει η άνοιξη, αν ο άρρωστος συμβουλευτεί τον γιατρό. Η ιατρική καθοδήγηση με προληπτικά μέτρα, φαρμακοθεραπεία, και ακόμη καλύτερα - όταν και όπου ενδείκνυται - με την απευαισθητοποίηση, είναι σίγουρο, θα απαλλάξει τον άρρωστο από τα ενοχλητικά συμπτώματά του και, κυρίως, έτσι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

 

Δημήτριος Κ. Χατζής
FAAP, Αλλεργιολόγος
Τεύχος 14, Περιοδικό My Life

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Αποστόλου Ε : Αεροαλλεργιολογία, Βασική και Κλινική Αλλεργιολογία, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, σελ. 127 - 148, 2001.
2. Brooks GD and Bush RK: Allergens and Other factors Important, in Allergic Disease, in Patterson's Allergic Diseases, 6th Edition, ED L Grammer & P Greenberger, p 81 - 130, 2002
3. Esch RE and Bush RK: Aerobiology of Outdoor Allergens, in Middleton's Allergy Principles and Practice, 6th Edition, p 529 - 556, 2003
4. Platts - Mills T: Indoor Allergens, in Middleton's Allergy Principles and Practice, 6th Edition, 557 - 5767, 2003
5. Sicherer S and Eggleston PA: Environmental Allergens in Allergic Diseases Diagnosis and Teatment, 3rd Edition, Ed P Liebermann & J Anderson, p 53-83, 2007

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.