facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ωτοπλαστική σε αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά)

Ωτοπλαστική σε αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά)

Ωτοπλαστική σε αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά)

Τα αφεστώτα ώτα είναι μία συνηθισμένη πάθηση η οποία απασχολεί πολλά παιδιά, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. Είναι ορατή από την ώρα που γεννιούνται και τους ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Ποιές λύσεις υπάρχουν και πότε συνίσταται η διόρθωσή τους;

Η λύση προς διόρθωση των αφεστώτων ώτων είναι καθαρά χειρουργική και η ιδιαιτερότητά της είναι ότι μπορεί να γίνει και να επιτευχθεί στην προσχολική ηλικία.

Είναι σημαντικό διότι ο χόνδρος διορθώνεται, αποκτά φυσιολογικό σχήμα σε ηλικίες που τα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα το σχολείο ώστε να μην δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα από σχόλια των άλλων παιδιών. Τα αφεστώτα ώτα συνήθως έχουν κάποιο κληρονομικό υπόστρωμα. Ένας από τους δύο γονείς έχει αφεστώτα ώτα ή και κάποιος άλλος στο κοντινό οικογενειακό περιβάλλον.

Υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές που συντελούν σε μόνιμο αποτέλεσμα αποκατάστασής τους. Η τομή γίνεται ακριβώς πίσω από το αυτί και δεν είναι ορατή. Το χειρουργείο γίνεται σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας με γενική αναισθησία σε αντίθεση με τους ενήλικες που γίνεται με τοπική αναισθησία. Η επούλωση είναι πολύ καλή, ταχεία και άμεση. Ο χόνδρος του αυτιού παίρνει πολύ ωραίο σχήμα και διαμορφώνεται έτσι ούτως ώστε να μην επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Μετεγχειρητικά δίνεται αντιβίωση και συνιστάται η χρήση κορδέλας η οποία κρατάει τα αυτάκια στη σωστή τους θέση. Η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση καθώς δεν επηρεάζει τις σχολικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες των παιδιών. Επιπροσθέτως, πολλές φορές χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα ούτως ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία κοπής τους. Η επέμβαση αυτή είναι μία αισθητική πλαστική επέμβαση και συντελεί στην οριστική λύση του προβλήματος.

 

Γράφτηκε από: Μαρία Κοτρώτσιου
Πλαστικός Χειρουργός - Ειδικευμένη σε αισθητική και επανορθωτική πλαστική χειρουργική - Μέλος της ελληνικής εταιρείας Αισθητικής και Επανορθωτικής Πλαστικής χειρουργικής - Μέλος της EURAPS - Μέλος της ISAPS
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: markotro@otenet.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.