facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ωτίτιδα. Η πιο συχνή πάθηση σε βρέφη και παιδιά

Ωτίτιδα

Ωτίτιδα

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος της παιδικής ηλικίας, αποτελεί η λοίμωξη του μέσου ωτός, η λεγόμενη μέση ωτίτιδα. Αυτή η πάθηση είναι συχνή το χειμώνα και μάλιστα στα βρέφη και στα παιδιά ιδιαίτερα ηλικίας μικρότερης των 2 ετών.

Με τον όρο οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ) συχνά εννοούμε εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού που συνοδεύεται από πόνο, μείωση της ακουστικής οξύτητας (παροδική βαρηκοΐα) και εικόνα φλεγμονής του τυμπανικού υμένα.

Παράγοντες  που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης υποτροπιάζουσας ή σοβαρότερης λοίμωξης του μέσου ώτους είναι το νεαρό της ηλικίας κατά το πρώτο επεισόδιο, το άρρεν φύλο, το θετικό οικογενειακό ιστορικό, ο παιδικός σταθμός και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Αντίθετα έχει διαπιστωθεί ότι ο μητρικός  θηλασμός προστατεύει. Αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά, αρχίζουν σιγά-σιγά  τα φαινόμενα της ίασης. Η πυόρροια λιγοστεύει και στο τέλος παύει, η ρήξη του τυμπανικού υμένα επουλώνεται, το οίδημα του βλενογόνου υποχωρεί και η ακοή επανέρχεται βαθμιαία στο φυσιολογικό της επίπεδο.

Συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος και η καταρροϊκή μοραξέλλα, αλλά και ιοί, όπως ο RSV και οι ρινοϊοί.

Η αντιμετώπιση της ΟΜΩ είναι κυρίως φαρμακευτική (αντιβιοτικά) και εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του παιδιού. Έτσι, σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, συστήνεται άμεση έναρξη αντιβιοτικής αγωγής και επανεκτίμηση από τον παιδίατρο σε 1-2 ημέρες. Σε μεγαλύτερα παιδιά, με ηπιότερη, μη τοξική εικόνα, μπορεί να συσταθεί επαναξιολόγηση κάθε 24 ώρες και έναρξη αντιβιοτικής αγωγής σε δεύτερο χρόνο, επί μη υποχώρησης των συμπτωμάτων ή επί επιδείνωσης της κλινικής εικόνας. Επιπλέον των αντιβιοτικών, συνήθως χορηγούνται και αναλγητικά, για τον έλεγχο του πόνου και του πυρετού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τοπικά αποσυμφορητικά, κυρίως κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Τέλος σε περίπτωση ωτόρροιας συστήνεται ο καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με προσοχή. 

Η μέση ωτίτιδα με υγρό, συχνά συνοδεύει ιογενείς ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή παραμένει ως εύρημα (υγρό στο μέσο ους), μετά την αποδρομή ενός επεισοδίου οξείας μέσης ωτίτιδας. Παραμονή του υγρού πέραν τον 3 μηνών είναι παθολογική και χρήζει αντιμετώπισης. Αρχικά η θεραπεία που επιχειρείται είναι συντηρητική, όπως η χρήση τοπικών αποσυμφορητικών και συχνών, καθημερινών ρινοπλύσεων. Συνήθως, τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση της μέσης ωτίτιδας με υγρό. Επί επιμονής της βαρηκοΐας και του υγρού στο μέσο ους, μπορεί να συσταθεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

 

Απο τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία της παιδιάτρου

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία, Εμμ. Χελιδόνη, Καθ. Παν. Κρήτης, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Κεφάλαιο 2 Ωτολογία, Παθήσεις του Μέσου Ωτός σελ. 75

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.