facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Φοβίες στο σκοτάδι. Πώς το διαχειριζόμαστε;

Φοβίες στο σκοτάδι. Πώς τις διαχειριζόμαστε;

Φοβίες στο σκοτάδι. Πώς τις διαχειριζόμαστε;

Είναι πολλά τα παιδιά που στο σκοτάδι φοβούνται το κάθε τι, ακόμα και οι ντουλάπες του δωματίου τους, παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και γίνονται μέσω της καλπάζουσας φαντασίας τους, απειλητικοί δράκοι.

Είναι προφανές πως σε μικρά παιδιά –προσχολικής ηλικίας- η τετράγωνη λογική μας, για τους αβάσιμους-παράλογους φόβους τους, θα πάει χαμένη. Πώς διαχειριζόμαστε τέτοιους φόβους (ακόμα και στο δωμάτιο του);

  • Σεβόμαστε τις φοβίες του και δεν ειρωνευόμαστε τα συναισθήματά του. Δε λέμε "ντροπή σου είσαι μεγάλο παιδί", αλλά του λέμε "άδικα φοβάσαι αλλά θα σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις το φόβο σου".
  • Ζητήστε του να σας περιγράψει με δικά του λόγια τι νομίζει πως υπάρχει στο… απαγορευμένο, σκοτεινό δωμάτιο. Ακούστε τα λόγια του και αρχίστε τα "κόλπα" σας.
  • Αν το παιδί σάς πει πως φοβάται τους καλικάντζαρους ή δράκους ή κτλ. τότε αντί για λόγια αρχίστε πράξεις. Αφού ανάψετε όλα τα φώτα του δωματίου, κρατώντας το σταθερά από το χεράκι, σκύψτε μαζί του κάτω από το κρεβάτι και δείξτε του πως κάνει λάθος και δεν υπάρχει τίποτα από κάτω. Είναι πολύ σημαντικό να του μάθετε να δίνει όνομα στο φόβο του. Μη σας ικανοποιεί απλά η λέξη "φοβάμαι". Ζητήστε του να σας πει τι φοβάται και το σπουδαιότερο, τι νομίζει πως υπάρχει εκεί που το απειλεί. Και αυτό γιατί, αν το παιδί πεισθεί να δώσει συγκεκριμένο όνομα στο φόβο του, μετά από λίγο, χεράκι-χεράκι θα καταλάβει ξεκάθαρα, πως ο φόβος με "ονοματεπώνυμο" δεν είναι υπαρκτός αλλά μόνο στο μυαλό του.
  • Πολύ συχνά βοηθά το κόλπο με τον "αντικαταστάτη". Τί σημαίνει; Λέτε στο παιδί πως επειδή είναι αδύνατο να μείνετε εσείς δίπλα του στο κρεβάτι για να δείτε τον "κακό δράκο" που μπορεί να έρθει το βράδυ, διαλέξατε (δήθεν για προστασία του) τον αντικαταστάτη - φρουρό... έναν μεγάλο αρκούδο. Μη σας φαίνεται αστείο. Είναι πετυχημένη τακτική η θεραπεία μέσω αντιπροσώπου (έτσι λέγεται). Κάντε μια αστεία τελετή "ορκωμοσίας" του αρκούδου, σαν "σωματοφύλακα" του παιδιού και τοποθετήστε τον δίπλα στο κρεβατάκι του. Επίσης είναι σημαντικό να είναι μεγαλόσωμο (ένας τεράστιος αρκούδος, εμπνέει σεβασμό στο παιδί).
  • Τοποθετήστε ένα φωτάκι νύχτας, ώστε το παιδί να βλέπει πως δεν υπάρχει εισβολή του δράκου αλλά κυρίως να αισθάνεται συνεχώς την παρουσία του σωματοφύλακά του.
  • Τέλος, σε παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι, εφόσον τα βάλετε για ύπνο, με το φωτάκι, τον αρκούδο κτλ, φροντίστε για λίγη ώρα να κάνετε επίτηδες φασαρία στην κουζίνα (μην θρονιαστείτε κατευθείαν στην τηλεόραση). Αυτό γιατί το παιδί ακούγοντας τους θορύβους σας και όχι τη σιωπή θα νιώσει την ασφάλεια της παρουσίας σας, στον διπλανό χώρο.

 

Κώστας Κομματάς
Γράφτηκε από: Κώστας ΚομματάςWebsite: http://www.opediatrosmou.gr/
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: kostaskomm@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.