facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν το παιδί για το φύλο του και το σώμα, την προστασία της υγείας του, την προφύλαξη από τη σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και να το προετοιμάσουν για τις αλλαγές στην εφηβεία και τις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, συχνά νιώθουν αμηχανία όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για το σεξ ή φοβούνται ότι η συζήτηση για τέτοια θέματα θα εξάψει την περιέργεια των παιδιών.

Είναι πολύ σημαντικό να μη διστάζουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους, καθώς έτσι μόνο θα διασφαλίσουν τη σωστή ενημέρωσή τους. Η συζήτηση των αποριών είναι αυτή που θα σπάσει το “ταμπού” που περιβάλλει συχνά το θέμα, θα ανακουφίσει τα παιδιά και θα διασφαλίσει ότι δε θα αναζητήσουν πληροφόρηση σε αναξιόπιστες πηγές.

Συγκεκριμένα:

Έως 3 ετών: Σε αυτή την ηλικία το παιδί νιώθει περιέργεια για το σώμα του και το εξερευνά. Οι γονείς δεν πρέπει να το κάνουν να νιώθει ντροπή και χρειάζεται να μιλήσουν στο παιδί για τις ονομασίες των γεννητικών οργάνων, την προσωπική υγιεινή, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα στη δημόσια συμπεριφορά και τις ιδιωτικές στιγμές.

4-5 ετών: Οι ερωτήσεις των παιδιών συνήθως σχετίζονται με την ανατομία του σώματος και τις διαφορές ανδρών-γυναικών. Μιλάμε στο παιδί για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα κάθε μέρους του σώματος, τις σωματικές διαφορές των δύο φύλων και το πώς γεννιούνται τα παιδιά. Επίσης, τα ενθαρρύνουμε να μιλούν μόνο με ενήλικες που εμπιστεύονται, τους λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίζει στις ευαίσθητες περιοχές, όπως και εκείνα δεν μπορούν να αγγίζουν εκεί τα άλλα παιδάκια.

6-7 ετών: Οι πολλές ερωτήσεις μπορεί από την πλευρά τους να σταματήσουν, όμως οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί στη συζήτηση μαζί τους, προσαρμόζοντάς την ανάλογα με την ωριμότητά τους και μιλώντας για τη σεξουαλική συμπεριφορά. Επίσης, επειδή μπορεί το παιδί στο σχολείο να ακούει διάφορες εκφράσεις, είναι σημαντικό να του εξηγούμε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα τι σημαίνουν, χωρίς να τρομοκρατούμαστε.

8-12 ετών: Αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς τα παιδιά έχουν πολλές πληροφορίες πια (από το σχολείο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τους φίλους τους) και πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις επερχόμενες αλλαγές της εφηβείας. Χρειάζεται να συζητάμε μαζί τους για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα τους, για την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική υγεία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και για τον αυνανισμό και τη σεξουαλική επαφή.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι:

  • Δε χρειάζεται να κρύβουμε, ούτε όμως και να επιδεικνύουμε το γυμνό μας σώμα. Υπάρχουν στιγμές που η πόρτα του δωματίου των γονιών πρέπει να είναι κλειστή.
  • Το παιδί δεν πρέπει να βλέπει ή να ακούει τις σεξουαλικές επαφές των γονιών, παρόλο που μπορεί να γνωρίζει ότι η σεξουαλική επαφή είναι μέρος της σχέσης τους.
  • Αν δεν γνωρίζετε με ακρίβεια κάποια απάντηση ή αν είστε απασχολημένοι, δείξτε στο παιδί ότι ακούσατε την ερώτησή του, πείτε του ότι θα του απαντήσετε όταν έχετε τον απαραίτητο χρόνο και τις κατάλληλες πληροφορίες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επανέλθετε στο ερώτημα και όχι να το ξεχάσετε ή να το αποσιωπήσετε.
  • Είναι καλό να ενημερώνεστε και να μη διστάζετε να απευθυνθείτε σε ειδικό για να συζητήσετε οτιδήποτε σας προβληματίζει σε σχέση με τη συμπεριφορά ή τις ερωτήσεις του παιδιού. Στη συμβουλευτική γραμμή «115 25 Μαζί για το παιδί» ψυχολόγοι απαντούν καθημερινά (9:00 – 21:00) σε ερωτήματα εφήβων, γονέων και παιδιών για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Το σεξ είναι μια φυσιολογική λειτουργία, γι’ αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό δεν πρέπει να προκαλεί αμηχανία. Είναι άλλωστε μια καλή ευκαιρία τα παιδιά σας να αισθανθούν ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς με οποιοδήποτε σημαντικό ερώτημα, και πως σας αρέσει να συζητάτε μαζί τους. Μην ξεχνάτε ότι με αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η ευκαιρία να βάλετε τα θεμέλια για μια σωστή επικοινωνία με το παιδί σας, βασισμένη στον σεβασμό και στην ειλικρίνεια, η οποία θα αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική κατά τη μεταβατική φάση της εφηβείας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συμβάλλετε στην συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού σας, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά μια υγιή στάση απέναντι στο σεξ, έχοντας παράλληλα χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας.

 

 

Στέλλα Σπανού
Γράφτηκε από: Στέλλα ΣπανούWebsite: www.mazigiatopaidi.gr
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.