facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Παιδιά και ψηφιακός κόσμος: Ίντερνετ

παιδια-και-ψηφιακος-κοσμος-ιντερνετ

Η χρήση του Ίντερνετ από τα παιδιά είναι συχνή, ποιοί είναι όμως οι κίνδυνοι και πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε;

Σε μια εποχή όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο (ίντερνετ) πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν υγιείς αντιλήψεις σχετικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Οι παρακάτω συμβουλές προς τους γονείς έχουν εκδοθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κι έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις οικογένειες να διαχειριστούν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο και το ίντερνετ.

  1. Καταστρώστε ένα οικογενειακό πρόγραμμα χρήσης των ψηφιακών μέσων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η καθημερινή ζωή, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται σημαντικές δραστηριότητες όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, η άσκηση, η ανάπαυση και ο ύπνος.
  2. Θεωρήστε τα ψηφιακά μέσα ως ένα ακόμη κοινωνικό πλαίσιο στη ζωή των παιδιών σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές τόσο στο πραγματικό όσο και στο εικονικό περιβάλλον. Δηλαδή: (α) Βάλτε όρια: Τα παιδιά τα έχουν ανάγκη και αναμένουν να τα θέσετε. (β) Γνωρίστε τους φίλους τους online και offline. (γ) Μάθετε ποιο λογισμικό και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν και σε τι σελίδες πλοηγούνται.
  3. Κάντε καθημερινή προτεραιότητα το εκτός ίντερνετ, μη δομημένο παιχνίδι, ιδίως για τα παιδιά μικρής ηλικίας.
  4. Μην επιτρέπετε την απομόνωση μπροστά στην οθόνη. Γίνετε μέρος της ψηφιακής ζωής των παιδιών σας. Παίξτε μαζί τους ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, δείτε μαζί μία εκπομπή ή μια ταινία. Αξιοποιήστε και στις περιστάσεις αυτές τις ευκαιρίες για ουσιαστική συζήτηση.
  5. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Περιορίστε εσείς πρώτοι τη χρήση ψηφιακών μέσων και θα γίνετε έτσι πιο διαθέσιμοι για αλληλεπίδραση με τα παιδιά σας.
  6. Επενδύστε στην επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο και καλλιεργήστε τον διάλογο μεταξύ των μελών της οικογένειας. Τα μικρά παιδιά βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες πολύ περισσότερο όταν συμμετέχουν σε μια πραγματικά αμφίδρομη συζήτηση παρά όταν ακούνε κάποιον παθητικά ή παρακολουθούν μια οθόνη.
  7. Περιορίστε το χρόνο χρήσης ψηφιακών μέσων και του ίντερνετ για τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες (με μοναδική εξαίρεση το video chatting με μέλη της οικογένειας), ενώ παιδιά 2 έως 5 ετών μπορούν να παρακολουθούν έως 1 ώρα την ημέρα, κάποιο υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση να προσπαθείτε να συμμετέχετε κι εσείς σε ό,τι παρακολουθούν τα παιδιά σας.
  8. Δημιουργήστε στο σπίτι σας ζώνες «ελεύθερες τεχνολογίας». Κρατήστε τις οθόνες μακριά από τα οικογενειακά γεύματα, τις κοινωνικές συναντήσεις και τα υπνοδωμάτια των παιδιών. Κλείστε την τηλεόραση αν δεν παρακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Φορτίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά την διάρκεια της νύχτας, έξω από το υπνοδωμάτιο των παιδιών ώστε να βοηθήσετε να αποφύγουν να μπουν στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσουν σε ώρες που θα έπρεπε να κοιμούνται.
  9. Μη χρησιμοποιείτε την τεχνολογία σαν «ηρεμιστικό». Τα ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στο να κρατούν τα παιδιά ήρεμα και ήσυχα αλλά αυτό που έχουν πραγματική ανάγκη τα παιδιά είναι να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να έχουν άλλες δραστηριότητες για να καταπολεμούν την ανία τους
  10. Δεν απαγορεύουμε στους εφήβους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ωστόσο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο έφηβος γιος ή η έφηβη κόρη μας δεν παρεκτρέπεται, ούτε στον πραγματικό ούτε στον κόσμο του ίντερνετ. Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στους εφήβους ότι οι εικόνες, οι σκέψεις και οι πράξεις που «ανεβάζουν», δεν παραμένουν ιδιωτικές αλλά γίνονται αυτόματα κομμάτι του ψηφιακού τους αποτυπώματος, επ’ αόριστον. Είναι απαραίτητο να κρατάμε γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους και να είμαστε στη διάθεσή τους αν έχουν απορίες ή προβληματισμούς.
  11. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σίγουρα θα κάνουν λάθη στη χρήση των ψηφιακών μέσων. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα λάθη τους με κατανόηση και να τα βοηθήσετε να μάθουν απ’ αυτά. Αν ωστόσο διαπιστώνετε ανησυχητικά σημεία (π.χ διαδικτυακό εκφοβισμό, αναρτήσεις με συμπεριφορές αυτοτραυματισμού, σεξουαλική παρενόχληση), μην διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια από τους αρμόδιους επαγγελματίες, ένας από τους οποίους είναι και ο παιδίατρός σας.

Συνοψίζοντας, τα ψηφιακά μέσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και τα οφέλη από την ορθολογική χρήση τους μπορεί να είναι σπουδαία. Ωστόσο η «ενώπιος ενωπίω» αλληλεπίδραση των παιδιών με τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους δασκάλους διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της μάθησης και της υγιούς ανάπτυξή τους.

Το άρθρο υπογράφει η παιδίατρος Αγγελή Ελένη, Ευρωκλινική Παίδων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.