facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Οστρακιά. Τι είναι και πως μεταδίδεται

Οστρακιά. Τι είναι και πως μεταδίδεται

Οστρακιά. Τι είναι και πως μεταδίδεται

Οστρακία είναι ένα ερυθηματώδες εξάνθημα με υφή υαλόχαρτου. Πιο συχνά σχετίζεται με λοίμωξη του φάρυγγα, αλλά είναι πιθανό να συνοδεύει πυοδερμία ή μολυσματικό κηρίο.

Μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων. Η μετάδοση γίνεται συνήθως σε συνθήκες συνωστισμού όπως είναι τα σχολεία. Πιο συχνά παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερη των 3 ετών.

Ο χρόνος επώασης είναι 1-7 μέρες, με μέσο όρο τις 3 μέρες. Η νόσος εκδηλώνεται αιφνίδια, με πυρετό, ρίγος, εμετούς, κεφαλαλγία. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως 12-48 ώρες από την έναρξη του πυρετού παρότι μπορεί να εμφανιστεί και ταυτόχρονα με την έναρξη του πυρετού. Χαρακτηρίζεται από λεπτές, ελαφρώς ερυθηματώδεις βλατίδες που εντοπίζονται αρχικά στις μασχάλες, στις μηροβουβωνικές περιοχές και στον αυχένα. Το εξάνθημα γενικεύεται μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αφήνοντας ανέπαφο το πρόσωπο.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΦΙΑ
Κλινική Παιδιατρική, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Καθ. Παν. Αθηνών. Με τη συνεργασία μελών Δ.Ε.Π. όλων των ιατρικών σχολών της Ελλάδος, Τόμος Α', Ζήτα Ιατρικές Εκδόσεις, Κεφάλαιο 6, Λοιμώξεις απο βακτήρια, Οστρακία (Γ. Συρογιαννόπουλος) σελ 434

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.