facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας προσεκβολής του εντέρου, κοντά στην ένωση του λεπτού εντέρου με το παχύ. Η πάθηση είναι γνωστή από παλιά, η αιτιολογία της όμως εξηγήθηκε από τον Αμερικανό παθολογοανατόμο Fitz το 1886 και από τότε ξεκίνησε συστηματικά η χειρουργική θεραπεία της.

Αιτιολογία και εξέλιξη

Το αίτιο της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη του αυλού της. Συνήθως γίνεται αιφνίδια, γιατί οφείλεται σε «κοπρόλιθο» από το περιεχόμενο του εντέρου. Άλλες αιτίες απόφραξης είναι το πρήξιμο του τοιχώματος λόγω ιώσεων, ξένα σώματα ή παράσιτα. Με την απόφραξη του αυλού εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα γρήγορη ανάπτυξη μικροβίων, και νέκρωση του τοιχώματος της σκωληκοειδούς. Αν ο οργανισμός κατορθώσει με τους αμυντικούς μηχανισμούς να περιορίσει το πύον γύρω από την σκωληκοειδή, δημιουργείται το σκωληκοειδικό απόστημα, ενώ αν δεν τα καταφέρει δημιουργείται η διάχυτη περιτονίτιδα.

Κλινική εικόνα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής. Νωρίτερα εμφανίζεται σπάνια. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται δεν είναι πάντα τα ίδια για δύο λόγους. Πρώτον η ανατομική θέση της σκωληκοειδούς δεν είναι σταθερή, και δεύτερον το αίτιο της απόφραξης της δεν είναι πάντα το ίδιο. Η συνήθης κλινική εικόνα έχει ως εξής: Στην αρχή εμφανίζεται πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή του στομάχου. Ο πόνος συνοδεύεται από κακοδιαθεσία, ανορεξία, εμετό ή τάση για εμετό. Η φάση αυτή διαρκεί 4 με 6 ώρες. Στην συνέχεια ο πόνος μετατοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, σταθερός και έντονος. Διάρροιες, πυρετός, ή δέκατα μπορεί να συνυπάρχουν ή όχι. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ταχύτερη όσο μικρότερο είναι το παιδί.

Πώς θα γίνει η διάγνωση;

Η ποικιλία της κλινικής εικόνας δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση, γιατί μας μπερδεύει με άλλες συχνές παθήσεις της παιδικής ηλικίας, όπως η οξεία γαστρεντερίτιδα και η ουρολοίμωξη. Για τους γονείς το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα, που υπάρχει σχεδόν πάντα, είναι ο πόνος. Έτσι πόνος στην κοιλιά που διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες πρέπει να μας οδηγεί στον παιδίατρο ή τον παιδοχειρουργό. Ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται η γενική αίματος και ούρων, και απεικονιστικές όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας. Ο στόχος, αλλά ταυτόχρονα και η δυσκολία, είναι η διάγνωση να γίνει μέσα στις 8-12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, για να προλάβουμε την ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης που μπορεί να οδηγήσει στην περιτονίτιδα. Η δυσκολία στη διάγνωση είναι πιο μεγάλη στα μικρότερα παιδιά, γιατί η νόσος εξελίσσεται ταχύτερα και η εκτίμηση της κλινικής εικόνας είναι δυσκολότερη.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς και ο καθαρισμός της κοιλιακής κοιλότητας. Μετεγχειρητικά θα χρειαστούν από 2 ως 8 ημέρες για την αποθεραπεία, ανάλογα με το πόσο έγκαιρα έγινε η διάγνωση και η σκωληκοειδεκτομή.

Ανοικτή ή λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά είναι ο καλύτερος έλεγχος όλης της κοιλιακής χώρας, η έλλειψη της τομής και των επιπλοκών που την συνοδεύουν, και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μειονεκτήματα αποτελούν το υψηλό κόστος του λαπαροσκοπικού εξοπλισμού, και η ειδική εκπαίδευση που απαιτείται εκ μέρους του χειρουργού.

 

Γράφτηκε από: Πέτρος Βαλιούλης
Χειρουργός Παίδων
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: petros@valioulis.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.