facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μαμά έλα να παίξουμε τώρα! Τι κάνω όταν θέλει συνέχεια να ασχολούμαι μαζί του;

Μαμά έλα να παίξουμε τώρα! Θέλει συνέχεια να ασχολούμαι μαζί του.

Μαμά έλα να παίξουμε τώρα! Θέλει συνέχεια να ασχολούμαι μαζί του.

Το έχετε ακούσει όλες όσες έχετε παιδιά. Σίγουρα πολλές από εμάς θα έχουμε πει και το εξής ‘Είμαι κάθε μέρα σπίτι μαζί του. Από νωρίς το μεσημέρι που επιστρέφω δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο πέρα από αυτό!’

Είναι πολύ συχνό ένας γονιός να νιώθει ότι αφιερώνει όλη του τη μέρα στο παιδί του. Με ποιο τρόπο όμως γίνεται αυτό;

Επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά. Έχετε να μαγειρέψετε, ίσως να καθαρίσετε, να μιλήσετε με φίλους/συγγενείς που μπορεί να σας καλέσουν. Κάπου ανάμεσα στο τηλέφωνο και το ανακάτεμα του φαγητού, κολλάτε κι ένα κομμάτι παζλ. Το παιδί σας γκρινιάζει, το παζλ δεν ολοκληρώνεται, το φαγητό καίγεται, το τηλέφωνο δε σταματάει κι εσείς κοντεύετε να καταρρεύσετε.

Η μητρότητα, ειδικά με τις ευθύνες ενός ολόκληρου νοικοκυριού, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν όμως η προτεραιότητα σας είναι πραγματικά το παιδί σας, τότε δώστε του το χρόνο που του αξίζει και χτίστε μια σχέση με βάση την ηρεμία, την συνέπεια, την ασφάλεια που θα δώσει και σ’ εσάς περισσότερη γαλήνη και ισορροπία.

Το πρόγραμμα είναι λέξη κλειδί στην καθημερινότητα μιας μητέρας. Ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που διανύουν τα χρόνια της βασικής σωματικής και εγκεφαλικής ανάπτυξης, χρειάζονται σταθερότητα ώστε να νιώθουν ασφαλή.

Η σταθερότητα έρχεται μέσα από συνέπεια δικών σας πράξεων προς εκείνα. Επιστρέφετε σπίτι και το παιδί σας λαχταράει να σας δει καθώς είσαστε για εκείνο το βασικότερο πρόσωπο της ζωής του και δεν έχει περάσει ούτε στιγμή μαζί σας από το πρωί που το αφήσατε στη γιαγιά, στην θεία, στην νταντά. Για εκείνο δεν υπάρχουν υποχρεώσεις. Η μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζει είναι το να ασχοληθείτε μαζί του. Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί σας μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, η ανάγνωση ενός παραμυθιού ή το να καθίσετε μαζί στο τραπέζι για το μεσημεριανό ή το γλυκό. Επιστρέφοντας λοιπόν σπίτι αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας βάσει των αναγκών σας.

1) Πολύ σημαντικό! Ενημερώστε το παιδί σας με απλά λόγια για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε 

Έτσι του δημιουργείτε την αίσθηση των ορίων, ότι υπάρχει ένα σχέδιο που θα ακολουθήσετε μαζί και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται ο χρόνος που θα μοιραστείτε μαζί αλλά και ο χρόνος που θα δώσετε σε άλλες ασχολίες που αφορούν εσάς ή το σπίτι.

2) Η ώρα του παιδιού 

Αποφασίστε το χρόνο που θα αφιερώσετε αποκλειστικά παίζοντας με το παιδί σας, βάσει των υποχρεώσεών σας, και παραμείνετε συνεπής σε αυτό. Μην «κλέβετε» στο χρόνο! Τα παιδιά έχουν «εσωτερικό ρολόι» και το νιώθουν συγκρίνοντας τη μία μέρα με την άλλη.

3) Μην ασχολείστε με πολλά πράγματα συγχρόνως 

Κανονίστε, αν είναι δυνατόν, τις δουλειές του σπιτιού την ώρα που το παιδί θα κοιμάται ή που θα περνάει χρόνο με κάποιο άλλο συγγενικό/φιλικό πρόσωπο. Κι εάν χτυπήσει το τηλέφωνο απαντήστε ευγενικά πως είστε απασχολημένη.

4) Δεν υπάρχει κανείς άλλος να κρατήσει το παιδί

Κάντε το παιδί σας κομμάτι των δραστηριοτήτων σας, πάντα βάσει της ηλικίας του και των ικανοτήτων του. Π.χ. ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ζητώντας του ασφαλή αντικείμενα (όπως μια ξύλινη κουτάλα).

Το καθημερινό επαναληπτικό πρόγραμμα επιτρέπει στο παιδί σας να νιώσει εμπιστοσύνη σε αυτά που συμφωνείτε μαζί του. Έτσι ηρεμεί και μαζί με αυτό κι εσείς! 

 

 

Γράφτηκε από: Ίρις Κρέμερ
Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.