facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κρυολογήματα στα παιδιά: Πότε να επισκεφθώ τον παιδίατρο;

Κρυολογήματα στα παιδιά

Κρυολογήματα στα παιδιά

Κρύωμα είναι η ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (μύτη και λαιμός), και δεν έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Ρινική καταρροή (συνάχι) το οποίο μπορεί να είναι διαυγές, θολερό, κίτρινο ή πράσινο (χωρίς καμία πρακτική αξία στην πρόγνωση).
  2. Συχνά υπάρχει πυρετός (αλλά δεν είναι απαραίτητο).
  3. Πονόλαιμος, που συχνά αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα.
  4. Βήχας, βάθυνση φωνής, δακρυόρροια (υγρά μάτια), και λεμφαδένες στον λαιμό (διογκωμένοι), συχνά συνυπάρχουν, αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί που προκαλούν την ίδια συμπτωματολογία του κρυολογήματος. Υγιή παιδιά έχουν κατά μέσο όρο 6 (!) κρυολογήματα το χρόνο.

Η γρίπη είναι κατά κανόνα βαρύτερη του κρυολογήματος και συνοδεύεται από υψηλότερο πυρετό, κακουχία, και μυαλγίες/αρθραλγίες («πόνοι στα κόκαλα»).

Το κρυολόγημα δεν είναι σοβαρή νόσος, ενώ το 5-10% των παιδιών εμφανίζει κάποια επιπλοκή (συνηθέστερα βακτηριακές λοιμώξεις των αφτιών και των ιγμορείων).

Ποιά παιδιά ΔΕΝ χρειάζεται να δουν τον γιατρό;

Τα παιδιά που έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα δεν χρειάζεται να δουν το γιατρό. Έτσι μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο, ταλαιπωρία, και χρήματα, καθώς επίσης και το stressτου παιδιού που πηγαίνει στον γιατρό.

  1. Πυρετό ως και 3 ημέρες (προσοχή – επίμονος πυρετός πάνω από 39ο Cπρωκτικά, χωρίς τα συνοδά συμπτώματα του κρυώματος πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα από παιδίατρο).
  2. Πονόλαιμο ως και 5 ημέρες (μαζί με άλλα συμπτώματα κρυολογήματος).
  3. Συνάχι και ρινική συμφόρηση ως και 2 εβδομάδες.
  4. Βήχα ως και 3 εβδομάδες.

Ποιά παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να δουν τον παιδίατρο;

Όπως προαναφέρθηκε, 5-10% των παιδιών που κρυολογούν θα αναπτύξουν κάποια δευτερογενή βακτηριακή επιπλοκή. Τα συμπτώματα που πρέπει να σάς οδηγήσουν στον παιδίατρο είναι:

  1. Πόνος στο αφτί ή έκκριμα από το αφτί.
  2. Πόνος στα ιγμόρεια, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
  3. Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή (επείγον).
  4. Πυρετός για περισσότερες από 3 ημέρες.
  5. Πυρετός που υποχωρεί για 24 ώρες, και επανέρχεται.
  6. Πονόλαιμος για περισσότερες από 5 ημέρες.
  7. Ρινική καταρροή για περισσότερες από 2 εβδομάδες.
  8. Βήχας για περισσότερες από 3 εβδομάδες.

Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο;

Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν θα έχει πέσει ο πυρετός (απυρεξία για 24 ώρες), και το ίδιο νιώθει αρκετά καλά ώστε να συμμετέχει στις συνήθεις εργασίες. Η μετάδοση των κρυολογημάτων πρακτικά ΔΕΝ μπορεί να αποφευχθεί.

 

Πηγή: HealthyChildren.org for the AAP

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.