facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (P.D.D., Pervasive Developmental Disorders) αποτελούν ομάδα διαταραχών χαρακτηριζόμενη από δυσκολίες στην ανάπτυξη πολλαπλών βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, όπως η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση.

Ποιες είναι

  • ο Aυτισμός (Autism)
  • το Σύνδρομο Asperger (Asperger Syndrome),
  • το Σύνδρομο Rett (Rett Syndrome)
  • η Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή (Childhood Disintegrative Disorder) και
  • η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή- μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (P.D.D.-N.O.S., Pervasive Developmental Disorder- not otherwise specified)

συνθέτουν τις 5 Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (P.D.D., Pervasive Developmental Disorders).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως αυτά περιγράφονται στα διαγνωστικά εργαλεία DSM και ICD, από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο.

Τα πρώτα σημάδια μπορούν να εντοπιστούν στο πρώτο τρίμηνο ζωής από το αδιαφοροποίητο κλάμα, ωστόσο ασφαλής διάγνωση προκύπτει αρκετά αργότερα, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για επικοινωνία και τα ελλείμματά της.

Χαρακτηριστικά

Τα γενικότερα προβλήματα επικοινωνίας αφορούν κυρίως στην κατανόηση και στη σωστή χρήση της γλώσσας (Πραγματολογικές Διαταραχές, Pragmatics Disorders). Υπάρχουν δυσκολίες τόσο στην κοινωνική συναλλαγή, όσο και στη σχέση με τα αντικείμενα και τα γεγονότα, ενώ οι ανήκοντες στο φάσμα των Δ.Α.Δ. συνήθως αδυνατούν να ξεφύγουν από το πρόγραμμα και τη ρουτίνα τους ή να προσαρμοστούν σε νέους χώρους χωρίς εκπαίδευση.

Παρατηρείται "ιδιόρρυθμο και ασυνήθιστο" παιχνίδι με τα αντικείμενα, χαρακτηριζόμενο από εμμονές σε τμήματα των παιχνιδιών (π.χ. ρόδες αυτοκινήτων) ή απλή παράταξή τους βάσει κριτηρίου(είδος, μέγεθος, χρώμα, κ.λ.π.), ενώ απουσιάζει το συμβολικό παιχνίδι.

Οι ανήκοντες στο φάσμα των Δ.Α.Δ. εμφανίζουν κινητικούς μαννερισμούς, στερεοτυπίες λεκτικές και μη, καθώς επίσης και ασυνήθιστη και ασυνεπή ανταπόκριση σε αλλαγές στις αισθητηριακά προσλαμβανόμενες πληροφορίες (φως, θόρυβοι, μυρωδιές, γεύση, απτική αμυντικότητα).

Θεραπευτική παρέμβαση

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τις Δ.Α.Δ., ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι παρέμβασης με πολύ καλή πρόγνωση- δυνατότητα εξέλιξης- για το μέλλον. Δύναται να χορηγηθεί κατά περίπτωση φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπεριφορικών προβλημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν θετικά και κάποιες δίαιτες (γλουτένη, καζεϊνη, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες) πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο και ειδικό διατροφολόγο/ διαιτολόγο. Μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης τα οποία προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες του κάθε παιδιού με εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνουν διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, φυσικοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό. Η εκπαίδευση και συμμετοχή όλης της οικογένειας στο εξειδικευμένο πρόγραμμα κάθε παιδιού κρίνεται απαραίτητη.

 

 

Γράφτηκε από: Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών ΕλλάδαςWebsite: http://www.selle.gr
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@selle.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.