facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανεμευλογιά. Πότε μεταδίδεται και πως το αντιμετωπίζουμε

Ανεμευλογιά. Πότε μεταδίδεται και πως το αντιμετωπίζουμε

Η ανεμευλογιά ή ανεμοβλογιά όπως συνηθίζεται να την αναφέρουμε, είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα. Είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος (αρκεί απλή επαφή για λίγη ώρα) και έχει χρόνο επώασης 11-21 ημέρες, δηλ. όταν ένα παιδί έλθει σε επαφή με κάποιο άλλο που νοσεί, θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα μετά από 11-21 μέρες.

Τα συμπτώματα της ανεμευλογιάς είναι πυρετός και εξανθήματα με φυσαλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, που στη συνέχεια γίνονται εφελκίδες. Υπάρχουν πάντα στο τριχωτό του κεφαλιού και συνοδεύονται με έντονη φαγούρα. Φυσαλίδες μπορεί να εμφανιστούν και στους βλεννογόνους όπως τα μάτια, στόμα και γεννητικά όργανα.

Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα.

Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν.

Για να αντιμετωπίσουμε την ανεμευλογιά ΔΕΝ δίνουμε ποτέ ασπιρίνη. Σε περίπτωση υψηλού πυρετού θα δώσουμε παρακεταμόλη (DEPON). Κόβουμε καλά τα νυχάκια του παιδιού για να μην ξύνεται και μολύνει τις φυσαλίδες. Για τη φαγούρα κάνουμε μπανάκια με δροσερό νεράκι. Να μην έλθει σε επαφή με άλλα παιδιά μέχρι να μην υπάρχει καμιά φυσαλίδα (να έχουν γίνει όλες καπαλάκια).

Σημειώνεται ότι το παιδί σας μεταδίδει τη νόσο 2 μέρες πριν εμφανιστούν τα πρώτα εξανθήματα και μέχρι οι φυσαλίδες να ξεραθούν.

Τα εξανθήματα διαρκούν 6-8 μέρες και το παιδί αναρρώνει πλήρως σε 8 περίπου ημέρες. Η πτώση όμως των εφελκίδων μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του παιδίατρου

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Ευθυμίου
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: efthimioup@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.