facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Child’ Space Αthens- Συνέντευξη με τη Μάρθα Κλουκίνα

Child’Space Αthens- συνέντευξη από την κ. Μάρθα ΚλουκίναΌταν μάθαμε για τη μέθοδο Child’Space ενθουσιαστήκαμε και αναρωτηθήκαμε. Έτσι αποφασίσαμε να θέσουμε τις απορίες μας στην Μάρθα Κλουκίνα, δασκάλα δημιουργικής κίνησης - σύμβουλος κινητικής ανάπτυξη (Certified Child' Space Practitioner) και διοργανώτρια του Child’ Space Αthens.

1. Τι είναι το Child’ Space Αthens και σε ποιές ηλικίες απευθύνεται;

Το Child' Space Athens είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την υγιή κινητική, συναισθηματική και κοινωνική  ανάπτυξη  των βρεφών στα πρώιμα στάδια από τη γέννηση μέχρι το ελεύθερο περπάτημα και  προσφέρει στους γονείς νέους τρόπους παρατήρησης και παιχνιδιού με το βρέφος τους ενθαρρύνοντας τους δεσμούς  μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους μέσω του αγγίγματος και δημιουργώντας ένα σύνολο ερεθισμάτων (οπτικά, απτικά, ακουστικά), κατάλληλα για αυτή την περίοδο ειδικής ευαισθησίας του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. Βασίζεται στη μέθοδο Child' Space την οποία δημιούργησε η Dr. Chava Shelhav, μία από τις πρώτες μαθήτριες του Moshe Feldenkrais και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Απευθύνεται σε βρέφη από τη γέννηση μέχρι και 2 ετών και τους γονείς τους, που έχουν κανονική ανάπτυξη ή κάποιες αναπτυξιακές δυσκολίες. Εκπληρώνεται μέσα από ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις σχεδιασμένες στα μέτρα αυτών που συμμετέχουν. Οι συνεδρίες μπορούν να προσαρμοστούν και για μεγαλύτερα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.

2. Γιατί να έρθουμε; Τι κερδίζει το παιδί και ο γονιός από τη διαδικασία;

Τα οφέλη μέσα από τη μέθοδο Child’ Space είναι πολλαπλά και σε διαφορετικά επίπεδα.

Καταρχήν, μαθαίνουμε τεχνικές και τρόπους για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ του βρέφους και των γονιών του.

Ενδυναμώνουμε τη συνειδητοποίηση του σώματος των βρεφών, που σε αυτή την πρώιμη ηλικία συνδέεται άμεσα με τη μάθηση σε κινητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και γνωστικό επίπεδο και θέτει γερά θεμέλια και για τις μετέπειτα μαθησιακές λειτουργίες.

Βελτιώνουμε την ποιότητα στην κίνηση στα βρέφη και διευρύνουμε το κινητικό τους ρεπερτόριο χρησιμοποιώντας μία ποικιλία θέσεων (π.χ. ανάσκελα, μπρούμυτα, πλάι) ανάλογα πάντα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται). Επίσης τραγουδάμε και παίζουμε ενισχύοντας την προ-λεκτική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Όσο για τους γονείς, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και την εμπιστοσύνη τους στον γονεϊκό τους ρόλο. Εκπαιδεύονται στο να παρατηρούν το βρέφος με ευαισθησία και να υποστηρίζουν με τεχνικές του αγγίγματος τα ορόσημα της ανάπτυξης και τις μεταβάσεις μεταξύ αυτών, που είναι εξίσου σημαντικές. Μαθαίνουν νέους τρόπους για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του βρέφους αλλά και να το ηρεμούν. Καθώς και πότε να το βοηθάνε αλλά και πότε να του επιτρέπουν να αναπτύξει μόνο του την ικανότητα να λύνει ‘προβλήματα’.

3. Ποιό ήταν το ερέθισμα της δημιουργίας του Child’ Space;

Δουλεύοντας ήδη με παιδιά αλλά και ενήλικες τα τελευταία 18 χρόνια και βλέποντας αυτή τη μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές σωματικές δυνατότητες, και όχι μόνο, που δημιουργούν το προσωπικό προφίλ ή την προσωπική ιστορία του καθένα μας, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα πότε ακριβώς αρχίζει να γράφεται αυτή η πρώτη σελίδα της προσωπικής ιστορίας του καθένα μας. Μέσα από την εμπειρία του Child’ Space, σπουδάζοντας τη μέθοδο και δουλεύοντας με αυτή, άρχισα να απαντώ λοιπόν σε αυτή την ερώτησή μου. Η ιστορία του καθένα  μας αρχίζει να γράφεται από την πρώτη μέρα που ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο και μπορεί να σχετίζεται άμεσα με διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. με τον τρόπο που μας κρατάνε αυτοί που μας φροντίζουν, τον τρόπο που μας μιλάνε και επικοινωνούν μαζί μας, τη θέση που επιλέγουν να μας βάλουν για ύπνο και άλλα τόσα που ίσως να μην μπορούμε καν να φανταστούμε ότι συνδέονται με θέματα και προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ενήλική μας ζωή. Εξάλλου αυτό υποστηρίζει και η δημιουργός  της μεθόδου Dr. Chava Shelhav. «Εξασφαλίζοντας μία υγιή ανάπτυξη με τα κατάλληλα ερεθίσματα, σε αυτά τα πρώιμα στάδια όπου δομείται η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, χτίζουμε  γερά θεμέλια για τις απαιτήσεις του μέλλοντος, τη σχολική ετοιμότητα κ.α.»

4. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε σχέση με το Child’ Space Athens μέσα στα σχέδια μου, είναι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος παρουσιάσεων και ενημέρωσης γονέων αλλά και επαγγελματιών που αφορούν αυτές τις ηλικίες, σε σχέση με τη μέθοδο Child’ Space  και την κινητική ανάπτυξη. Ευτυχώς έχει ήδη αρχίσει όλο και περισσότερος  κόσμος να ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις ηλικίες και να καταλαβαίνει την σημαντικότητα αυτών των πρώιμων σταδίων ανάπτυξης και αυτό είναι ελπιδοφόρο για την ποιότητα ζωής και των βρεφών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. 

Στα άμεσα σχέδια μου είναι να ανοίξει άλλη μία ομάδα συναντήσεων Child’ Space Athens, βρεφών μαζί με τους γονείς τους, στο Χαλάνδρι. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται κάθε Παρασκευή πρωί, ξεκινώντας στις 7 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται σε έξι Παρασκευές. 

Επίσης το Child’ Space Athens  θα συνεργαστεί και με το κέντρο προσχολικής ηλικίας Myplayce, στο Ψυχικό όπου κάθε Τρίτη πρωί θα δημιουργήσουμε άλλη μία ομάδα συναντήσεων, από τις 4 Φεβρουαρίου. 

5. Με τι άλλο ασχολείστε;

Εκτός από την οικογένειά μου, όπου είναι ήδη μία πλήρης απασχόληση, το ευρύτερο πεδίο μου είναι ο χορός και η κίνηση και έχω δουλέψει αρκετό καιρό ως κινησιολόγος στο θέατρο και στο παιδικό θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί ειδικά με το θέατρο και τις παραστάσεις για μικρές ηλικίες, στην μικρή Πόρτα της Ξ. Καλογεροπούλου όπως και συνεχίζω να δουλεύω με παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από τη δημιουργική κίνηση και το παιχνίδι.

Μάρθα Κλουκίνα, BA in Dance Theatre, Laban Centre for Movement and Dance, δασκάλα δημιουργικής κίνησης - σύμβουλος κινητικής ανάπτυξη (Certified Child' Space Practitioner) 

http://www.childspaceathens.gr/

 

Απο την συντακτική ομάδα του babyzone.gr


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.