facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

6 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στη νέα μαμά (και 3 πράγματα που πρέπει να πεις!)

6 πράγματα που δεν πρέπει να πεις στη νέα μαμά (και 3 πράγματα που πρέπει να πεις!)Ο ενθουσιασμός από την άφιξη του γλυκύτατου μωρού σας, συνοδεύεται και από εξάντληση και ανησυχίες. Αυτούς τους πρώτους μήνες, ακόμη και ένα καλοπροαίρετο σχόλιο μπορεί να είναι αρκετό για να φέρει τη νέα μαμά στα άκρα. Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για σχόλια ή ερωτήσεις που σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να κάνετε στη νέα μαμά (και κάποια πράγματα που θα ήθελε να ακούσει!)

 

 • 1o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Τόσο γρήγορα το επόμενο; False alarm!
  1o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Τόσο γρήγορα το επόμενο; False alarm!
  Υπάρχουν οι περιπτώσεις (ελάχιστες) όπου μία νέα μαμά μπορεί να βγει από το μαιευτήριο και να επανέλθει στον παλιό εαυτό της πολύ γρήγορα. Για τις υπόλοιπες όμως ισχύει ο κανόνας: Στη γέννα χάνεις τα 8-10 κιλά του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού αλλά η κοιλίτσα που φαίνεται σα να είσαι 5 μηνών έγκυος μπορεί να αργήσει να επανέλθει. Αυτό το στάδιο μπορεί να κρατήσει από μερικές μέρες μέχρι μερικούς μήνες. Εάν λοιπόν έχεις να την επισκεφτείς καιρό και έχει ένα γλυκύτατο μωράκι ήδη, μη βιαστείς να υποθέσεις ότι η κοιλίτσα οφείλεται σε νέα εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι false alarm!
 • 2o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Θα επιστρέψεις στη δουλειά;

  2o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Θα επιστρέψεις στη δουλειά;
  Είναι μία ερώτηση που μπορεί να φορτίσει το κλίμα καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εκφραστούν προσωπικές απόψεις που ίσως η νέα μαμά δεν είναι σε θέση να ακούσει. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι προσωπική και θα πρέπει να παρθεί από την ίδια και το σύζυγό της.
 • 3o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Θηλάζεις;

  3o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Θηλάζεις;
  Εάν ρωτάς και είσαι στενός φιλός/η της νέας μαμάς τότε κανένα πρόβλημα. Εάν όμως είστε απλά γνωστοί απέφυγε να κάνεις τέτοιου είδους ερώτηση ειδικά εάν είσαι άντρας.
  Εάν ρωτάς για να προσφέρεις τη βοήθειά σου μπορείς να πεις το εξής: «Ξέρω μία πολύ καλή σύμβουλο γαλουχίας, εάν σε ενδιαφέρει.» ή «Αυτές οι πρώτες ημέρες με συνεχή θηλασμό ήταν πολύ δύσκολες για μένα. Εάν χρειαστείς το οτιδήποτε, είμαι εδώ για σένα.». Εάν οι νέοι γονείς θέλουν να συνεχίσουν τη συζήτηση θα το κάνουν.

 • 4o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Μην το έχεις συνέχεια αγκαλιά. Θα το κακομάθεις


  4o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Μην το έχεις συνέχεια αγκαλιά. Θα το κακομάθεις

  Ναι θα το πούμε. Δεν μπορείς να κακομάθεις το μωρό κρατώντας το συνέχεια αγκαλιά. Το μωρό θέλει αγάπη και επαφή με τους γονείς του, να τους αγγίζει, να αισθάνεται το δέρμα τους και τον χτύπο της καρδιάς τους. Πόσο μάλλον τους πρώτους μήνες της ζωής του.
 • 5o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Περίμενε, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
  5o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Περίμενε, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
  Όταν έχεις απέναντί σου μαμά και μπαμπά που δεν έχουν κοιμηθεί καθόλου το βράδυ, που παλεύουν να βρουν τρόπο να το ταΐσουν και να βάλουν σε μία τάξη την κάθε άλλο παρά ήσυχη οικογενειακή τους ζωή, αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλανε να ακούσουν. Η δική σου εμπειρία από το νήπιο/έφηβο/40 ετών παιδί σου που σε έκανε έξω φρενών, μπορεί να μην είναι κάτι που θέλει να ακούσει η νέα μαμά.
 • 6o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις:
  Είναι τόσο γλυκός!
  6o πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να αναφέρεις στη νέα μαμά: Είναι τόσο γλυκός!είναι τόσο γλυκός
  Το περνάς για αγοράκι ενώ είναι κοριτσάκι! Σε δύσκολη θέση και εσύ και η μαμά! Όταν δεν είσαι σίγουρος για το φίλο του μωρού καλύτερα να πεις κάτι ουδέτερο όπως «Τι όμορφα μάτια που έχει» ή «τι όμορφο παιδάκι είναι αυτό!»
 • 1ο πράγμα που μπορείς να πεις:
  Θα ήθελα να έρθω από κει ένα βραδάκι αλλά να μην κάνεις τίποτα. Θα φέρω εγώ κάτι. Ποιο βράδυ προτείνεις;1ο πράγμα που μπορείς να πεις στη νέα μαμά: Θα ήθελα να έρθω από κει ένα βραδάκι αλλά να μην κάνεις τίποτα. Θα φέρω εγώ κάτι. Ποιο βράδυ προτείνεις;
  Μην πεις σε ένα νέο γονιό: «Για ότι χρειαστείς πάρε με». Πιθανότατα να μην σε πάρει ποτέ. Για άλλο λόγο ναι, για να σου ζητήσει όμως κάτι, μάλλον δύσκολο. Σε αντιδιαστολή, πρότεινε εσύ ένα τρόπο που μπορεί να τους βοηθήσει. Πίστεψέ με, θα εκτιμηθεί δεόντως.
 • 2ο πράγμα που μπορείς να πεις:
  Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στη φάση αυτή που περνάς εσύ τώρα τα είχα δει όλα κωλυόμενα

  2ο πράγμα που μπορείς να πεις στη νέα μαμά: Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στη φάση αυτή που περνάς εσύ τώρα τα είχα δει όλα κωλυόμεναΜερικές φορές είναι ωραίο και ανακουφιστικό να ακούει ο νέος γονιός ότι δεν είναι ο μόνος που παλεύει!
 • 3ο πράγμα που μπορείς να πεις:
  Τίποτα.
  3ο πράγμα που μπορείς να πεις στη νέα μαμά: Τίποτα.Απλά να είσαι εκεί και να ακούς. Άφησέ την να μιλήσει για τις αγωνίες της, τα άγχη, τις ανησυχίες της, τις χαρές, τους φόβους της. Γελάστε μαζί! Κλάψτε μαζί. Βοήθησέ τη στις δουλειές. Απλά να είσαι εκεί.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr