facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ο Γαργαληστής - Συνέντευξη με την Υβόννη Τζάθα

ΓαργαληστήςΌταν πήραμε είδηση ότι εξελίσσεται μια διαδραστική και συνάμα πρωτότυπη παιδική παράσταση, δε χάσαμε χρόνο να ρωτήσουμε την ηθοποιό Υβόννη Τζάθα, τι είναι ο Γαργαληστής.

1. Παιδάκια ποιάς ηλικίας  μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση ο Γαργαληστής;

Η παράσταση είναι έτσι δομημένη και σχεδιασμένη ώστε να συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα θεατών, μικρών και μεγάλων. Το είχαμε κατά νου σε όλη τη διάρκεια των προβών. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο από τη σκηνοθεσία και τη δική μας συμμετοχή, αλλά και από τα σκηνικά και τους όμορφους φωτισμούς. Από την ηλικία των τριών, ένα παιδάκι είναι σε θέση να παρακολουθήσει την παράσταση, καθώς πέρα από την ιστορία του Γαργαληστή η παράσταση είναι γεμάτη από εικόνες, χρώματα και τραγούδια. Είναι πολύ τρυφερό όταν γονείς παιδιών δύο και τριών ετών μας λένε ότι είναι η πρώτη φορά που το παιδί τους πάει στο θέατρο και είναι πολύ χαρούμενοι που αυτή  η πρώτη παράσταση είναι ο Γαργαλήστης.

2. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση και ποιές ημερομηνίες μπορούν να έρθουν τα παιδάκια να την παρακολουθήσουν;

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ. Πρώτη φορά δραματοποιείται με αυτόν τον τρόπο από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο. Παρακολουθούμε την ιστορία ενός ασυνήθιστου ληστή που με προσφορά και ανιδιοτέλεια, θέλει να δώσει στα παιδιά μη υλικά αγαθά με ανεκτίμητη αξία όπως το γέλιο. Τη συγκεκριμένη στιγμή τον πετυχαίνουμε στη μικρή πόλη της Νέας Καρβάλης, όπου και θα επιτελέσει το ανιδιοτελές του έργο. Δεν είναι όμως μόνος του, έχει τη βοήθεια της θείας του από το Παρίσι και στο δρόμο του θα σταθούν εμπόδια που θα μπορέσει να ξεπεράσει. Το έργο είναι γεμάτο ευφάνταστες ρίμες, τις οποίες καλούμαστε να αφηγηθούμε με τρόπο άμεσο και χιουμοριστικό, καθώς και μουσική και τραγούδια που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στην παράσταση. Κάποια στοιχεία που προσθέσαμε κατά τη διάρκεια των προβών και που στις παραστάσεις αρέσουν πολύ στα παιδιά είναι αυτά της διάδρασης. Όποτε τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν μαζί μας και να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια του Γαργαληστή, ξεσηκώνουν πραγματικά το θέατρο. Άλλωστε και η έναρξη της παράστασης είναι τέτοια ώστε ηθοποιοί και παιδιά γινόμαστε «συνένοχοι»  στην παράσταση.

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 12.00 στο θέατρο Ιλίσια –Βολανάκης.

3. Είναι η πρώτη χρονιά που παρουσιάζεται και ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 

Παρά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, το οποίο έχει φτάσει ήδη τη 10η χιλιάδα ανατύπωσης, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται με δραματοποιημένο τρόπο και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό όλοι οι συντελεστές. Προσπαθήσαμε πολύ για ένα αποτέλεσμα τίμιο και ειλικρινές: επενδύοντας στο χιούμορ και τη σύγχρονη αισθητική, καθώς επίσης συμπεριλαμβάνοντας και πολλά στοιχεία από το σωματικό θέατρο, που είναι και η κύρια εκπαίδευση των τεσσάρων ηθοποιών.

Θα θέλαμε πολύ η παράσταση να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς και να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν. Το κοινό ανταποκρίνεται θετικά και θα θέλαμε πολύ αυτήν την παράσταση να τη δουν πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι, ακριβώς για τις αξίες που προβάλλει και που είναι τόσο σημαντικές, ειδικά σε μια εποχή που τα παιδιά καλούνται να συνηθίσουν σε νέα δεδομένα.

4. Τι σας παρακίνησε να πάρετε την απόφαση ώστε να μεταφέρετε το παραμύθι στο θέατρο;

Η απόφαση ήταν της Αλεξάνδρας Μήνου που έχει αναλάβει την παραγωγή της παράστασης, καθώς και του σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνου.  Όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω χάρηκα πολύ, καθώς είχα ξανασυνεργαστεί και με τον Δημήτρη αλλά και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, τον Γιάννη Διαμαντή, τον Θεοδόση Κώνστα και την Αγγελική Μαχαίρα. Με ενδιέφερε πολύ το ότι θα παίρναμε ένα υλικό που δεν είχε ξαναπαιχτεί στο θέατρο και θα είχαμε την ελευθερία να κάνουμε εικόνες και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο  που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο εικονογραφημένος ή στην φαντασία των παιδιών. Το παραμύθι είναι πρωτότυπο και τρυφερό και θίγει θέματα που είναι πάντα επίκαιρα και ουσιώδη, ειδικά για τα παιδιά που ακόμα διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Απο την συντακτική ομάδα του babyzone.gr 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.