facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό μας

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό μας

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό μας

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν υπόκειται πάντα σε προγραμματισμό. Χρειάζεστε χρόνο για να συνηθίσετε στη νέα οικογενειακή ζωή μαζί με το μωρό σας και σαφώς δεν υπάρχει καμία συνταγή γι' αυτό.

Μετά την άφιξη του μωρού στο σπίτι ξεκινά ένας νέος κύκλος ζωής που συνοδεύεται από πολλά και ποικίλα συναισθήματα - μερικά εκ των οποίων μπορεί να μην είναι αυτά που περιμένατε. Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται απερίγραπτη ευτυχία και, όταν μάλιστα το μωρό είναι καλόβολο, ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο. Κάποιοι άλλοι γονείς, πάλι, νιώθουν πιο βαριά την ευθύνη επάνω τους και είναι λιγότερο παρορμητικοί. Το σίγουρο είναι πως κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά το γεγονός.

Τι μπορεί να συμβεί τις πρώτες ημέρες

Εκτός από την αντιμετώπιση της φυσικής καταπόνησης, όπως τα ράμματα της περινεοτομής ή μιας καισαρικής, η καθημερινότητα σας θα επηρεαστεί άμεσα από τα ακόλουθα:

Αίσθημα ευθύνης  

Ξαφνικά διαπιστώνετε πως τώρα είστε υπεύθυνοι για ένα πλάσμα αβοήθητο και εξαρτώμενο αποκλειστικά από εσάς. Πρέπει να το ταΐζετε, να το αλλάζετε, να το πλένετε, να το φροντίζετε, να ασχολείστε με την υγεία του και να το αγαπάτε.

Έλλειψη ρουτίνας

Οι ημέρες σας ήταν προβλέψιμες πριν από τη γέννηση αλλά τώρα έχει γίνει μια μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμά σας - όλα περιστρέφονται γύρω από τη φροντίδα του μωρού. Σύντομα θα υιοθετήσετε μια διαφορετική καθημερινή πρακτική βασισμένη στις ανάγκες του μωρού αλλά, στο μεταξύ, θα πρέπει να αποδεχτείτε πως στη ζωή σας θα επικρατεί ένα μικρό χάος.

Νέες ανάγκες

Η ικανοποίηση των αναγκών του μωρού σας είναι μια ιδιαιτέρως εξαντλητική διαδικασία, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η στέρηση της συνήθους διάρκειας του ύπνου, η προσπάθεια να μάθετε καινούργια πράγματα και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και οι νέες έγνοιες που θα αποκτήσετε θα επιφέρουν μεγάλη πίεση σ' εσάς και στο σύντροφο σας.

Επισκέπτες

Όλοι επιθυμούν να δουν το νεοφερμένο μέλος και εσείς θα αισθάνεστε υπέροχα να το επιδεικνύετε σε φίλους και συγγενείς. Ωστόσο, αυτό σας στερεί το λιγοστό ελεύθερο χρόνο σας για να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Ίσως είχατε μια πλήρους απασχόλησης εργασία πριν από τον τοκετό σας, ή συνηθίζατε να βγαίνετε έξω με το σύντροφό σας χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό.  Έχετε πλέον μπει σε άλλη φάση,  όπου θα πρέπει να θυσιάσετε και οι δύο την προσωπική σας ελευθερία, γιατί πρέπει να υπολογίσετε τις ανάγκες του νέου μέλους της οικογένειάς σας.

Περίοδος προσαρμογής

Όπως όλοι οι γονείς, σας ενδιαφέρει να φροντίζετε σωστά το μωρό σας, να μην του λείπει τίποτα και να είναι υγιές και χαρούμενο. Για όλα αυτά πρέπει να έχετε υπομονή, ψυχραιμία και, το κυριότερο, να μην αφήνετε τις μικροεντάσεις να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Σύντομα θα προσαρμοστείτε στις αλλαγές της ζωής σας και σε λίγες εβδομάδες θα διαπιστώσετε πόσο γεμάτος είναι ο χρόνος σας με τα νέα καθήκοντα, τα οποία θα σας γεμίζουν ικανοποίηση.

Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Τη μια στιγμή μπορεί να αισθάνεστε ενθουσιασμένη γιατί το μωρό σας ήπιε μονορούφι το γάλα του, και την άλλη μπορεί να δακρύζετε γιατί κλαίει και δεν καταλαβαίνετε τι του συμβαίνει. Μερικές φορές μπορεί να είστε αβέβαιη, ευάλωτη, ακόμα και εξαντλημένη, αλλά μην ανησυχείτε. Αυτές οι μικρές συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι πολύ συνηθισμένες.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς παρουσιάζουν μια ελαφριάς μορφής κατάθλιψη και ανησυχία τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Είναι γνωστή ως «baby blues». Τα συναισθήματα αυτά είναι τόσο διαδεδομένα που θεωρούνται εντελώς φυσιολογικά. Τα συναισθήματα κατάθλιψης συχνά σχετίζονται με την τεράστια πτώση των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας μετά τον τοκετό. Είναι επίσης και μια προβλέψιμη αντίδραση στη μεγάλη ευθύνη απέναντι στο μωρό καθώς και στις υπόλοιπες αλλαγές που παρατηρείτε στο σώμα αλλά και στη ζωή σας ολόκληρη. Όποια κι αν είναι η αιτία, τα baby blues σύντομα υποχωρούν, καθώς αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση σας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ευμετάβλητη διάθεσή σας, φροντίστε να μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε, αλλά να τα μοιράζεστε με το σύντροφο σας και κάποιο στενό φίλο. Επίσης, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσετε κάποια πράγματα, όπως να παρακολουθήσετε κάποια ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δεχτείτε την επίσκεψη κάποιου φίλου ή να ασχοληθείτε με την προσωπική σας περιποίηση.

Τι σημαίνει να είσαι γονέας

Η απόκτηση ενός παιδιού φέρνει το γονέα αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες εμπειρίες και αυτό ακριβώς είναι που κάνει γοητευτικό το νέο ρόλο του. Αλλά παράλληλα με την ευτυχία έρχεται και η επίγνωση της ευθύνης του νεοφερμένου βρέφους. Ο χρόνος σας είναι πλέον περιορισμένος και δε θα μπορείτε να διασκεδάσετε εύκολα. Καθημερινά θα είστε υποχρεωμένοι να παίρνετε αποφάσεις για καθετί που αφορά το μωρό, από την επιλογή των ρούχων ως τη συχνότητα των γευμάτων του. Φυσικά, θα υπάρξουν και φορές που δε θα ξέρετε ποιο είναι το σωστό, αλλά οι πιθανότητες είναι συνήθως με το μέρος σας.

Η πατρότητα και η μητρότητα είναι, επίσης, δέσμευση. Τους πρώτους μήνες το μωρό χρειάζεται συνεχώς την παρουσία σας. Ανεξάρτητα από την ψυχική διάθεσή σας ή τη σωματική αντοχή σας, θα πρέπει να καλύπτετε πάντα όλες τις ανάγκες του. Προσπαθώντας να βρείτε τη δύναμη να το φροντίσετε, καθώς είναι παντελώς εξαρτημένο από εσάς, θα προσκολληθείτε συναισθηματικά μαζί του.

Ο νέος ρόλος όμως δεν περιλαμβάνει μόνο άγχος, έντα¬ση και ανησυχία. Υπάρχουν πολλές στιγμές χαράς και ικανοποίησης. Όταν θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το καθαρό, ζεστό και ικανοποιημένο μωρό σας, το βλέμμα του θα σας ανταμείψει. Το ίδιο θα συμβεί και με όλες τις καινούργιες δεξιότητες που θα αποκτά με τον καιρό. Είναι τόσο όμορφο να ξέρετε πως το παιδί σας είναι ικανοποιημένο.

Επιπλέον, θα εκπλαγείτε μόλις ανακαλύψετε πλευρές του εαυτού σας που δεν τις γνωρίζατε. Πολλοί γονείς καταφέρνουν να κάνουν πολύ περισσότερα μέσα στην ημέρα απ' όσα νόμιζαν, και διαθέτουν κρυμμένη δύναμη και αποφασιστικότητα που δεν είχαν εκδηλώσει πρωτύτερα. Συχνά, επίσης, εκπλήσσονται με τη βαθιά αγάπη και προστατευτικότητα που νιώθουν για το αγοράκι ή το κοριτσάκι τους.

Εμπιστευτείτε το σύντροφό σας

Καλό θα είναι να μην έχετε την αποκλειστική φροντίδα του μωρού σας. Αρχικά θα επιθυμείτε να ξοδεύετε όλο το χρόνο μαζί του, ή θα αισθάνεστε περισσότερο κατάλληλη γι' αυτό απ' ό,τι ο σύντροφος σας, όμως σύντομα θα αποκτήσετε την εμπιστοσύνη να μοιράζεστε τη φροντίδα του παιδιού δίχως να ανησυχείτε για τον έλεγχο της κατάστασης. Αν επιμένετε να κάνετε τα πάντα μόνη, το μωρό θα συνηθίσει να εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τον τρόπο που το χειρίζεστε.

Λάβετε, επίσης, υπόψη σας πως μαθαίνει διαφορετικά πράγματα από τον καθένα σας. Κάθε φορά που το μωρό θηλάζει, πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο γονείς εναλλάξ. Άλλωστε, το δικό σας γάλα μπορεί να εξαχθεί με θήλαστρο και να δοθεί στο παιδί εξίσου και από τους δύο γονείς. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις του μπάνιου, της αλλαγής πάνας ή του ντυσίματος. Το μωρό θα πρέπει να απολαμβάνει την αγάπη και την προσοχή και των δύο γονέων - δε χρειάζεται να έχει αυτόν το ρόλο πάντα η μητέρα.

 

06endiaf

Οι αντιδράσεις και η φροντίδα του μωρού τις πρώτες ημέρες - Οδηγίες για τις νέες μητέρες

Οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό μας

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.