facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

«Μαμά μου, ΜΟΥ!» - Συνέντευξη με την Εμμανουέλα Καποκάκη

Συναντήσαμε την Εμμανουέλλα Καποκάκη, κουκλοπαίχτρια, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ιδρύτρια της ομάδας Πράσσειν Άλογα και μας έλυσε τις μικρές μας αλλά εύστοχες, όπως μας είπε και η ίδια ερωτήσεις μας, για την θεατρική παράσταση που ανεβάζουν στον Ελληνικό Κόσμο!

1. «Μαμά μου, ΜΟΥ!» ένας ιδιαίτερος τίτλος! Θα μας αποκαλύψετε τι κρύβεται πίσω του και τι θα δούμε;

Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι ένα αγοράκι που αποδίδεται με μια κούκλα 40 cm και στην αρχή είναι ενός έτους ενώ στο τέλος της παράστασης έχει φτάσει να είναι δύο ετών και η Μαμά του, η ηθοποιός και εμψυχώτρια της παράστασης.

Μαμά μου: κρύβει την γλύκα και την τρυφερότητα που μπορεί να έχει ένα παιδάκι φωνάζοντας την μαμά του. ΜΟΥ: δηλώνει την απαίτηση και ίσως και την φορτικότητα που μπορεί να εμπεριέχει η προσκόλλησή του αλλά και την έντονη και ζωτική ανάγκη για παρουσία της μαμά του, κοντά του.

Ο Φοίβος, το αγοράκι της παράστασης αλλά και το όνομα του γιού μου, που έχει χρυσές μπούκλες σαν ακτίνες του ήλιου, διεκδικεί την Μαμά του ολόδικη του! Ενώ αυτή πασχίζει να δουλέψει λίγο... Η δουλειά της είναι να κάνει παραστάσεις με κούκλες, τί άλλο; Όταν θα αισθανθεί η Μαμά ότι ο γιός της δεν μπορεί χωρίς αυτήν, θα εγκαταλείψει την δουλειά της για να μοιραστεί μαζί του ένα ταξίδι που θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι και οι φίλοι μας έχουν κι άλλες δουλειές να κάνουν κι έτσι κάποια στιγμή πρέπει να φεύγουν.

Ο γιος μου, αφού είχε δει την παράσταση, με φωνάζει συχνά όλο νάζι, γλύκα και με πονηρά ματάκια... «Μαμά μου, ΜΟΥ!»

2. Τι ηλικίας παιδάκια μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση και πως συμβάλλει στην αντίληψή τους το γεγονός ότι παίζουν και κούκλες;

Μικρά παιδιά, από 2 έως 6 ετών καθώς τα αφορά το θέμα και η δομή της παράστασης. Μεγαλύτερα παιδιά θα την δουν σαν παρατηρητές, για τις ωραίες της εικόνες και τις κούκλες, τα θεατρικά της μέσα και την ιστορία της αλλά χωρίς να εμπλακούν τόσο.

Το γεγονός ότι παίζουν κούκλες μαγεύει τα παιδιά και τα προσηλώνει. Είναι μεν κούκλες αλλά είναι και «ζωντανές» και γι’ αυτό έχουν πολύ έντονη επίδραση στα παιδιά. Το βλέπω στα ματάκια τους που λάμπουν όταν βλέπουν την παράσταση και όταν μετά το τέλος της μπορούν να δουν και να αγγίξουν, να επεξεργαστούν δηλαδή, τις κούκλες από κοντά.

3. Μας είπατε ότι απευθύνεται σε παιδιά 2-6 ετών. Πως πιστεύετε ότι το θέατρο και ειδικότερα η παράσταση «Μαμά μου, ΜΟΥ!» διαμορφώνει το χαρακτήρα του παιδιού;

Το ποιοτικό θέατρο σ’ αυτή την ηλικία είναι μια έντονη εμπειρία για τα παιδιά. Τα μαγεύει, τους δίνει πολλαπλά ερεθίσματα, τα καλλιεργεί μουσικά, εικαστικά, υποκριτικά, τα κάνει να επεξεργαστούν κάποια νοήματα. Μένει μέσα στην μνήμη τους, μικρά παιδιά φίλων μου που με βλέπουν σε παράσταση όταν με ξαναβλέπουν ακόμα και μετά από καιρό, με φωνάζουν «Γοργονίτσα» ή μου λένε κουβεντούλες από τις παραστάσεις μου...

Για το “Μαμά μου, ΜΟΥ” ειδικά, έγινε έρευνα μαζί με την Αριστέα Κοντραφούρη που είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παιγνιοθεραπεύτρια, τόσο για την δραματουργία και τα σκηνικά, όσο και για το βιωματικό εργαστήριο ώστε να είναι κατάλληλα για αυτή την ηλικία.

Το σκηνικό είναι διαδραστικό, πηγαίνει στα παιδιά για να μπορέσουν να παίξουν μαζί του και να το αγγίξουν για να υπάρχει και η αίσθηση της αφής. Τα τρία στοιχεία που παρουσιάζονται από τα σκηνικά (γη, νερό και αέρας) και συνδέονται με τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, όπως σχολίασε με την θεωρητική της κατάρτιση η Αριστέα, αποδίδονται από διαφορετικά υλικά (χαρτί, πλαστικό και πανί) και παράγουν τους δικούς τους ήχους το καθένα κεντρίζοντας την αίσθηση της ακοής. Οι πολύχρωμες ατμοσφαιρικές εικόνες, ταξιδεύουν την αίσθηση της όρασης.

Τέλος, το βιωματικό εργαστήριο δίνει την δυνατότητα σε παιδιά και μαμάδες να επεξεργαστούν το συναίσθημα του αποχωρισμού για να μπορεί να πηγαίνει η μαμά στην δουλειά της. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και στοιχεία παιγνιοθεραπείας τα παιδιά εναποθέτουν τους φόβους τους στην μεγάλη κόκκινη βελούδινη καρδιά της μαμάς που χωράει κάθε αγωνία του παιδιού της...
Επιπλέον δίνεται στο πρόγραμμα της παράστασης υλικό πως οι γονείς να παίξουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, μαζί με το βιβλίο «Η βασίλισσα των φιλιών», της Κριστίν Άρτσεν, από τις εκδόσεις Πατάκη, το βιβλίο που έδωσε την έμπνευση για την παράσταση.

4. Πρώτος χρόνος του «Μαμά μου, ΜΟΥ!» αλλά όχι και για την ομάδα σας, το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ”. Πότε ξεκινήσατε και ποια η φιλοσοφία σας;

Η παράσταση «Μαμά μου, ΜΟΥ!” ξεκίνησε να δημιουργείται όταν ο γιος μου ήταν ενός έτους, πριν από δυόμιση χρόνια δηλαδή και ολοκληρώθηκε τον Μάιο, που ξεκίνησε να παίζεται σε Παιδικούς Σταθμούς και Νηπιαγωγεία.

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” το ίδρυσα το 1998 όταν αποφοίτησα από την Ανωτάτη Σχολή της Τέχνης της Θεατρικής Κούκλας της Γαλλίας. Έχουμε δημιουργήσει δεκαπέντε διαφορετικές παραστάσεις με συνδυασμό ηθοποιού και κούκλας, για παιδικό και ενήλικο κοινό. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα και στα δύο επίπεδα της δραματουργίας. Δηλαδή, στην αφήγηση της ιστορίας και στο επίπεδο των μηνυμάτων που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών και στους ενήλικες. Επιπλέον δίνουμε έμφαση στην σωματική υποκριτική και στο χορό σώματος ηθοποιού και κούκλας αλλά και στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση, που στο “Μαμά μου, ΜΟΥ!” έχει γίνει από τον Κώστα Μπεβεράτο και την Βασιλική Κριθαρά.

Αλλά πάνω από όλα, νομίζω ότι αυτό που έχει κάνει το κοινό μας να μας αγαπήσει είναι η αίσθηση που δίνει κάθε παράστασή μας αφού είναι μια αυθεντική και ειλικρινή δημιουργία που πηγάζει από τα βάθος της ψυχής μας και γι’ αυτό αγγίζει και την ψυχή κάθε θεατή. 

Δημιουργούμε πράττοντας ά-λογα, μέσα από το υποσυνείδητο που εκφράζεται με εικόνες. Δηλαδή, χωρίς λογική αλλά με το συναίσθημα. Αυτό μας έχει κάνει να διακριθούμε για την πρωτοτυπία μας σε δυο Διεθνή Φεστιβάλ. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης).

Επιπλέον, κάθε χρονιά παραδίδω σεμινάρια κατασκευής και κίνησης κούκλας σε ενήλικες κι έτσι προσπαθώ να μεταδίδω την γνώση. Αυτό με κάνει να βρίσκομαι διαρκώς σε εγρήγορση!
Μας ενδιαφέρει πολύ, να δίνουμε την δυνατότητα σε κοινό που δεν μετακινείται εύκολα ώστε να πάει σε θέατρο, να παρακολουθήσουν ποιοτικές παραστάσεις και γι’ αυτό περιοδεύουμε σε χώρους προσχολικής αγωγής, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε πόλεις εκτός Αθήνας.
Για πληροφορίες: 210 6428 769, www.prasinaloga.gr .

5. Πού μπορούν να έρθουν οι μαμάδες με τα παιδάκια τους να σας δούνε και ποιες οι προβλέψεις σας για τη φετινή χρονιά;

Το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» θα παρουσιάζεται τις Κυριακές 17, 24/11 & 1, 8, 15/12 στον «Ελληνικό Κόσμο», Πειραιώς 254 στον Ταύρο. Είναι σημαντικό ότι διατίθεται δωρεάν χώρο στάθμευσης! Είναι απαραίτητη όμως η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 ή στο www.hellenic-cosmos.gr

Η παράσταση εντάσσεται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που πραγματοποιείται φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο». Συνολικά, θα παρουσιαστούν τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις της ομάδας μας, έκθεση με κούκλες και τα κατασκευαστικά στάδια όπως και βίντεο με παραστάσεις από το 1998 μέχρι σήμερα. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες. Θα σας κρατάμε ενήμερους!

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα γίνονται καθημερινές παραστάσεις στον «Ελληνικό κόσμο» για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά με την «Γοργόνα, γοργονίτσα» και για προσχολική ηλικία με το «Μαμά μου, ΜΟΥ!».

Ενώ αν θέλετε κάποια παράσταση σε δικό σας χώρο επικοινωνείτε με την ομάδα μας στο τηλέφωνο 210 6428 769.

Με το αφιέρωμα στα 15 χρόνια της ομάδας μας στον «Ελληνικό Κόσμο» κλείνει μια περίοδος στην καλλιτεχνική μου πορεία που ξεκίνησε μετά τις σπουδές μου στην Γαλλία, μέχρι την μητρότητα.

Ξεκινάει μια καινούρια περίοδος με το «Μαμά μου, ΜΟΥ!». Η μητρότητα με μετακίνησε, με έκανε να νοιώθω μέσα μου ένα σκίρτημα αγάπης για τα παιδιά, που δεν ήταν τόσο βαθύ και σωματικό πριν. Τώρα πια, νομίζω ότι θα κάνω καλύτερες παιδικές παραστάσεις! Επίσης η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» βρήκε το έτερον ήμισύ της... Ο Αλέξης Ποικιλίδης, ο σύζυγος μου, ανέλαβε ενεργά τον τομέα της οργάνωσης και επικοινωνίας της ομάδας δίνοντας της νέα δυναμική και έμφαση στις περιοδείες.

Ένα κομμάτι ακόμα που θέλω να αναπτύξω περισσότερο αυτή τη χρονιά είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα σε διεθνή φεστιβάλ Θεάτρου και Κούκλας.

 

Από την συντακτική ομάδα του babyzone.gr

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.