facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ημικρανία ή πονοκέφαλος στα παιδιά. Ό,τι πρέπει να ξέρουμε

Ημικρανία ή πονοκέφαλος στα παιδιά

Ημικρανία ή πονοκέφαλος στα παιδιά

Τα καλά νέα για τους παιδικούς πονοκεφάλους είναι ότι η ευπάθεια του παιδιού σας μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο εγκέφαλος των παιδιών αλλάζει καθώς μεγαλώνουν οπότε είναι πιθανό ο πόνος να φύγει. Φαίνεται πως οι ορμόνες επιδρούν. Μετά την εφηβεία τα αγόρια συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ στα κορίτσια οι πονοκέφαλοι γίνονται συχνότεροι.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο πονοκέφαλος περνάει πιο γρήγορα σε ένα παιδί από ότι σε έναν ενήλικα.

Είναι πολλές οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τους πονοκεφάλους. Συχνά συνοδεύουν ένα κρύωμα ή μια γρίπη αλλά πολλά παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από πονοκέφαλο ακόμη και όταν ο ιός έχει νικηθεί. Η αιτία συνήθως είναι μια ημικρανία ή ένας απλός πονοκέφαλος, δύο καταστάσεις με σχετική περιοδικότητα. Και στις δύο καταστάσεις ο πόνος διαρκεί από 30 λεπτά ως και ολόκληρες ημέρες καμιά φορά.

Ο απλός πονοκέφαλος σχετίζεται με το τέντωμα των μυών στον αυχένα και το δέρμα του κρανίου. Στα παιδιά και τα δύο είδη κεφαλαλγίας προκαλούν πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι. Οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για ημικρανία ή πονοκέφαλο.

Συχνά αναφέρεται πως οι τροφές όπως η σοκολάτα και το τυρί πυροδοτούν τους παιδικούς πονοκεφάλους, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση.

Αν το παιδί σας έχει πονοκεφάλους συχνότερα από 1 φορά την εβδομάδα, κλείστε ραντεβού με τον παιδίατρό του. Επιπλέον πρέπει να κρατάτε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων» ώστε όταν περιγράφετε στο γιατρό την περίπτωση να μην βασίζεστε μόνο στη μνήμη σας.

Όποια μορφή πονοκεφάλου κι αν έχει το παιδί σας, μπορείτε να περιορίσετε τον πόνο. Συμβουλέψτε το παιδί να ξαπλώνει σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο. Αν δεν κοιμάται, αποσπάστε την προσοχή του από τον πόνο με παιχνίδια ή βιβλία.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Παιδιατρική Διαγνωστική Illingworth, Επιστημονικές εκδόσεις Γρ.Κ. Παρισιάνου, 8η Έκδοση,
Επιμ.- Επίβλεψη: Ι. Χαροκοπος- Παιδίατρος, Μετάφραση Δ. Παντελάκης - Ιατρός,
Κεφαλαλγια σελ. 98

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.