facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > H πρώτη μεταμόσχευση στην Ισπανία για θεραπεία αναιμίας Blackfan-Diamond με βλαστικά κύτταρα

H πρώτη μεταμόσχευση στην Ισπανία για θεραπεία αναιμίας Blackfan-Diamond με βλαστικά κύτταρα

Elena-motherΈνα 4χρονο αγόρι έλαβε θεραπεία για αναιμία Blackfan-Diamond (BDA) με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου της αδελφής του. Η μεταμόσχευση διεξήχθη στις 25 Απριλίου στο Νοσοκομείο del Niño Jesús της Μαδρίτης, ένα από τα πιο σημαντικά παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Είναι η πρώτη μεταμόσχευση στη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της BDA με κρυο-συντηρημένο δείγμα από μια οικογενειακή τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση, την μεγαλύτερη οικογενειακή τράπεζα κυττάρων στην Ισπανία, την Crio-Cord, θυγατρική του Ομίλου Cryo-Save. Η θεραπεία αυτή διεξήχθη χάρη στο Πρόγραμμα Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς της Cryo-Save, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν φύλαξης βλαστικών κυττάρων, σε οικογένειες που επιθυμούν να αποθηκεύσουν τα βλαστικά κύτταρα αίματος και ιστού ομφαλίου λώρου του νεογέννητου παιδιού τους, για ένα μέλος της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με κάποια σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής και το παιδί αναμένεται να έχει μια φυσιολογική ανάκαμψη. «Μέχρι τη μεταμόσχευση η ζωή μας ήταν αφιερωμένη σε αυτές τις μεταγγίσεις. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, αφού τώρα ο γιος μας θα είναι σε θέση να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή», δήλωσε η Ελένα, η μητέρα του αγοριού. Οι γονείς είχαν μόλις ανακαλύψει σχετικά με τη δυνατότητα αυτής της θεραπείας την περίοδο που η Ελένα ήταν έγκυος στην κόρη της, η οποία σήμερα είναι ο δότης αίματος ομφάλιου λώρου. «Η κόρη μας θα είναι πολύ χαρούμενη όταν μάθει ότι ο αδελφός της έγινε καλά χάρη σε αυτήν», πρόσθεσε.

«Η αναιμία Blackfan-Diamond είναι μια εκ γενετής ασθένεια που εμποδίζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, που απαιτούνται για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα», εξήγησε ο Dr. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκοαιματολογίας του Νοσοκομείου Niño Jesús στη Μαδρίτη και ιατρός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση. Η ετήσια επίπτωση της αναιμίας BDA στον Ευρωπαϊκό γενικό πληθυσμό είναι περίπου 1/150.000. Αυτή η σπάνια ασθένεια, η οποία προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, εντοπίζεται συνήθως κατά τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. Τα κύρια συμπτώματα είναι ωχρότητα και δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σίτισης ή του θηλασμού.

Μέχρι πρόσφατα, κύριες θεραπείες ήταν οι περιοδικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι οποίες επηρεάζουν σαφώς την ποιότητα ζωής του ασθενούς και η μακροπρόθεσμη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, η οποία δεν είναι ανεκτή σε όλες τις περιπτώσεις.

«Η μεταμόσχευση των κυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου, ιδίως μεταξύ αδελφών, είναι τώρα μια συνιστώμενη θεραπευτική επιλογή για ορισμένους τύπους αιματολογικών ασθενειών, όπως στην περίπτωση αυτής της αναιμίας. Τα οφέλη για την ασθένεια αυτή, σε σχέση με άλλες θεραπείες, είναι σαφή», υποστήριξε ο Δρ Madero. Αυτό επιβεβαιώνεται από ορισμένες μελέτεςi, ii.

Πρόγραμμα δωρεάν φύλαξης-δωρεάς

Μόλις είχαν ενημερωθεί από την οικογενειακή τράπεζα ότι υπήρχε η δυνατότητα της θεραπείας, η οικογένεια του παιδιού επέλεξε το πρόγραμμα «Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς» στην Crio-Cord. «Η Crio-Cord μας ενημέρωσε σχετικά με την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, όταν ζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση αίματος από τον ομφάλιο λώρο της κόρης μας. Αφού πληρούσαμε τα απαραίτητα κριτήρια, ακολουθήσαμε τις διαδικασίες και από τη στιγμή που έγιναν δεκτές για το πρόγραμμα, λάβαμε την ευχάριστη είδηση ​​ότι τα παιδιά μας ήταν συμβατά», δήλωσε η Ελένα. «Επιπλέον, χάρη στο πρόγραμμα, επιβεβαιώσαμε τη διάγνωση της ασθένειας, η οποία δεν ήταν σαφής μέχρι τότε», πρόσθεσε. Όλες οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ασθενή και την αδελφή του, συντονίστηκαν από τον Dr Luis Madero.

Το Πρόγραμμα Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς καλύπτει επίσης την όλη διαδικασία που απαιτείται για τη μεταμόσχευση: τις αναλύσεις που απαιτούνται στο δείγμα, ώστε να εγγυηθεί η συμβατότητα με τον ασθενή που θα κάνει τη θεραπεία, το συντονισμό της θεραπείας και τη μεταφορά του δείγματος από τις εγκαταστάσεις φύλαξης της Cryo-Save στο Βέλγιο, μέχρι το νοσοκομείο όπου θα λάβει χώρα η θεραπεία, όλα δωρεάν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να εγκριθεί η εγγραφή στο Πρόγραμμα, ένα μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει διαγνωσθεί με μια ασθένεια που είναι σήμερα θεραπεύσιμη με βλαστικά κύτταρα. Θα πρέπει να είναι συγγενής πρώτου βαθμού με το νεογέννητο παιδί, του οποίου τα βλαστοκύτταρα θα συλλεχθούν και να υπάρχει η γνώμη ενός ογκολόγου ή αιματολόγου, ο οποίος συνιστά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Σε περίπτωση που η συμμετοχή στο Πρόγραμμα έχει εγκριθεί, η οικογένεια θα λάβει τη συσκευασία συλλογής. Κατά τη στιγμή της γέννησης, το δείγμα θα συλλεχθεί, επεξεργαστεί και αποθηκευτεί μέχρι να χρειαστεί, εντελώς δωρεάν.

 

i. Renata Bizzetto et al. Outcomes after related and unrelated umbilical cord blood transplantation for hereditary bone marrow failure syndromes other than Fanconi anemia. Haematologica. 2011 January; 96(1): 134141.

ii. Roy V et al. Bone Marrow Transplantation for Diamond-Blackfan Anemia. Biology of Blood and Marrow Transplantation 11:600-608 (2005)_ 2005 American Society for Blood and Marrow Transplantation