facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

ΚουκλοπαίΖΟΥΜΕ; Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "Πρασσειν Άλογα"

Στα πλαίσια του αφιερώματος στα 15 χρόνια του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που πραγματοποιείται φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο» θα παρουσιαστεί μεγάλη αναδρομική έκθεση με κούκλες, κατασκευαστικά στάδια και βίντεο από παραστάσεις της ομάδας, από το 1998 μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και με ορίζοντα άνω των δύο μηνών, η έκθεση θα περιλαμβάνει 13 διαφορετικές ενότητες που παρουσιάζουν την πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα και την ιστορία του Θεάτρου Κούκλας. Μια καταγραφή των παραστάσεων και του τρόπου που διαμορφώθηκε η θεατρική άποψη και πρόταση της ομάδας «Πράσσειν Άλογα». Πάνω από 100 κούκλες σε διάφορα μεγέθη και με πολλαπλές τεχνικές αλλά και σκηνικά, κοστούμια, μάσκες και παιχνίδια. Μια έκθεση που θα απευθύνεται και θα ταξιδεύει παιδιά και γονείς αλλά αφορά και τους ανθρώπους του Θεάτρου και των Εικαστικών.

Η δουλειά του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» έχει αφήσει ένα έντονο στίγμα στον καλλιτεχνικό κόσμο γιατί τόλμησε να προτείνει μια θεματολογία, μια εικαστική σκηνογραφία σε κούκλες, σκηνικά και κοστούμια και μια σκηνοθετική άποψη, αποδεσμευμένη από τα κλισέ του παιδικού  θεάτρου. Έτσι παρουσίασε ένα δυνατό καλλιτεχνικό έργο που αγγίζει παιδιά και ενήλικες. Ένα χορό σώματος ηθοποιού και κούκλας με έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα.

Πάνω από όλα όμως,  αυτό που έχει κάνει το κοινό της ομάδας να την αγαπήσει είναι η αίσθηση που δίνει κάθε παράστασή της, αφού είναι μια αυθεντική και ειλικρινή δημιουργία που πηγάζει από το βάθος της ψυχής του δημιουργού της και γι’ αυτό αγγίζει και την ψυχή κάθε θεατή. Μια δημιουργία πράττοντας ά-λογα, μέσα από το υποσυνείδητο που εκφράζεται με εικόνες. Δηλαδή, χωρίς λογική αλλά με το συναίσθημα.

Αυτό έχει κάνει την ομάδα να διακριθεί για την πρωτοτυπία της και σε δυο Διεθνή Φεστιβάλ. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης). Επίσης της έχουν ανατεθεί παραγωγές για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει γίνει αγαπητή σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες θαυμαστές της, από παραστάσεις της ομάδας σε πάρα πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον, παράλληλα με την έκθεση, το αφιερώμα θα συνεχίζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» με τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις μέσα στην διάρκεια της θεατρικής σεζόν. Ξεκίνησε από τις 17 Νοεμβρίου το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» και κάθε Κυριακή στις 17:00, παιδιά 2 – 6 ετών και οι μαμάδες τους, γεύονται την μαγεία του Θεάτρου Κούκλας. Θα ακολουθήσουν η «Γοργόνα, γοργονίτσα», «Ο Ζαχαροζυμωμένος» και «Η Γαϊδουρώ».

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας για παιδιά και ενήλικες. Κατόπιν συνεννόησης, μπορούν να γίνονται τις καθημερινές, παραστάσεις για σχολεία που συνδυάζονται με παρακολούθηση της έκθεσης και με εργαστήριο (για προσχολικές ηλικίες το «Μαμά μου, ΜΟΥ!»  και για τα Δημοτικά Σχολεία η «Γοργόνα, γοργονίτσα»).

(Πληροφορίες - κρατήσεις: 212 254 0100)