facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θέλετε να μάθετε για την ψωρίαση; Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν. Κάνε και εσύ την ερώτησή σου

 Ηλεκτρονική καμπάνια με πρωτοβουλία  της  Γ’  Δερματολογικής  Κλινικής  του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»  δίνει  απαντήσεις στους προβληματισμούς και στις απορίες των ασθενών με ψωρίαση  

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011. «Θέλετε να μάθετε για την ψωρίαση; Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν. Κάνε και εσύ την ερώτησή σου!» αυτός είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής καμπάνιας που πραγματοποιεί η Γ’ Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», με στόχο τη συγκέντρωση ερωτημάτων από τους ασθενείς και με κύριο μέλημα την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών και του κοινού σχετικά με την ψωρίαση, την αντιμετώπισή της και τις νέες θεραπείες. Η πρωτοβουλία της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής «Α. Συγγρός» εντάσσεται στο πλαίσιο της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί 13 & 14 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ιατρικές και γενικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες (www.in.gr, www.athensvoice.gr, www.healthview.gr, www.iatrikostypos.com, www.iatronet.gr, www.naftemporiki.gr, www.iatro.gr) υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή, φιλοξενώντας  στις σελίδες τους ειδικά ηλεκτρονικά banners, από 17 Φεβρουαρίου έως και τέλος Απριλίου 2011. Τα  banners προτρέπουν τους ασθενείς αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, να κάνουν ένα απλό ‘κλικ’ και να υποβάλλουν ανώνυμα το ερώτημά τους ή την απορία τους. Στα ερωτήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν απαντήσεις από τους ειδικούς Δερματολόγους τη δεύτερη ημέρα της Διημερίδας, Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 10:50-12:20,  στο στρογγυλό Τραπέζι «Ψωρίαση. Οι ασθενείς ερωτούν», στο οποίο μπορούν να παρευρεθούν οι ενδιαφερόμενοι. Ακολούθως, οι απαντήσεις θα αναρτηθούν στο site της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας, www.3dermasygros.gr από τις αρχές Ιουνίου 2011.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας και Διευθυντής της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», κ. Αθανάσιος Πετρίδης, σημειώνει: «Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θέλουμε να παρέχουμε στους ασθενείς, που αριθμούν 200.000 στην Ελλάδα, την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την ψωρίαση και τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη καθώς βιώνουν καθημερινά πολλά προβλήματα τόσο κοινωνικά όσο και παθολογικά, συχνά εξαιτίας του ελλείμματος έγκυρης ενημέρωσης. Η συγκέντρωση των αποριών των ίδιων των  ψωριασικών ασθενών είναι ένα αξιόπιστο ‘εργαλείο’ που θα αποτυπώσει τους πραγματικούς προβληματισμούς των ασθενών και θα βοηθήσει τόσο τους ασθενείς μέσω των απαντήσεων που θα λάβουν από τους Δερματολόγους όσο όμως και εμάς τους ίδιους τους γιατρούς καθώς θα έχουμε την πραγματική διάσταση και οπτική των ασθενών. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε καλύτερα με τους ασθενείς μας και να εξατομικεύουμε τη θεραπεία πάντα προς όφελος των ασθενών μας. Εύχομαι με τη βοήθεια όλων και με τη δημοσιότητα που θα δοθεί μέσω του διαδικτύου, να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα. Είναι μεγάλη μας χαρά και ευχαριστούμε θερμά όλες τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν και υποστηρίζουν την προσπάθειά μας αυτή.»

Λίγα λόγια για την Ψωρίαση

Η Ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που συχνά είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Η ψωρίαση υπολογίζεται ότι προσβάλλει 125 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο.

Η Ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα και οι αγκώνες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25.  Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι παρόλα αυτά υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο παθολογικές όσο κοινωνικές και ψυχολογικές για τους πάσχοντες.